CASTELLÓN | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Així serà la nova Pèrgola del Ribalta de Castelló

CARLOS MEDINA - 03/03/2022

L'Ajuntament licita l'obra malgrat l'oposició de l'UJI i el Consell Valencià de Cultura

L'Ajuntament de Castelló ha adjudicat el projecte de rehabilitació de la Pèrgola del parc Ribalta per a donar-li una rentada de cara i transformar-la en un espai polifuncional per a esdeveniments multitudinaris, com a congressos i fires i per a convertir-la en un pol comercial.

“Tenim l'oportunitat d'adaptar a les necessitats de la societat actual i de la vida cultural i comercial de la ciutat aquest edifici tan volgut i lligat al sentiment ciutadà”, ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

No obstant això, el projecte no està exempt de polèmica. I és que l'associació Amics del Ribalta s'ha mostrat en contra del projecte en considerar que desvirtuaria l'essència del parc modernista, qualificat i protegit com a Bé d'Interés Cultural.

A més, l'Ajuntament posarà en marxa el projecte sense tindre en compte els informes en contra del Departament d'Història de la Universitat Jaume I i del Consell Valencià de Cultura, emesos a petició d'Amics del Ribalta.

Sobre aquest tema, Marco va rebutjar les seues conclusions ja que aquestes institucions “no s'han interessat ni a demanar el projecte a l'Ajuntament” pel que criticat que “puguen valorar un projecte sense tindre'l a les mans”. A més, la Universitat de València té pendent emetre un tercer informe.

Entre els arguments en contra, esgrimeixen que el projecte és poc respectuós amb la fragilitat del parc i que es manté un edifici impropi per a un parc com aquest, que requereix una arquitectura de jardí, més oberta i integrada en l'entorn.

En aquest sentit, el regidor d'urbanisme, José Luis López, es va reunir en tres ocasions amb Amics del Ribalta per a tractar de llimar asprors, de les quals van sorgir diversos compromisos. Així, l'Ajuntament s'ha obert a posar en valor la històrica font del peliuet, hui amagada entre uns arbustos i l'edifici de la Pèrgola.

Per a això, l'Ajuntament acceptaria “eliminar tota l'envolupant de l'edifici, on estan els banys o el vestuari”, per a així “guanyar aqueix espai per al parc i recuperar aqueix entorn”, segons va explicar López.

D'aquesta manera, l'espai exterior de l'edifici podria recuperar-se per a ampliar el jardí romàntic d'aqueixa zona del parc, així com donar més visibilitat a la font del peliuet de la qual hui, després de dècades amagada, molts castellonencs desconeixen la seua existència.

Cal recordar que la Pèrgola actual, tancada i de ciment i metall, va ser construïda en els anys 70 i es va edificar sobre l'original de 1925, d'estil més tradicional, després de la seua destrucció per un temporal que la va tirar a baix. L'antiga Pèrgola estava a l'aire lliure i s'utilitzava per a funcions i balls. Va tindre un cost de 7.276 pessetes de l'època.

Els més conservadors opten per ampliar el parc sota els terrenys de l'edifici o reconstruir l'edifici original, però l'Ajuntament opta per rehabilitar l'actual amb un format més contemporani amb gran pes de les vidrieres, per a guanyar lluminositat. A més, defensen que aquest disseny “s'integrarà amb el parc” evitant ser “el pegot” que és l'actual edifici, segons ha explicat López.

Així, es proposa demolir les construccions que sobreïxen del cos principal de l'edifici, conservant la seua geometria i estructura i redimensionar l'aforament, a més d'utilitzar materials de més qualitat i amb textures i colors concordes amb els de l'entorn.

L'actuació estarà cofinançada pel consistori i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) serà executada per la UTE Pèrgola Castelló, integrada per les mercantils Becsa i Indertec. Les obres sumen un pressupost de quasi 2.400.000 euros i tenen un termini d'execució de 9 mesos.

Amb aquesta construcció “potenciarem aquesta zona de la ciutat i a transformar la Pèrgola en un centre dinamitzador que contribuïsca a impulsar el pulmó verd de Castelló”, ha explicat Marco, que ha destacat que “és un espai emblemàtic que ha estat molts anys ignorat i ara, gràcies als fons europeus, podrem posar-ho en valor”.


El PP demana que opine el Consell Municipal de Cultura

Per part seua, des del Partit Popular a la ciutat que el Consell Municipal de Cultura es pronuncie sobre aquest tema i lamenta que no s'haja consultat a aquest òrgan “encarregat de vetlar pels valors culturals i la conservació del patrimoni de la ciutat”, explica Begoña Carrasco, portaveu de la formació.

A més, recorden que el Consell Valencià de Cultura en el seu informe torna a insistir en la resolució que va fer en 2008 la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria, en plena polèmica pel pas del TRAM pel parc, on s'indica que si s'actuara sobre la Pèrgola hauria de ser per a demolir l'edifici i recuperar la seua arquitectura original de jardins.

D'altra banda, denuncien que s'anuncia sense estar aprovat “el Pla Especial de protecció del conjunt historicoartístic Ribalta-Tetuan que tant exigia el PSOE des de l'oposició i que el PP va deixar redactat i presentat en 2014 a la Generalitat” i lamenten que “per la seua inacció és possible que s'haja de partir de zero”.

Així mateix, des del PP insten a aclarir la incoherència que suposa que el CVC rebutge la reforma de la Pèrgola i no obstant això l'haja autoritzada la Conselleria de Cultura. “Sol·licitem conéixer en quins criteris s'ha basat la conselleria de Cultura per a autoritzar l'obra", exigeix el popular Vicent Sales, al mateix temps que demana "que se'ns aclarisca per part de la Generalitat i de l'Ajuntament quins criteris han canviat de quan governava el PP a ara, per a no autoritzar abans cap reforma en la Pèrgola i donar llum verda en aquest moment a una remodelació integral de l'edifici". "L'única cosa que ha canviat és el color polític dels partits en la Conselleria", postil·la Sales.


El projecte

La planta baixa polifuncional, de quasi 2.300 metres quadrats i amb capacitat per a 1.300 persones, quedarà diàfana i sumarà un porxo cobert i obert previ als accessos del públic i amb un sistema de tancament envidrat que imprimirà més lluminositat a l'interior.

Aquest porxo se separa de l'exterior mitjançant una cancel·la lleugera i transparent per a evitar actes vandàlics. La major part de planta baixa es destinarà al públic i inclourà zones reservades a serveis higiènics, locals tècnics i magatzems. Ací se situarà l'escenari, en la mateixa posició que l'actual, encara que amb menor superfície.

Per part seua, un anell exterior amb terrassa, obert i parcialment cobert -a través de suports i bigues disposats ‘radialment’ per a generar una imatge de ‘pèrgola’- vorejarà part de la planta superior. En ella s'exclou la presència de públic, excepte per l'accés ocasional i controlat a la terrassa, i albergarà serveis higiènics i locals per a instal·lacions i magatzems.

 

MÉS FOTOS