Carlos Flores (Vox): “Som el vot segur, tenim resposta per a totes les preocupacions dels valencians”
Entrevista amb el candidat de Vox a la presidència de la Generalitat per analitzar la proposta electoral de la seua formació i com canviarà la Comunitat Valenciana si governa
Carlos Flores deixa la docència després de 34 anys de trajectòria per dedicar-se al servei públic. Aquest valencià de 58 anys, catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de València, ha decidit fer un pas endavant en el món de la política després de molts anys observant el que el defineix com “el declivi” de l'estat de dret i les llibertats de els espanyols: “Durant la pandèmia em vaig adonar que la situació política del nostre país era particularment dramàtica i les persones amb cert bagatge acadèmic i compromís cívic estàvem obligats a fer el salt”.
Carlos Flores és el candidat de Vox a president de la Generalitat i creu fermament que les coses es poden canviar: “Al nostre programa electoral tenim resposta per a totes les preocupacions dels valencians”. En aquesta entrevista amb elperiodic.com, analitzem amb Flores com canviarà la Comunitat Valenciana si governa.
Per què decideix vostè fer el pas i ficar-se en política? Entenc que no va ser una decisió d'un dia per l'altre.
Sempre he treballat com a professor de Dret constitucional i en els darrers anys vaig començar a adonar-me que el nostre estat de dret i el sistema de les llibertats a Espanya estava cada cop més amenaçat. Va ser a la pandèmia -quan ens tanquem a casa- quan vaig madurar la idea que la situació política del nostre país era particularment dramàtica i que les persones que tenim una ciutat trajectòria, un cert bagatge acadèmic i un cert compromís cívic, estàvem obligats a fer el salt. Jo crec que allò que el Govern de Pedro Sánchez va fer amb els espanyols durant la pandèmia va ser el catalitzador d'aquesta decisió de saltar definitivament a la sorra política.
Hem assistit a actes de campanya multitudinaris com ara fa uns dies a la plaça de l'Ajuntament amb Santiago Abascal i més de 4.000 simpatitzants. Quina sensació té aquests dies que està en contacte directe amb els votants?
Aquesta és la meua primera campanya electoral i per tant per mi tot el que està passant al meu voltant és nou. La part més fascinant de la campanya electoral és la possibilitat de trobar-te amb gent i de familiaritzar-te amb problemàtiques que, siga quina siga la teua professió, queden lluny. No tinc cap inconvenient a dir que mai no havia estat parlant amb pescadors o mai havia estat conversant amb agricultors o mai havia estat en una fàbrica de calçat i això ho he pogut fer durant aquests mesos de campanya. I això et dóna l'oportunitat en aquest cas de palpar el desencís profundíssim -en algunes ocasions fins i tot desesperació- d'amplis sectors socials amb la situació política del país. Una campanya electoral desgasta molt físicament, però et desgasta molt més emocionalment. Els quilòmetres que cal fer, ja que de vegades són difícils de portar físicament, però quan un escolta un dia darrere l'altre gent parla dels seus problemes és quan un cobra consciència de la situació real del país.
Anem al lema de la seua campanya que és 'Vota Segur'. Per què són vostès el vot segur?
Perquè Vox és un partit segur molt ben estructurat, molt coherent amb els plantejaments. No som un partit d'homes, que tinga 17 programes, alguns contradictoris a cada comunitat autònoma. Som un partit molt previsible, en el millor dels sentits de la paraula: Fem el que diem i diem el que pensem que és que qui vote a Vox no s'endurà cap sorpresa. Sap que pel que està apostant es traduirà en determinades mesures. A qui els agraden els experiments doncs té altres opcions, però la de Vox és un vot segur.
Vostè diu que la primera mesura que prendrà si és president de la Generalitat serà la de disminuir el Consell. Quines conselleries creu que es poden suprimir?
Doncs per començar. Teniu sentit que tinguem una Conselleria d'Igualtat? Ací la igualtat s'ha d'aplicar a totes i cadascuna de les conselleries, a Hisenda, Educació… El mateix dic de la Conselleria de transparència. Jo vull que totes les conselleries siguen transparents, així que aquí hi ha estructures que des del meu punt de vista són perfectament prescindibles. Per no esmentar-ne d'altres que mai no hauria d'haver existit com una conselleria que es dedica a la memòria democràtica, és a dir, a dividir els espanyols, a fer-nos sentir culpables pel que els seus avis van poder o no van poder fer. Em sembla prescindible en qualsevol moment i circumstància. Jo crec que un Consell més petit i més fàcil d'estructurar pot donar el mateix resultat amb un cost inferior.
Al programa electoral també parleu de tancar organismes superflus. Podria posar-ne algun exemple?
Bé, en aquests dies es va generar força polèmica en relació amb la televisió valenciana, que és una televisió que viu a esquena dels valencians, que molt pocs veuen que molts valencians fins i tot ni tan sols saben que existeix. Però que, tot i això, ens costen de l'ordre dels 80 milions d'euros. Si no és capaç de convertir-se en la televisió de tots els valencians, el seu destí és desaparèixer.
També parleu al programa electoral de millorar la seguretat als carrers. Com pretenen fer-ho?
L'increment de la criminalitat, per exemple a València, és molt rellevant. Fixeu-vos, fins i tot en un àmbit en què l'esquerra ha fet tanta, tanta, publicitat i propaganda com és el de l'anomenada violència de gènere. Jo crec que ens hem de deixar de construccions ideològiques, de plantejaments purament doctrinals o sectaris i acordar mesures contundents per lluitar contra la creixent criminalitat. Mesures entre les quals es troba l'assegurament de les nostres fronteres, la seguretat dels nostres barris comença assegurant a les nostres fronteres.
Però això s'escapa de les competencial autonòmiques o locals, depèn del Govern Central.
Això que el tema depèn de Madrid o del Govern central s'hauria d'haver explicat a Mónica Oltra quan va sortir a rebre els immigrants els migrants de l'Open Arms sense tenir competència en aquesta matèria. Però en qualsevol dels casos té raó, només que nosaltres reivindiquem les solucions globals conjuntes. La política a nivell autonòmic es coordinarà amb les nostres polítiques a nivell nacional i els nostres parlamentaris autonòmics treballaran colze a colze amb els nostres parlamentaris nacionals. I no ho oblidem: a la cantonada tenim unes eleccions parlamentàries. Jo escolte moltes vegades l'argument que no és competència estatal sinó europea. Escolteu! Que les decisions europees es prenen sobre la base del que demanen els representants nacionals. Igual que les del Congrés dels Diputats, les adopten els mateixos partits a què pertanyen els nostres candidats autonòmics. Això de fer balons fora és una excusa de molt mal pagador.
Un altre tema que també està sent el gran cavall de batalla a la campanya electoral és el de l'habitatge. Quin és el posicionament de vox a la Comunitat Valenciana sobre la llei d'habitatge i què proposeu en aquesta matèria?
Nosaltres entenem que l'única manera que els valencians disposem d'habitatge de qualitat ia un preu assequible és incrementant l'oferta d'habitatge i disminuint el cost de construcció. El que cal fer és ajudar que es construixca més i el que cal fer és ajudar a adquirir habitatge. Jo no vull una societat proletària jo vull una societat de propietaris.
Quina relació tenen ara mateix amb el Partit Popular a la Comunitat Valenciana? Han mantingut converses de cara al que pugui passar el 29M si els comptes surten i cal pactar?
Vox no vol ser i no serà el segon partit de la dreta. Vox aspira a esdevenir el primer partit dels valencians. Nosaltres, en aquests moments, estem disputant al PP i a la resta dels partits de l'arc parlamentari tots i cadascun dels vots dels valencians, perquè creiem que tenim una resposta a totes i cadascuna de les preocupacions. Hi ha 99 escons en jocs i no en renuncie a cap.