Carlos Mazón anuncia l’inici dels tràmits per al desdoblament de la conducció principal del transvasament Xúquer-Vinalopó
ELPERIODIC.COM - 04/09/2024Subratlla que en les pròximes setmanes “s’encarregarà la redacció del projecte” d’unes obres que tindran un pressupost d’uns 40 milions d’euros
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat “el desdoblament de la conducció principal del transvasament Xúquer-Vinalopó”, i ha avançat que en les pròximes setmanes s’encarregarà la “redacció d’este projecte” que millore esta infraestructura, les obres de la qual tindran un pressupost que rondarà els 40 milions d’euros.
Així ho ha avançat el màxim representant de l’executiu valencià durant l’acte del primer tall del raïm embossat del Vinalopó, que ha tingut lloc a Monforte del Cid.
El cap del Consell ha explicat que “el Govern del canvi complix els seus compromisos i deures amb els nostres agricultors i regants”, i ha reafirmat l’aposta pel sector com un dels seus “eixos prioritaris d’acció”.
Així, ha destacat la posada en marxa “en temps rècord” dels trams I i II del posttransvasament Xúquer-Vinalopó “amb una inversió conjunta de 33 milions d’euros per a millorar els sistemes de reg de 30.000 hectàrees dels municipis d’Agost, Elx, Novelda, Petrer i Monforte del Cid”. Sobre este tema, ha indicat que “les obres del tram I avancen a bon ritme i hem adjudicat el tram II perquè la seua execució es faça en paral·lel perquè la infraestructura estiga operativa en l’estiu de 2026”.
El president ha assenyalat que, enfront d’esta aposta del Consell que està acurtant terminis i executant obres d’una infraestructura hídrica estratègica, el Govern d’Espanya “continua oblidant i llastant el desenrotllament de la província d’Alacant amb la paralització de les obres de modernització i rehabilitació de la bassa de San Diego a Villena”.
Així, ha lamentat que “el Ministeri no haja fet res amb esta obra”, i ha assegurat que esta infraestructura “hauria de ser prioritària en l’acció del Govern central per a complir amb el compromís del transvasament Xúquer-Vinalopó”.
Mesures de suport al sector
Durant la seua intervenció, Mazón ha enumerat altres mesures del Consell com “l’ampliació per a enguany de les ajudes per al foment de l’ús racional de l’aigua i la millora de l’eficiència energètica en regadius, dotada amb 9 milions d’euros”, que se sumen als 12,6 milions d’euros per a la modernització dels sistemes de reg en la séquia Reial del Xúquer.
Igualment, ha posat en valor la major inversió en sistemes de depuració d’aigua de les últimes dècades a la província d’Alacant o l’augment de la dotació autonòmica a les assegurances agràries fins a arribar als 32 milions d’euros, que “situen la valenciana com la comunitat que més aporta de tota Espanya”.
Per al cap del Consell, estes mesures demostren que “la Comunitat Valenciana reclama el que de justícia ens correspon en matèria hídrica perquè complim tant en reutilització i modernització de regadius com en infraestructures, per a ser més eficients, eficaços i sostenibles mediambientalment i econòmicament”. En este sentit, ha recordat que el 40 % de l’aigua que es depura i reutilitza a Espanya es fa a la Comunitat Valenciana.
D’esta manera, el president ha tornat a reivindicar “l’aigua que ens correspon del transvasament Tajo-Segura, el cabal del qual ha sigut retallat 25 vegades”, i ha lamentat que el Govern central “haja creat un deute de l’aigua amb la Comunitat Valenciana que se suma al del finançament o a les estructures estratègiques”.
Sobre este tema, Mazón ha defés un “repartiment hídric des del rigor i l’objectivitat enfront dels ideològics o electoralistes”, al mateix temps que ha destacat l’aliança de la Comunitat Valenciana amb la Regió de Múrcia, Andalusia i la Comunitat de Madrid “per a presentar, de manera conjunta i coordinada, al·legacions a les regles d’explotació del transvasament Tajo-Segura en una aliança històrica que representa més de 23 milions d’espanyols”.
Raïm del Vinalopó: qualitat, sostenibilitat i senyes d’identitat
El president ha assistit al tall del primer xanglot de raïm de taula embossat del Vinalopó, així com a la presentació de la campanya de la temporada 2024-2025 d’esta denominació d’origen protegida.
Per al cap del Consell, “el raïm embossat del Vinalopó és una senya d’identitat de la Comunitat Valenciana que aporta cultura, prosperitat, innovació, més de 13.000 llocs de treball, sostenibilitat, qualitat i excel·lència”.
Així, ha elogiat “l’enginy, la iniciativa i l’emprenedoria dels alacantins que, fa més d’un segle, van saber innovar des de la tradició per a oferir al món un producte que és sinònim d’excel·lència”.
A l’acte també han assistit el conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina; la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes; el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez; l’alcalde de Monforte del Cid, Juan José Hernández Rico, i el president del Consell Regulador de Denominació d’Origen Protegida de Raïm de Taula Embossat Vinalopó (CRDOP), José Bernabéu.