CASTELLÓN | SANITAT I SALUT

Alumnat de Medicina de l'UJI adverteix sobre l'emergència climàtica i els seus efectes sobre la salut de les persones en la campanya «Quítate la venda»

ELPERIODIC.COM - 18/09/2020

L'estudiantat del Grau en Medicina de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb l'ONGD Medicus Mundi Mediterrània i l'Associació d'Estudiants de Salut de Castelló (AESCA) llancen, per quart any consecutiu, la campanya «Quítate la venda», dirigida a sensibilitzar la població de Castelló sobre vulneracions del dret a la salut que es viuen a escala local i global. Enguany, la campanya repeteix la temàtica de l'any passat informant sobre els efectes que l'emergència climàtica té sobre la salut de les persones amb el lema «Quítate la venda, pónsela al planeta».

La campanya arranca el 18 de setembre amb la publicació del cartell i el primer dels tres podcasts que s'emetran durant les pròximes setmanes. «Publicarem tres capítols basats en històries futuribles que poden tindre lloc a Castelló l'any 2025, d'acord amb estudis i investigacions publicades sobre els efectes del canvi climàtic en la salut de les persones», informa Álvaro Ruiz, portaveu de la campanya. «En els tres capítols volem destacar un tema comú i transversal: la importància de comptar amb sistemes de salut preparats i amb recursos suficients per a afrontar els reptes sanitaris presents i futurs. Volem contribuir a l'esforç que estan realitzant les professionals del sector sanitari amb les seues accions per a defensar sistemes de salut de qualitat», assenyala.

El primer dels episodis tracta sobre la realitat a la qual s'enfronten els refugiats climàtics. En l'actualitat, el nombre de migrants desplaçats per catàstrofes climàtiques, com ara inundacions del litoral, erosió de les línies costaneres i estralls en l'agricultura és de 23 milions per any segons CARE Climate Change and Resilience Platform (CCRP). El cas és més dramàtic quan es tracta de dones, que a més s'exposen a riscos d'explotació sexual, tràfic de persones i violència sexual i de gènere.

La campanya serà difosa a través de xarxes socials com Instagram, Facebook, Twitter i Spotify i comptarà a més amb altres eines per a informar seguidores i seguidors sobre quines conseqüències tindrà sobre la salut global la crisi climàtica, i què es pot fer per a contribuir a la seua mitigació.