elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló

Les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló
  • ‘Les mamelles de Tirésias’ serà la primera òpera de les Arts que es podrà veure al Teatre Principal aquest dijous, 28 de novembre

  • L’Orquestra de la Comunitat Valenciana, a l’Auditori, i els artistes del Centre Plácido Domingo, al Museu de Belles Arts, completen l’oferta

MÉS FOTOS
Les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló - (foto 2)
Les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló - (foto 3)
Les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló - (foto 4)

El Palau de les Arts i l’Institut Valencià de Cultura amplien la seua col·laboració per a programar òpera, concerts simfònics i recitals gratuïts a Castelló dins de les activitats que inclou la temporada 2019-2020 del centre cultural.

El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes; i el director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, han presentat hui, en roda de premsa, les diferents propostes artístiques que acollirà la capital castellonenca, entre les quals figuren la primera representació de l’òpera de les Arts ‘Les mamelles de Tirésias’ al Teatre Principal el dijous 28 de novembre.

Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura, s’ha mostrat molt satisfet amb aquesta ampliació de les sinergies entre les dues institucions: “És un pas endavant que ens permet ampliar l’abast de les propostes de les Arts i fer arribar pràcticament a tot el territori una programació operística d’altíssima qualitat. Des de l’IVC, apostem per portar a tots els nostres espais lírica de qualitat i en aquest sentit, l’any passat vam posar en escena ‘Vinatea’ de Matilde Salvador, com a producció pròpia, i enguany, ja al Teatre Principal, estem molt contents que ‘Les mamelles de Tirésias’ arribe a Castelló i ho faça amb tot el desplegament de mitjans propi d’una producció de les Arts”.

Segons ha indicat Iglesias Noriega, “amb l’estrena de ‘Les mamelles de Tirésias’, de Francis Poulenc, aquest dijous, 28 de novembre, les Arts compleix amb un compromís fonamental com institució cultural per a tota la Comunitat Valenciana: acostar i promoure la seua principal activitat, l’òpera, a tot el territori”.

Per a fer-ho, l’equip artístic i creatiu de la producció, juntament amb l’equip tècnic del teatre, es desplaçarà a la capital de la Plana aquest dia per a representar la mateixa funció “en idèntics estàndards artístics i musicals” que ha gaudit el públic valencià al Teatre Martín i Soler.

‘Les mamelles de Tirésias’, ha explicat, és una hilarant i surrealista òpera bufa, d’una hora de duració, que discorre sobre la diversitat sexual des de la narrativa de l’absurd i que s’ofereix en l’adaptació per a dos pianos realitzada per Benjamin Britten.

Roger Vignoles, responsable musical del muntatge, i el valencià Jorge Giménez interpreten aquesta versió pianística, que canten els joves talents de la nova promoció del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo.

Larisa Stefan (Thérèse), Evgeniya Khomutova (la marchande de journaux), Aida Gimeno (une dame élégante), Amber Fasquelle (la grosse dame), Joel Williams (le mari), Oleh Lebedyev (le gendarme), Omar Lara (le directeur du théâtre / Presto), Max Hochmuth (le monsieur barbu) i Vittoriana De Amicis (soprano de choeur) integren l’elenc, en el qual també figuren prometedors artistes com Elías Ongay (Lacouf), João Pedro Cabral (le journaliste) i Gonzalo Manglano (le fils).

El novaiorqués Ted Huffman signa la posada en escena d’aquesta òpera, amb la qual recupera l’estètica dels musicals cinematogràfics dels anys 40, coetanis de l’època en què Poulenc va compondre la partitura, en un exercici de continu i espurnejant moviment escènic.

Recitals gratuïts

Una altra de les principals novetats de la temporada a Castelló, segons ha apuntat Jesús Iglesias Noriega, és ‘Les Arts al Belles Arts’, un cicle de recitals gratuïts dels cantants i pianistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo al Museu de Belles Arts.

Es tracta d’una iniciativa dins del programa ‘Les Arts és per a Tots’, que té com a principal objectiu l’obertura de la lírica a nous públics i escenaris. El format, que serveix, a més com a diàleg entre arts plàstiques i escèniques, gaudeix de gran acceptació a la ciutat de València en les sessions programades a l’IVAM.

Després d’un debut ple d’èxit el passat 24 d’octubre, els joves talents de les Arts oferiran nous recitals els dies 12 de desembre, 20 de febrer i 21 de maig.

Programació simfònica

Així mateix, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana mantindrà la seua presència en la programació de l’Auditori de Castelló, que per a aquesta temporada presenta un ambiciós programa simfònic a càrrec de quatre destacats directors d’orquestra.

L’estatunidenc James Gaffigan inaugura, el 20 de desembre, el cicle ‘Les Arts és Simfònic’ a Castelló amb ‘Ein Deutsches Requiem’, de Brahms, amb la soprano Elena Tsallagova i el baríton Eric Owens com a solistes. L’ascendent director debuta amb l’OCV i el Cor de la Generalitat Valenciana en una de les obres més singulars del repertori sacre.

Per la seua banda, l’italià, Michele Mariotti, mereixedor del Premi Abbiati 2016 de la crítica italiana i un dels músics del país transalpí amb més presència internacional, proposa per al 9 de febrer la ‘Simfonia Haffner’, de Mozart, i dues peces per a cor i orquestra: ‘Pavana’, de Fauré, i ‘Gloria’ de Poulenc.

Després de la seua memorable ‘Novena’ de Mahler amb la formació titular de les Arts la temporada passada, Gustavo Gimeno, s’endinsa en el repertori rus. En la seua nova col·laboració amb l’OCV, dedicarà el concert del 8 de març a l’exuberància orquestral dels ballets russos amb dues de les pàgines més emblemàtiques del repertori: ‘Petrushka’ i ‘La sacre du printemps’ (‘La consagració de la primavera’), de Stravinski.

Ivor Bolton tanca el cicle el 5 d’abril. L’actual titular del Teatro Real de Madrid i de la Simfònica de Basilea permetrà gaudir de les excel·lències del CGV i l’OCV amb una peça poc freqüent del repertori sacre, el ‘Requiem en do menor’, de Cherubini. Com a segona obra, Bolton dirigeix la ‘Cinquena’ de Beethoven, peça central del gran repertori simfònic i inèdita per a la formació titular de les Arts.

Pujar