CASTELLÓN | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Així serà la Zona de Baixes Emissions de Castelló

CARLOS MEDINA - 21/09/2023

L'Ajuntament ha revelat quins carrers estaran afectades i com es podrà circular

Castelló ha deshojado la margarida donant a conéixer com serà la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat, quins carrers estaran afectades i com es podrà circular.

L'alcaldessa, Begoña Carrasco, ha presentat la revisió del projecte aprovada aquest dijous en la Junta de Govern, que estableix com quedaran les dues zones afectades, una al nord i una altra al sud del centre històric (que es mantindrà amb les seues restriccions habituals, encara que s'espera que les cambres deixen de sancionar abans de final d'any).

“Quan arribem ens trobem el projecte adjudicat i amb les obres a punt de començar”, ha recordat Carrasco, que ha explicat que amb la revisió del projecte s'ha buscat complir amb les directives europees per a la reducció de les emissions de carboni al mateix temps que s'intenten recuperar les màximes places d'aparcament i es permet circular al trànsit sense restriccions, excepte casos puntuals.

Així, s'eviten les restriccions dures al trànsit en els 745.000 metres quadrats inicialment previstos entre l'espai de les rondes (Magdalena-Millars-Governador-Casalduch), que afectaria més de 100.000 desplaçaments diaris.

A quins carrers afectarà?

La zona nord, en el Raval de Sant Fèlix, afectarà els carrers Bisbe Caperó, 9 de març, Arquitecte Marinestany, Santa Bàrbara, Sagrada Família, Almansa, San Miguel, carrer de Tosquella, Sant Roque, Sant Félix, Sant Lluís, Conde Pestagua, Arrufat Alonso i plaça Clavé.

En la zona sud els carrers afectats seran el carrer Sant Vicent, Sant Blas, Bayer, Navarra, San Francisco, Trinidad, Ximénez, Herrero, Moyano, Asensi, Temprado i Lluís Vives.

Quins vehicles podran circular?

Cap carrer tindrà restriccions al trànsit, per la qual cosa es podrà circular amb qualsevol vehicle, ja que els estudis de l'Ajuntament constaten que cap vial de la ciutat supera el llindar mínim de contaminació.

Això sí, s'estableix un sistema que permetrà el tancament puntual dels carrers si en algun punt se supera aquest llindar de contaminació, com succeeix en ciutats com Madrid o Barcelona.

Així, segons ha informat el regidor d'Urbanisme, Sergio Toledo, en el nivell 1 de contaminació només es permetrà circular pels carrers afectats durant aqueix període de contaminació als vehicles amb etiqueta ambiental. És a dir, els que tinguen menys de 20 anys.

Arribat el cas, seran una pantalles les que informaran els conductors del tancament puntual d'aqueixos carrers al trànsit sense etiqueta, encara que sí que podran circular els veïns que vagen a les seues llars i els qui aparquen en un pàrquing.

Així i tot, Toledo estima que és una situació “improbable” a causa dels baixos nivells de contaminació, que s'esperen reduir encara més amb mesures com l'asfaltat amb paviment fotocatalítico per a reduir emissions.

Quins són els carrers clau de la reforma?

Les principals novetats en el trànsit estaran en quatre vials.

  • El carrer Herrero es convertirà en una via d'un sol carril, per a ampliar les voreres i l'arbratge, però conservarà els dos carrils en la rodalia del Teatre Principal.
  • El carrer Navarrés es mantindrà oberta al trànsit i conservarà dues línies d'aparcament.
  • El carrer Asensi es convertirà en un vial d'un sol carril per a augmentar voreres i arbratge.
  • La plaça Clavé mantindrà la circulació en tots dos sentits, però instal·larà paviment fonoabsorbente per a reduir el soroll dels vehicles, especialment dels autobusos.

A més, l'Ajuntament estudiarà modificar també el sentit del trànsit al carrer Temprado, un vial amb gran nombre de tavernes.

Com seran els nous carrers?

Respecte al projecte inicial, s'augmenten les zones verdes un 5% i les zones amb ombra estacionals un 195%. A més, es plantaran 44 arbres més dels previstos (344) i un 53% més de jardineres.

Es guanyarà també un 4% més d'espai per als vianants i els carrers seran totes de plataforma única i amb la mateixa amplària en les voreres independentment del carrer, per a unificar tota la ciutat.

D'altra banda, en els carrils de circulació es pavimentarà amb 6.000 metres quadrats de paviment fonoabsorbente i altres 19.000 d'asfalt fotocatalítico.

On es podrà aparcar?

El projecte inicial plantejava eliminar totes les places d'aparcament en aquests carrers, un total de 360 places, de les quals s'han recuperat 219, per la qual cosa només desapareixeran 141, i totes seran de zona verda, és a dir, reservada als veïns.

La zona que més aparcament perdrà serà la nord, a causa dels estrets carrers del Raval de Sant Fèlix, mentre que en el sud s'han recuperat gran part de les quals estava previst eliminar.

Per als visitants que arriben a la ciutat es posaran en marxa quatre pàrquings dissuasius. La ubicació del nord i el sud estan encara per definir-se, l'est s'està construint al costat de l'estació de Renfe i l'oest s'alçarà en l'antic pàrquing del Goliat.

Aquests pàrquings estaran tancats amb barreres i es podrà aparcar amb un preu simbòlic que donarà dret a utilitzar el transport públic. Per això, s'utilitzarà el TRAM com a llançadora per a accedir a la ciutat en l'eix aquest-oest i es posarà en marxa una altra línia de bus llançadora en sentit nord-sud per als conductors que aparquen als afores.

Quan començaran les obres?

La primera zona en la qual començaran les obres, de manera imminent, serà el Raval de Sant Fèlix, al nord de la ciutat, segons s'ha informat des de l'Ajuntament.

Després de la moratòria demanada pel consistori, les obres d'aquesta ‘fase 1’ haurien de finalitzar abans del 31 de desembre de 2025. Per al futur queda l'avaluació i estudi de la continuació d ella ZBE amb una ‘fase 2’ en la resta de zones de la ciutat.

 

MÉS FOTOS