CASTELLÓN | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

2.000 milions i 5.000 treballs a Castelló: La refineria de Bp confia a donar este estiu el ‘ok’ definitiu a la planta d'hidrogen

CARLOS MEDINA - 06/05/2024

La refineria de British Petroleum (bp) de Castelló es transformarà en la dècada vinent per a convertir-se en un centre productor d'hidrogen verd, és a dir, l'extret de l'aigua a partir de la separació de les seues molècules per electròlisis.

Un projecte amb el qual les instal·lacions del Serrallo podrien generar hidrogen en quantitats industrials i convertir-se en un hub exportador d'este producte.

El president de la companyia a Espanya, Andrés Guevara, ha explicat que, a més, la intenció és multiplicar per tres la producció de biocombustible, tot això amb un projecte que s'ha convertit en “un pla mestre” per a la transformació d'altres refineries de la companyia.

Bp ha firmat este dilluns amb la Generalitat l'acord d'intencions del Clúster de l'hidrogen de la Comunitat Valenciana (HyVal), que vol aconseguir en 2030 els 200 megawatios de capacitat d'electròlisi.

Un projecte que té una inversió total de fins a 2.000 milions d'euros i que preveu crear 5.000 ocupacions, entre les obres i la posterior operativa, segons ha indicat Guevara, enfront dels 1.200 empleats actuals de la planta.

Bp encara no ha donat la llum verda definitiva, però Guevara es marca l'horitzó temporal de juliol de 2024 com el termini per a decidir si dona el ‘ok’ a este projecte perquè puga començar a produir hidrogen en 2026 "L'optimista que hi ha en mi vol que siga abans d'estiu", ha expressat Guevara, que ha reconegut que la transposició de la directiva està avançant amb el seu esborrany.

Segons ha expressat, la companyia està a l'espera de la futura transposició espanyola de la directiva europea de descarbonització RED II, així com de l'aprovació de Projecte Estratègic per part de la Generalitat i d'altres permisos burocràtics.

L'objectiu de l'empresa seria construir en una primera fase l'electrolizadora més gran de tota Espanya de 25 megawatios, com a primer pas d'este gran projecte.

Guevara tamnién ha destacat la importància per a esta planta de la proximitat del port, de la futura estació intermodal, de l'aeroport i del futur hidroducto H2Med que “permetrà exportar l'hidrogen valencià al nord d'Europa”.

La Generalitat ho declararà Projecte Estratègic

Per part seua, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assenyalat que este hub “millorarà la capacitat competitiva dels nostres sectors productius” i avança que l'Aliança d'Hidrogen Renovable de la Comunitat Valenciana serà presentada pròximament i se sumaran nous projectes d'inversió similars en els pròxims mesos. A més, ha confirmat que el Consell ho declararà com a Projecte Estratègic per a facilitar la seua implantació.

Igualment, ha assenyalat l'aliança entre la Generalitat i bp en estratègia de cara a les pròximes convocatòries de Perte i fons europeus Next Generation, per a abordar-ho “amb lleialtat i sentit d'Estat”, una qüestió que ha revelat que ha tractat amb la mateixa ministra Teresa Ribera en la seua última reunió.

Després de la firma de l'acord, el cap del Consell ha visitat la sala de Control de la refineria de bp a Castelló al costat de l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, entre altres autoritats i representants de bp.

Què és l'hidrogen verd?

Contràriament a l'actual hidrogen gris, que s'extrau del gas natural obtingut des dels jaciments subterranis, l'hidrogen verd es pot aconseguir aplicant electricitat a l'aigua.

Així, es tracta d'utilitzar grans quantitats d'aigua (Hâ‚‚O) separant les molècules d'oxigen (O) de les d'hidrogen (Hâ‚‚) mitjançant un procés d'electròlisi, la planta de la qual es vol construir ara a Castelló.

Per a què es pot utilitzar l'hidrogen verd?

HyVal subministrarà hidrogen verd i fins a 650.000 tones de biocombustible a l'any per al mercat nacional i internacional.

L'hidrogen verd substituirà l'ús actual d'hidrogen gris en la refineria de Castelló. A més, també s'utilitzarà com a matèria primera en la producció de biocombustibles, concretament combustible sostenible d'aviació (SAF), un punt clau per a l'expansió turística de manera sostenible en la Comunitat Valenciana.
En este sentit, la refineria de Castelló vol començar a produir querosé ‘bio’ per al trànsit aeri que es fabricarà aprofitant l'ús de recursos forestals, residus de biomassa i fins i tot amb cultius de cobertura si és necessari més material, recuperant així camps erms.

A més de ser utilitzat en la pròpia refineria, este gas podrà ser usat per altres indústries, com el sector químic o el tauleller, substituint així el gas natural que utilitza per a cremar en els seus forns i que Espanya ha d'importar d'altres països.

Un altre ús serà el que li puga donar la indústria química per a la producció d'amoníac verd o també l'ús en el transport pesat com a combustible, ja que l'electrificació de vehicles com els camions no és de moment viable. De fet, en la presentació Bp ha fet patente la seua intenció de construir higrogeneras, estacions de servici on recarregar de gas estos vehicles.

MÉS FOTOS