CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Begoña Carrasco: “Amb el ‘Monument al Pelegrí’ Castelló avança cap a eixe gran museu a l'aire lliure que volem ser”

ELPERIODIC.COM - 13/03/2024

L'Associació Amics de la Ruta Jacobea "Ultreia" dona a la ciutat l'escultura “Monument al Pelegrí”, que s'instal·la en l'Avinguda de la Mar

El seu pes és de 1.300 quilos i representa la figura d'un pelegrí a la manera antiga, amb capa, barret i bordó

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha assistit a la col·locació de l'escultura que porta per lema “Monument al Pelegrí” que l'Associació Amics de la Ruta Jacobea "Ultreia" ha donat a la ciutat sense cap cost per a l'Ajuntament. Es tracta d'un monument realitzat en “Acer Corten”, de color oxidat, i representa el perfil d'un Pelegrí a la manera antiga, amb capa, barret i bordó.

Begoña Carrasco ha destacat que “Amb el ‘Monument al Pelegrí’ Castelló avança cap a eixe gran museu a l'aire lliure que volem ser. És el que ens demanen els ciutadans, cultura a peu de carrer, solament cal fer una passejada pels nostres carrers o places comprovar-ho. Un museu obert les 24 hores del dia i que hem de protegir i posar en valor”.

“Aquesta escultura és la millor manera de celebrar les dues dècades de compromís per a senyalitzar el camí de Sant Jaume des de Castelló. Un patrimoni que hem de reivindicar perquè forma part de la nostra història, igual que succeeix en altres zones d'Espanya”, afig.

El pes de l'estàtua és de 1.300 quilos i en les inscripcions laterals figuren una fletxa indicadora amb la distància en quilòmetres a Santiago. A l'altre costat de l'estàtua es troba l'escut de la ciutat i el lema “Camí de Castelló”. Aquest és el primer monument d'una sèrie que l'associació col·locarà per cadascun dels 164 quilòmetres que recorre el camí de Sant Jaume per la nostra província, des de Sant Jaume de Fadrell fins a la localitat de Sorita  (Els Ports), on enllaça amb el Camí Jacobeu de l'Ebre.

El recorregut del Camí de Santiago per la província de Castelló es troba actualment senyalitzat per 43 fites grogues, similars als antics punts quilomètrics i que estan decorats amb les simbòliques petxines sobre un fons blau. Aquesta ruta està homologada i es coneix en les associacions Jacobees com a "Camí de Castelló Baix Aragó". El Camí des de l'ermita de Sant Jaume de Fadrell i fins a la Catedral de Santiago de Compostel·la té un recorregut total de 1.100 quilòmetres.

Per part seua, el president de l'Associació “*Ultreia”, Francisco Miguel Melgar, ha volgut tindre en primer lloc unes paraules de record per al fundador de l'entitat, el Dr. Javier Vicente Queralt, amb la seua família família present.

*Melgar també ha recordat que coincideix hui justament “el 20 aniversari de la constitució de l'associació amb la seua alta en el registre, sorgint gràcies a la idea, investigacions i voluntat de Javier Vicente *Queralt per a saber per on aniria el Camí des de Castelló, que comença en l'ermita de *Sant Jaume de *Fadrell, que és el nostre Quilòmetre 0”.

“I l'escultura també va ser un projecte del fundador, que no va poder veure realitzada ja que va morir l'any passat, i que se situa, precisament, gràcies a l'Ajuntament de Castelló al costat del qual era el seu Col·legi, el Col·legi Oficial de Metges”, ha remarcat.

Aquesta instal·lació ha sigut possible gràcies a la tramitació i les gestions de l'Ajuntament de Castelló a través del MUCC.