CASTELLÓN | POLÍTICA

El PP assegura que restituirà els noms de la ‘llista de carrers franquista’ que Castelló vol eliminar

CARLOS MEDINA - 14/02/2022

La regidora Verònica Ruiz els recorda que un consistori del PP va aprovar en 2012 eliminar els honors a franquistes

El Partit Popular a la ciutat de Castelló ha denunciat “la unilateralitat del govern municipal de Psoe, Compromís i Podemos, que continua fent passos per a eliminar a il·lustres de la llista de carrers de la ciutat”.

Així ho ha expressat el seu portaveu, Begoña Carrasco, que ha comparegut juntament amb de Miguel Ángel Mulet, representant del PP en el Consell Municipal de Cultura, per a criticar els canvis que l'Ajuntament vol fer en la llista de carrers per a eliminar els noms lligats a la dictadura franquista.

Carrasco ha defensat que el seu partit desitja “que la llista de carrers es quede tal com està, perquè és resultat dels acords plenaris”. “Si arriben a eliminar noms, els restituirem”, ha afegit la popular en referència a una futurible tornada al poder, al mateix temps que ha exigit “memòria, dignitat i respecte per a tots aquests il·lustres de Castelló”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura i Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, ha assegurat a elperiodic.com que “per sort som una ciutat més justa, igualitària, democràtica i que, sobretot, respecta i compleix lleis i no vol retrocedir a èpoques de blanc i negre”.

Així mateix, ha volgut recordar al Partit Popular que “s'ha de complir amb els acords democràtics d'antigues corporacions municipals entre les quals es troba, també, una declaració institucional de 2012 (amb el PP en el poder) on es va aprovar eliminar tots els honors i distincions de totes les persones que van participar en la repressió franquista”.

A més, ha afirmat que “El PP compra el discurs de VOX” perquè “la senyora Carrasco està preocupada per l'ascens de l'extrema dreta, ha vist que l'avancen per la dreta, i ha volgut fer una oda al franquisme”.

El PP demana una llista de consens


Per la seua banda, Miguel Ángel Mulet, ha aclarit que totes les qüestions referents a la denominació i mèrits de les persones per a ostentar el nom de carrers i places necessiten d'un consens i una negociació com assegura que va haver-hi quan va governar el Partit Popular.

Mulet explica que el dijous passat es va celebrar el Consell Municipal de Cultura, on es va presentar l'informe que ha remés l'Ajuntament a la Conselleria de Qualitat Democràtica amb les al·legacions al Catàleg de vestigis de la Guerra Civil. “El govern de PSOE, Compromís i Podemos es va limitar a donar compte de les seues decisions adoptades sense consultar prèviament ni haver-se sotmés a debat en el Consell Municipal de Cultura”, han denunciat.

“El que preocupa i ocupa a aquest govern és canviar el nom de carrers i places per uns altres que ells mateixos decideixen pel seu compte, perquè ells decideixen els qui són els bons i els qui són els dolents, en funció dels seus criteris partidistes i sectaris”, ha lamentat.

Així, en el lloc dels noms dels polítics Carlos Fabra Andrés, Herrero Tejedor o del militar Santos Vivanco, des de l'Ajuntament es proposen els noms de Guillem Agulló, Beatríz Guttmann o Isabel-Clara Simó. “No qüestionem els seus mèrits, però sí que la seua decisió no siga fruit de cap consens”, ha explicat. Pots conéixer les seues biografies ací.

“La pressió de les famílies i també del PP ha fet que se salven alguns altres noms il·lustres assenyalats, però segueixen obstinats a eliminar altres tres, més per la seua descendència i vinculació política posterior, que per ells mateixos”, ha recordat Mulet.