CASTELLÓN | CULTURA I ESPECTACLES

Aquests són els onze vaixells que visitaran Escala a Castelló del 13 al 17 de abril

CARLOS MEDINA - 07/04/2023

Del 13 al 17 d'abril el port de la ciutat s'omplirà de navilis històrics

El festival marítim Escala a Castelló arranca aquest 2023 la seua sisena edició i ho fa amb rècord de vaixells, ja que s'espera que atraquen fins a onze vaixells de tota mena, des dels més històrics i tradicionals a navilis utilitzats per institucions actualment.

Més vaixells que mai i tot això malgrat no coincidir en dates amb el seu festival marítim germà, el de la francesa Sète, que només s'organitza en els anys pares, la qual cosa facilita l'arribada de vaixells a Castelló.

Consulta els onze vaixells que arribaran al Grau de Castelló del 13 al 17 d'abril:

La Nao Victoria

La Nao Victoria és ja el vaixell almirall d'aquest festival. Es tracta d'una rèplica del vaixell que en el qual van viatjar Magallanes i Elcano en la seua expedició, la que per a molts és la major aventura de la història de la navegació: la primera volta al món en el Segle XVI (1519/1522).

Va ser el 8 de setembre de 1522 quan 18 homes, sota el comandament de Juan Sebastián Elcano i a bord de la Nao Victoria van aconseguir la primera circumnavegació al globus terraqüi. Així, després de més de tres anys de sofriments en la mar van ser els primers a creuar els grans oceans i donar a conèixer la grandària real de la terra. Pots visitar-la virtualment en aquest enllaç.

Eslora: 26m
Mànega: 6,70m
Calat: 3,2m
3 Mastelers / 6 Veles / 290m² de superfície velica.
Construcció: 1992

Pascual Flores

El Pascual Flores és un històric navili construït a Torrevella en 1917 per al pròsper comerç de la sal i les fruites amb els ports del Mediterrani i Àfrica. És un símbol dels últims velers del Mediterrani i ha sigut recentment restaurat per la Fundació Nao Victoria. Estarà acompanyat del seu bessó, el Santa Eulalia.

Eslora: 43,78m
Mànega: 8,60m
Calat: 4 m
3 Mastelers / 10 Veles / 415m² de superfície velica.
Construcció: 1917

Pailebote Santa Eulalia

El pailebote Santa Eulalia és el vaixell bessó del Pasqual Flores i aquest serà el primer festival marítim en el qual tots dos vaixells es retrobaran després de la seua construcció a inicis del segle XX. Així, serà una bona oportunitat per a descobrir in situ les seues diferències i comprovar com dos velers idèntics han evolucionat fins a l'actualitat.

Aquest vaixell centenari forma part de la flota del Museu Marítim de Barcelona i va ser un dels últims velers dedicats al transport de mercaderies al Mediterrani.

Eslora: 43,78m
Mànega: 8,60m
Calat: 4 m
3 Mastelers / 10 Veles / 415m² de superfície velica.
Construcció: 1917

Goleta Cervantes Saavedra

Va ser construït com a vaixell far en les drassanes sueques Götaverken AB, amb el nom de Sydostbrotten 33.

En 1970 finalitza la seua vida activa com a estació de senyals marítims i uns anys més tard, en 1977, és adquirit per un armador particular que, atret per la solidesa del seu casc d'acer reforçat per al gel, el transforma en un veler d'esbarjo.

Aquest bergantí també s'utilitza actualment com a vaixell-escola i ha sigut protagonista de la famosa sèrie televisiva El Vaixell.

Eslora: 48,5m
Mànega: 7,8 m
Calat: 4,4 m
3 mastelers / 12 veles / 750m2
Construcció: 1934

Goleta Äran

El Äran va ser construït l'any 1903 a la ciutat noruega de Viken. Durant molts anys va transportar mercaderies diverses entre els països de la Mar Bàltica i la Mar del Nord.

Entre altres, transportava barrils d'arengs que s'exportaven a la península Ibèrica, on aprofitaven el viatge per a carregar sal i vi.

Eslora: 32m
Mànega: 6,4 m
Calat: 2,97 m
2 mastelers / 8 veles / 414m2
Construcció: 1903

Le Don du Vent

Le Don du Vent és un vaixell original i diferent a les embarcacions que naveguen avui dia. El seu nom inicial era Fàtima i a bord del veler han navegat grans artistes de cinema i famosos.
Amb el nom de Nordstrand, forma part de la major sèrie de vaixells fabricats per l'Armada alemanya durant (600 entre 1942 i 1948) per a ser usats com a patrullers. No obstant això, en acabar en 1945 la Segona Guerra mundial els seus armadors van crear una flota pesquera amb ells.

Posteriorment, ja en els 50, van reconvertir aquests vaixells pesquers en iots de luxe per a alemanys adinerats. A partir de llavors va ser un habitual a Cannes i els seus còctels i recepcions a bord van anar ja la vida habitual d'aquest vaixell, pel qual van passar celebritats com Audrey Hepburn, Cary Grant, Richard Burton, Charlie Chaplin, Juliette Greco o Frederick Loewe.

Eslora: 30m
Mànega: 6,32 m
Calat: 2,70 m
2 mastelers / 6 veles / 400m2
Construcció: 1943

Patruller Ria Riaza

Fabricada per drassanes Armó en Burela (Lugo) com a patruller per a la Guàrdia Civil. Amb una eslora de 35 m i una mànega de 7,80 m, és el major patruller d'altura en servei en el Servei Marítim de la Benemèrita.

Destaca el seu sistema de propulsió híbrid dièsel-elèctric i és una de les últimes incorporacions del cos armat, que acaba d'estrenar-la aquest 2023.

Eslora: 35m
Mànega: 7,80 m
Construcció: 2022

Cazaminas Duero

El «Duero» (M-35) és el cinquè cazaminas de la classe ‘Segura’ de l'Armada Espanyola, uns vaixells dissenyats per a dur a terme operacions de captura de mines explosives.

Situat en la base de Cartagena, la seua comesa és la detecció, localització, identificació i destrucció o neutralització de mines de fons i d'orinque (les que van ancorades a un cap). Té 55 metres d'eslora i una autonomia de 4.500 milles.

Eslora: 55 m
Mànega: 10,7 m
Pes: 583 tones

Salvamar

Salvament Marítim ensenyarà als visitants també com és per dins aquesta embarcació que té per tota la costa espanyola per a operacions de cerca i rescat.

Aquesta institució té repartides en tota la costa més de 50 vaixells d'aquest tipus, coneguts per la seua velocitat per a solcar la mar al rescat de mariners en dificultats (aconsegueix els 30 nusos).

Patruller Albatros

El patruller Albatos és usat per Duanes de l'Agència Tributària per a les seues tasques de control de mercaderies, vigilància duanera i control del narcotràfic.

Pesquer Nova Gaya

Aquest pesquer d'arrossegament (o bou) té la seua base en el port del Grau de Castelló. Amb unes eslora de 25 metres va començar a pescar amb els seus sistema de xarxes l'any 2002 i el seu casc està fabricat de poliester.