SOCIETAT

Fi als canvis d'hora? La Unió Europea vol acabar amb ells

ELPERIODIC.COM - 28/10/2023

Un altre any més es posa en qüestió si hem de modificar el nostre fus horari

Com cada any quan arriba el mes de març o octubre, se'ns passa pel cap la mateixa pregunta: per què hem de canviar d'hora? I, sobretot, si preguntem a molta gent del carrer sobre l'horari d'hivern ens respondrà que esta modificació horària els disgusta i que prefereixen la del mes de març. Encara que, per descomptat, hi ha opinions de tots els colors.

A Europa i en concret el Consell de la Unió Europea semblen tindre'l clar: executar el projecte d'acabar amb el canvi d'hora.

Això ja es va parlar en el seu moment l'any 2019, com a ferm compromís, però va arribar en 2020 la pandèmia i va tirar al trast esta proposta i des de llavors sembla estar en un calaix que ningú vol obrir.

Però es vol reactivar el projecte i un grup d'experts va elaborar en els últims anys un pla de transició per a establir zones horàries naturals de manera permanent a Europa i acabar d'esta manera amb els canvis d'hora.

Els canvis que afectarien a Espanya i la Comunitat Valenciana

Com tots sabem, l'horari natural que li correspon a Espanya en funció del mapa de 24 franges en les quals es divideix el planeta és l'horari del Meridià de Greenwich; l'hora de les Illes Canàries, Portugal o el Regne Unit, és a dir, una hora menys de l'actual.

Els experts parlen de dues opcions, la primera constaria de dues fases: no canviar a l'horari d'estiu i quedar-se en el d'hivern. I en una segona fase, en l'època tardorenca, ja restar una hora i passar definitivament a l'hora del Meridià de Greenwich.

I com a segona i última opció tindríem la possibilitat d'unificar eixes dues fases i fer-ho tot de colp. És a dir, no canviar a l'horari d'estiu i restar una hora.

Hi ha possibilitats reals d'executar estos canvis?

Els canvis horaris estacionals són competència de la Unió Europea, però la seua eliminació ha de ser negociada i consensuada amb els governs dels països membres. I la llei ha de ser aprovada en el Parlament Europeu.

Els experts creien que tots estos tràmits podrien portar almenys 2 anys. Per la qual cosa, el canvi d'horari s'hauria d'haver eliminat en 2021, d'acord amb l'última votació del Parlament Europeu. Però passa el temps i la decisió no es pren.

De moment, seguim a l'espera que algú moga fitxa a Europa, mentre que a Espanya l'única cosa que sabem amb certesa és que el Govern ha creat una comissió d'experts perquè estudien què és el més beneficiós per a la productivitat, l'estalvi energètic i per descomptat el més important: la salut i qualitat de vida dels ciutadans.