El carcaixentí Manuel Costa rep el Premi Lluís Guarner 2016
El carcaixentí, Manuel Costa, va rebre ahir el premi Lluís Guarner 2016 en un acte celebrat a la Biblioteca Valenciana i en el qual va estar present l'alcalde de Carcaixent, Paco Salom. El patronat va acordar per unanimitat concedir-li este guardó per la seva contribució a la Ciència des de la seva incorporació a l'Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i des de la seva incorporació al Departament de Botànica, on va desenvolupar una producció científica de gran impacte tant a nivell nacional com internacional, encaminada, sobre tot, al coneixement de la flora i de la vegetació del territori valencià.
Tal i com es va posar de manifest durant l'acte, les seues investigacions han revolucionat, des del punt de vista de la docència i de la investigació, el món de la botànica valenciana, tal com prova el Jardí Botànic de la Universitat de València convertit, gràcies a la seua direcció entre els anys 1987 i 2002, en un dels principals centres d'investigació, d'educació ambiental i de divulgació científica en l'àmbit nacional i internacional.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, va ser l'encarregada de fer el lliurament del premi Lluis Guarner 2016 a Manuel Costa, actualment professor emèrit de la Universitat de València i medalla d'or de la institució. Carmen Amoraga va agrair al premiat "el temps que has entregat a les investigacions que has realitzat i que has compartit generosament amb tots nosaltres".
La directora general de Cultura i Patrimoni va indicar que, el premi Lluís Guarner, pretén protegir la valuosa aportació que els intel·lectuals i científics fan a la societat des de l'escriptura o des de la divulgació científica. "Els nostres pensadors han de rebre el seu merescut reconeixement d'aquesta societat a què tant li donen", va puntualitzar.
Manuel Costa Talens ha publicat nombrosos treballs d'investigació dedicats a l'estudi sobre els diferents ecosistemes de la flora i vegetació del territori valencià, considerant la seua biodiversitat en relació amb el medi ambient. La seua activitat es reflecteix en les seues nombroses publicacions referides a la serra d'Espadà, la Safor, la Marina Alta, l'estat actual de la flora i de la fauna marines al litoral valencià.
La importància dels seus treballs en l'àmbit internacional es demostra en les campanyes botàniques realitzades a Europa, Estats Units i Canadà, Perú, Bolívia, Argentina, l'estudi de la vegetació de l'Altiplà Andí, a les costes italianes, de Xipre, el Peloponés i Creta per a investigar la conservació del Mediterrani, etc.
El professor Manolo Costa va ser director del Jardí Botànic de la Universitat de València i des de la seua direcció l'any 1987, va transformar aquest espai en un referent, no sols com a espai enjardinat al centre de la ciutat, sinó sobretot com un centre d'investigació, d'educació ambiental i de divulgació científica tant nacional com internacional.
Manuel Costa va ser l'encarregat de realitzar el parlament central en la darrera festa de l'Autogovern, de Carcaixent amb una intervenció sobre la natura i el paisatge del terme, Costa va demostrar en tot moment una gran passió per allò que estava contant, a més d'un coneixement profund de tots els elements que configuren els paisatge de Carcaixent i la seua evolució al llarg del temps que van captivar a l'Auditori des del primer moment. El professor Costa va voler transmetre que el paisatge va més enllà de la natura i que és el resultat d'una sèrie de percepcions culturals i històriques que marquen la vida d'un poble.
El premi Lluís Guarner està dotat amb 15.025,30 euros i sorgeix perquè l'escriptor valencià va instituir hereua dels seus béns, a benefici d'inventari, la Generalitat, la qual ha de destinar el producte d'aquests béns a l'establiment d'un premi, pensió o beca de finalitat cultural que ha de portar el nom de "Lluís Guarner" amb la finalitat de reconèixer la creació i traducció literàries en el camp de les humanitats.