ACICOM i el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana coincideixen a proposar la creació d'un Pla Estratègic sobre Educació Mediàtica
La Càtedra RTVE-UJI de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica ha iniciat el seminari web «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l’educomunicació des dels sectors professionals de la comunicació». A diferència del webinar celebrat a l'abril i maig d'aquest mateix any amb la participació de 10 experts acadèmics dels camps de la comunicació i de l'educació, en aquesta ocasió es dona la veu a 14 professionals de la comunicació, que també tenen molt a dir sobre la rellevància de l'educació mediàtica al nostre país.
La primera sessió del webinar «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l’educomunicació des dels sectors professionals de la comunicació» ha comptat amb la participació del president d'honor de l'Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), José Ignacio Pastor, i amb el president del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), José María Vidal.
D'una banda, Jose Ignacio Pastor va realitzar un diagnòstic negatiu de la situació actual, en matèria d'educació mediàtica, amb un sistema de mitjans encara bastant feble, en el qual ha prevalgut el desempoderament de la ciutadania. Pastor va fer referència als informes de la UNESCO que des de fa dècades reclamen la necessitat d'impulsar l'alfabetització mediàtica i informacional (AMI), a iniciatives com el manifest en favor de l’educomunicació a Espanya, o a la Xarxa AlfaMed per a la investigació sobre competències mediàtiques per a la ciutadania, entre altres, així com al clar divorci existent entre el món de l'educació reglada (on els mòbils solen estar prohibits) i el món en què vivim (inundat de pantalles i dispositius digitals). En aquest sentit, Pastor recorda que ACICOM va nàixer per a impulsar «la millora de la dieta mediàtica de la ciutadania valenciana».
D'altra banda, José María Vidal va assenyalar que el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana té entre els seus objectius afavorir l'educació mediàtica de la població, així com promoure que els xiquets, en el marc escolar i familiar, disposen d'accés a espais i materials que puguen afavorir el seu coneixement del llenguatge dels mitjans de comunicació, així com el desenvolupament d'un sentit crític davant els mitjans. Vidal va explicar que els consells audiovisuals són autoritats que a més tenen com a objectiu impulsar el desenvolupament de l'autoregulació d'aquest sector productiu, en un context molt complex com l'actual en què les grans plataformes mediàtiques de continguts estan exercint una enorme pressió, amb els seus algorismes opacs, que col·loquen els espectadors en una posició vulnerable.
Tant José Ignacio Pastor com José María Vidal van coincidir a assenyalar la necessitat de donar un fort impuls a l'educació mediàtica. Tots dos van destacar la necessitat de desenvolupar un Pla estratègic d'educació mediàtica amb la finalitat de plantejar un conjunt de mesures, d'articular un pla de treball i d'avaluar les accions realitzades, tractant de connectar les institucions, associacions professionals, administracions educatives i universitats, amb la finalitat de connectar i coordinar les activitats que es realitzen en el terreny de l’educomunicació. Pastor va assenyalar que és necessari abordar l'alfabetització mediàtica i informacional (AMI) tant en l'educació formal, incidint especialment en la formació del professorat a través dels centres de formació de professors (CEFIRE), com en l'educació informal (oci, temps lliure) i en l'educació no formal (famílies). Vidal va explicar que el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana té prevista la creació d'un Comité Consultiu que té com a objectiu la participació ciutadana i l'assessorament del Consell de l’Audiovisual, i que aquest òrgan pot contribuir, de manera efectiva i ordenada, a desenvolupar el Pla Estratègic d'Educació Mediàtica i a implementar la seua aplicació. Tots dos experts van destacar la necessitat d'impulsar la signatura de convenis que impliquen els mitjans de comunicació públics valencians, això és, À Punt Mèdia i la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana. I també existeix una clara coincidència a l'hora de valorar el paper de les universitats valencianes, essencials per a l'impuls de l’educomunicació al nostre país. En aquest sentit, el president del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana va anunciar la creació d'una càtedra interuniversitària per a desenvolupar aquest conjunt d'activitats, entre moltes altres.
Al llarg dels seus 13 anys d'existència, ACICOM ha desenvolupat una intensa activitat per a fomentar la participació i l'apoderament de la societat civil en els mitjans de comunicació, a través de la defensa del dret a la informació, de la llibertat d'expressió, el dret d'accés de la ciutadania als mitjans, la defensa de l'ús del valencià en el nostre sistema mediàtic i del desenvolupament d'activitats destinades a fomentar el debat i l'esperit crític dels ciutadans. L'Associació Ciutadania i Comunicació és un membre molt actiu del Consell de la Ciutadania, un òrgan creat per a assessorar en matèria de programació i de continguts el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació i la Direcció General d'À Punt Mèdia, que conformen els mitjans de comunicació públics de la Comunitat Valenciana. Amb una llarga trajectòria com a psicopedagog i tècnic superior de l'Ajuntament de València, José Ignacio Pastor posseeix una dilatada experiència en el camp de la comunicació, entre altres com a membre del Consell d'Administració de l'extinta RTVV, on va treballar intensament pel desenvolupament d'un nou model de governança en la radiotelevisió pública valenciana.
Per part seua, el Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV) és l'autoritat audiovisual independent que ha nascut per a vetlar pel respecte als drets, llibertats i valors constitucionals i estatutaris en l'àmbit dels mitjans audiovisuals de la Comunitat Valenciana. Encara que la seua creació estava prevista en el nostre ordenament jurídic des de fa dècades, es tracta d'una entitat que acaba de veure la llum i que se suma als altres dos òrgans reguladors audiovisuals que ja existeixen a Espanya, el Consell Audiovisual de Catalunya, nascut en 1997, i el Consell Audiovisual d'Andalusia, en 2005. Al capdavant del CACV es troba José María Vidal, professor titular de Dret de la Comunicació a la Universitat de València, amb una intensa activitat en el camp de la comunicació, primer en la creació d'RTVV en els anys vuitanta, així com en la recuperació dels mitjans de comunicació públics en 2016, en aquesta ocasió des de la secretaria de comunicació de la Generalitat Valenciana.
El seminari web «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l’educomunicació des dels sectors professionals de la comunicació» es prolongarà fins al 18 d'octubre. La pròxima sessió prevista per al dijous 22 de setembre tindrà lloc en línia, entre les 16 i les 17.30 h, en l'adreça Meet https://meet.google.com/ngm-hfvs-nna. En aquesta ocasió, els convidats són José Manuel Seguí Galve, president d’AESAV, Associació d'Empreses de Serveis Audiovisuals, Vídeo i Televisió, i Santiago Gimeno Piquer, director de Negoci Corporatiu i conseller en Cuatroochenta, sota la coordinació de Marc Pallarés Piquer, professor titular de Pedagogia i Didàctica de les Ciències Socials, la Llengua i la Literatura de la Universitat Jaume I. Aquest seminari web, que organitza la Càtedra RTVE-UJI, amb el suport de diferents institucions, és gratuït i està obert a tota mena de públic, universitari i no universitari, prèvia la seua preceptiva inscripció.