CASTALLA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Castalla celebra la primera edició dels Premis d’Investigació Erudit Cerdà

ELPERIODIC.COM - 11/06/2020

La intenció del Consistori és promoure i incentivar els treballs que tinguen com a objectiu d’estudi a Castalla i la Foia

L’Ajuntament de Castalla ha fallat la primera edició dels Premis d’Investigació Erudit Cerdà, corresponents a la convocatòria 2019-2020. La Regidoria de Cultura del Consistori castellut ha convocat quatre premis d’investigació, amb l’objectiu de promoure i fomentar el coneixement de Castalla i la Foia. Al mateix temps, segons el regidor de Cultura, Saúl Mira, “busquem posar en valor la figura de Francisco Cerdà i Rico, més conegut com l’erudit Cerdà, un veí de Castalla que va destacar a la societat espanyola del segle XVIII pels seus propis mèrits”.

Tal com reconeix Mira, des de l’Ajuntament van detectar falta d’incentius per a realitzar projectes d’investigació relacionats amb la localitat. Per això, afirma l’edil, “l’objectiu dels Premis Erudit Cerdà és fomentar la vocació científica a Castalla i ampliar el coneixement en camps tan amplis com l’antropologia, l’arquitectura, l’economia, la filologia catalana, la geografia, la història, el medi ambient, la musicologia, la sociologia i el turisme”.

D’acord amb aquest punt de partida, s’ha organitzat el certamen en dos grans categories, escolar i sénior. Al seu torn, l’escolar s’ha dividit en tres subcategories: 1r i 2n de l’ESO, 3r i 4t de l’ESO i 1r i 2n de Batxillerat. Mentre que l’objecte d’estudi es limita a Castalla a la categoria escolar, els séniors han pogut presentar treballs que abasten tota la subcomarca de la Foia de Castalla.

El jurat encarregat d’avaluar els treballs presentats l’han format professionals de renom: el professor titular d’Ecologia de la Universitat d’Alacant (UA), Carlos Martín Cantarino; la professora associada d’Antropología a la UA, Mª Teresa Riquelme Quiñonero; i el professor titular d’Història Contemporània a la UA, Rafael Zurita Aldeguer.

Una vegada avaluades les investigacions, a la franja de tercer i quart de l’ESO, el treball guanyador ha sigut ‘El canvi climàtic i el seu impacte a l’agricultura de Castalla’, de Míriam Pérez, i el treball finalista ha sigut ‘La Dansa de Castalla, la festa més coneguda’, d’Inma Mira. Els premis corresponents a aquests treballs han sigut de 400 i 100 euros en metàl·lic, respectivament, i un diploma. D’entre els treballs de primer i segon de Batxillerat, el guanyador ha sigut ‘Recuerdos de tiempos pasados’, de Noelia Fuster, dotat amb 500 euros en metàl·lic i un diploma. A la categoria sénior i en la corresponent a primer i segon de l’ESO no s’han presentat treballs i, per tant, els guardons han quedat deserts.

En aquest sentit, el responsable de Cultura ha manifestat que “anem a buscar la fórmula perquè els veïns i veïnes de Castalla i la zona troben més incentius per a participar en els Premis Erudit Cerdà amb els seus projectes d’investigació. D’aquesta manera volem consolidar el certamen a la nostra ciutat”.

Estava previst que l’entrega dels premis fos el passat dissabte 6 de juny, coincidint amb l’aniversari del naixement de Cerdà i Rico, però el Coronavirus (Covid-19), com amb tantes altres coses, ha obligat a suspendre l’acte.

La figura de l’erudit Cerdà

Francisco Cerdà i Rico va néixer a Castalla el 8 de juny de 1739 i va morir a Madrid el 5 de gener de 1800. Va cursar els seus primers estudis a l’escola de Gramàtica de Castalla i va passar a la Universitat de València, on va estudiar Lleis i Cànons. El 1766 va ingressar com a escrivà zelador 2n a la Real Biblioteca i, el 1783, va ser nomenat oficial de la Secretaria d’Estat i del Despatx Universal d’Índies. A més, va ocupar el càrrec d’acadèmic honorari de la Reial Acadèmia de Nobles Arts de San Fernando i numerari de la Reial Acadèmia de la Història.

El Director de la Biblioteca Reial de Dinamarca del moment, Daniel Gotthilf Moldenhawem, va descriure la col·lecció personal de llibres de Cerdà com “la biblioteca més exquisida que hi ha a Espanya a casa d’un particular”.

Al seu moment, l’erudit Cerdà va mantenir relació intel·lectual i d’amistat amb altres erudits i estudiosos de l’època com Gregori Mayans i va gaudir de la protecció de Manuel de Godoy, figura política important en els temps de regnat de Carlos IV, de qui va arribar a ser Primer Ministre. Un veí de Castalla la figura del qual va aconseguir una dimensió global.