L’Ajuntament de Carcaixent retira més de 5000 kg de residus d’amiant
L’abocament d’aquest residu perillós pot tenir sancions des dels 100.000 fins als 3,5 milions d’euros
L’equip d’educadors ambientals de la Regidoria de Medi Ambient ha identificat 25 punts d’abocament incontrolat de residus d’amiant dins del nucli urbà de Carcaixent. S’han recuperat 5500 kg d’aquest material mitjançant un gestor autoritzat, suposant un cost de més de 7.000 euros. A més del cost econòmic que suposen per al consistori les tasques de recollida i gestió de residus d’estos abocaments irregulars, cal destacar el risc per a la salut que comporta la seua manipulació.
L'amiant o asbest és un dels components del fibrociment, un material de construcció compost per fibres microscòpiques que poden romandre en suspensió en l'aire el temps suficient perquè representen un risc respiratori, podent provocar diverses malalties de distinta gravetat, per la qual cosa és considerat com un residu perillós. Per este motiu, la llei de residus i sòls contaminats preveu sancions des dels 100.000 fins els 3’5 milions d’euros per l’abocament o abandonament d’aquest tipus de residu.
Ana Garrigues, Regidora de Medi Ambient, ha fet un advertiment sobre la «importància de tractar estos residus a través de gestors autoritzats per la seua perillositat per a la salut de les persones» i sobretot demana la col·laboració de la ciutadania perquè, assegura, «no podem permetre que els abocaments incontrolats continuen donant-se al nostre municipi, ni pel cost que suposa a l’Ajuntament, ni per la salut de totes i tots».
Què fer si tenim amiant a casa?
Per a la manipulació i gestió d’este residu perillós cal contactar amb una empresa autoritzada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Al següent enllaç es pot trobar un cercador que permet localitzar el gestor autoritzat més proper al nostre municipi: https://residuos.gva.es/RES_BUSCAWEB/buscador_residuos_avanzado.aspx?idioma=V