Com hem canviat... a pitjor?: la 'relíquia' que deixa en evidència la situació dels trens de Rodalia en la Comunitat Valenciana
Fem un viatge en el temps per a recordar com eren els inicis del segle XXI, que prometia un futur pròsper i amb molts avanços en les infraestructures ferroviàries
Entrades de cinema de pel·lícules de les quals ni ens recordem, fotografies atrotinades i escrostonades pels anys que ens fan recordar històries ja oblidades o tiquets de compra de supermercats ja desapareguts. Són alguns dels objectes del passat que viatgen fins al present quan les trobem en butxaques i calaixos.
Així, pràcticament com si d'una relíquia es tractara, és com una lectora d'aquest mitjà ens ha fet arribar la fotografia del que havia trobat per atzar. Com podem apreciar en la imatge, es tracta d'un bitllet de Rodalia de l'any 2001 i que comprenia el trajecte sol d'anada des de l'estació de Nules-La Vilavella fins a la de València Nord, un 17 de març de Falles.
Però el sorprenent no és solament aquesta dada sinó, atenció, el preu del tiquet: tan sols 2,61 euros. Fins i tot, si ens fixem bé podem comprovar com el preu encara l'indicava en pessetes, perquè eixe era l'últim any en què s'usaria aquesta moneda per a donar pas a l'euro ja en 2002.
Dues dècades més tard tot ha canviat, des dels sous al preu de la vida, amb etapes de dura inflació com la dels últims anys, la qual cosa ha elevat amb el pas dels anys el preu d'eixos 2'61 euros als actuals 4'35 euros per al bitllet únic de 5 zones.
Sí, han passat molts anys, encara que estem parlant d'aquest mateix segle, un inici de mil·lenni que prometia un futur pròsper i amb molts avanços en les infraestructures ferroviàries.
No obstant això, els contínues obres pel Corredor Mediterrani, la falta d'inversions o l'existència de trens antics i amb falta de manteniment han portat als Rodalia de València a una situació criticada per molts usuaris, amb serveis suprimits o retards en els horaris d'arribada des de fa anys.
Així doncs, hui ens proposem tornar al passat per a analitzar el temps de recorregut i preus de la línia de Rodalia, concretament de la C-6 que uneix Castelló amb València, per a comparar i comprovar que, malgrat haver passat 23 anys des d'aquell moment, han hagut millores però també aspectes negatius i que esbudellarem amb els següents horaris.
Així ha canviat el servei aquestes dues dècades
Més enllà del preu, el servei ha canviat, augmentant el temps dels recorreguts i les parades en cada vegada més pobles, però amb canvis de freqüències, menys entre setmana i més els caps de setmana.
- Els trens Civis han passat d'una duració de 50 minuts de trajecte a 1 hora i 4 minuts, i fins i tot hi ha un de València a Castelló que costa 1 hora i 24 minuts.
- Ha baixat el nombre de trens al dia entre les dues ciutats en els dies laborables.
- ncrement de nombre de recorreguts amb parada en totes les estacions, arribant fins als 16 i 17 trens al dia.
- Augment de la freqüència de trens en cap de setmana.
Caiguda dràstica en l'ús del servei de Rodalia de València i Castelló
Un estudi recent revela una disminució del 36% en el nombre de viatgers que utilitzen el servei de Rodalia a les regions de València i Castelló en els últims tretze anys.
Segons dades proporcionades per Renfe Viatgers, l'abandó i la falta d'inversió en aquest servei han provocat una constant reducció en el nombre d'usuaris des de 2006. La pandèmia de COVID-19, encara que va accentuar aquesta tendència, no és l'única causa d'aquesta preocupant situació.
La baixada del nombre de viatgers va començar amb una caiguda sostinguda des de 2008. Especialment cridaner és el descens registrat en els últims anys, amb xifres que s'han reduït a la meitat en comparació amb els primers anys de la dècada.
Això sí, en els últims anys sembla que torne a recuperar-se el nombre de passatgers, sobretot des de la posada en marxa de l'abonament gratuït per a viatgers freqüents, que ha tornat a disparar els viatges en el transport públic.
L'opinió dels usuaris
En elperiodic.com hem preguntat a alguns usuaris que resideixen en diferents localitats d'aquesta línia com recorden el servei de Rodalia fa anys, als més joves i als no tan joves.
Per exemple, Miguel Mangriñán, veí de la Vall d'Uixó i que baixa fins a la parada de Xilxes per a anar algunes vegades a València, assegura que "no utilitze el tren totes les setmanes però quan el faig no solc tindre problemes, encara que és veritat que sol patir alguna xicoteta demora". A més, aquest home és usuari des de finals dels 90 i recorda que "abans no se suprimien trens, jo almenys no ho recorde, ara sí que tinc coneguts que els han suprimit trens més d'una vegada". Finalment afig que "si que note un increment de passatgers, hi ha trens en cap de setmana que estem com a sardines en llanda al tren i hi ha gent que fins i tot es queda sense poder pujar".
Sandra Peris usa el tren per a anar de Castelló a Sagunt sovint i el seu cas és diferent del de Miguel, explicant a aquest mitjà que "més d'una vegada he arribat tard a classe, i fins i tot a vegades m'he quedat directament a casa després d'avisar-me amigues que s'havien quedat tirades perquè no eixia el tren". Aquesta jove usuària explica que directament no recorda una altra època en la qual no hagen existit problemes en la línia.
Mireia Iborra, veïna de Puçol, assegura no tindre tants problemes perquè sol baixar a Sagunt o com a molt a València, encara que si que reclama a Renfe més puntualitat i, sobretot, nota l'augment de preu dels bitllets en comparació a altres èpoques. Un augment de preu que assegura és "desmesurat perquè el servei clarament ha empitjorat".
Finalment, Miquel Broch usa el tren per a anar a classe des de Vila-real a València, i ens explica que ja fa un temps que ha deixat d'usar aquesta línia "si no és imprescindible". Denúncia que fins al curs passat usava aquesta línia per a acudir fins a la Universitat de València però que ha desistit perquè literalment hi havia dies que "em tirava 12 hores fora de casa alguns dies, d'elles 3 hores o més per culpa de problemes amb el tren". És més, recorda que una vegada es va quedar atrapat en el vagó en els últims trens del dia, quedant-se a les fosques, explicant que "estàvem nerviosos perquè ningú ens deia res".
Així han canviat en 20 anys els trens entre València i Castelló
Les freqüències del servei l'any 2004
42 trens diaris sentit València, dels quals:
14 trens amb parada en totes les estacions, deu amb un temps de trajecte de 1h 7' i quatre amb un temps de trajecte de 1h 12'.
15 trens sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar, Roca-Cúper i València-la Font de Sant Lluís, deu amb un temps de trajecte de 58' i cinc amb un temps de trajecte de 1h 3'.
5 trens sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar i Roca-Cúper, dues amb un temps de trajecte de 58', dos amb un temps de trajecte de 1h 3' i un amb un temps de trajecte de 1h 8'.
8 trens Civis amb parada només a Vila-real, Nules-la Vilavella, Sagunt, Puçol i València-Cabanyal, amb un temps de trajecte de 50'.
41 trens diaris sentit Castelló, dels quals:
13 trens amb parada en totes les estacions, nou amb un temps de trajecte de 1h 7' i quatre amb un temps de trajecte de 1h 12'.
11 trens sense parada a València-la Font de Sant Lluís, Roca-Cúper, Massalfassar, les Valls, la Llosa, Moncofa i Almassora (dels quals un era un Regional a Tortosa), cinc amb un temps de trajecte de 58', un amb un temps de trajecte de 1h 1', quatre amb un temps de trajecte de 1h 3' i un amb un temps de trajecte de 1h 5'.
9 trens sense parada en Roca-Cúper, Massalfassar, les Valls, la Llosa, Moncofa i Almassora, set amb un temps de trajecte de 58', un amb un temps de trajecte de 1h 3' i un amb un temps de trajecte de 1h 5'.
8 trens Civis amb parada només a València-Cabanyal, Puçol, Sagunt, Nules-la Vilavella i Vila-real, amb un temps de trajecte de 50'.
Per part seua, en cap de setmana els serveis quedaven així:
Dissabtes
18 trens diaris sentit València, dels quals:
14 trens amb parada en totes les estacions, deu amb un temps de trajecte de 1h 7' i quatre amb un temps de trajecte de 1h 12'.
2 trens sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar, Roca-Cúper i València-la Font de Sant Lluís, un amb un temps de trajecte de 58' i un altre de 1h 3'.
2 trens sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar i Roca-Cúper, un amb un temps de trajecte de 58' i un altre de 1h 3'.
19 trens diaris sentit Castelló, dels quals:
13 trens amb parada en totes les estacions, nou amb un temps de trajecte de 1h 7' i quatre amb un temps de trajecte de 1h 12'.
5 trens sense parada en Roca-Cúper, Massalfassar, les Valls, la Llosa, Moncofa i Almassora, amb un temps de trajecte de 58'.
1 tren sense parada a València-la Font de Sant Lluís, Roca-Cúper, Massalfassar, les Valls, la Llosa, Moncofa i Almassora (que era un Regional a Tortosa), amb un temps de trajecte de 1h 5'.
Diumenges
16 trens diaris sentit València, dels quals:
14 trens amb parada en totes les estacions, deu amb un temps de trajecte de 1h 7' i quatre amb un temps de trajecte de 1h 12'.
1 tren sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar, Roca-Cúper i València-la Font de Sant Lluís, amb un temps de trajecte de 1h 3'.
1 tren sense parada a Almassora, Moncofa, la Llosa, les Valls, Massalfassar i Roca-Cúper, amb un temps de trajecte de 1h 3'.
16 trens diaris sentit Castelló, dels quals:
12 trens amb parada en totes les estacions, nou amb un temps de trajecte de 1h 7' i tres amb un temps de trajecte de 1h 12'.
4 trens sense parada en Roca-Cúper, Massalfassar, les Valls, la Llosa, Moncofa i Almassora, amb un temps de trajecte de 58'.
Així estan els horaris de Rodalia de la línia C-6 entre València i Castelló en 2024
En l'actualitat, de dilluns a divendres laborables sumen un total de 39 trens diaris sentit València, dels quals:
Els trens Civis són els que realitzen el trajecte en menys temps, destacant un temps mínim d'1 hora i 4 minuts en diverses eixides (06.43, 07.22, 15.25).
El tren regular amb major duració tarda 1 hora i 31 minuts a completar-se, com és el cas de les eixides de les 10.27, 14.25, i 22.20.
38 trens diaris sentit Castelló, dels quals:
El servei regular amb menor temps de viatge és un tren C6 que tarda 1 hora exacta a realitzar el trajecte, amb eixida a les 19.55 i arribada a les 20.55.
Entre els Civis, el viatge més curt costa 1 hora i 4 minuts en les eixides de les 07.10, 07.45, 15.10 i 18.10. I atenció perquè hi ha un Civis que costa 1 hora i 24 minuts, amb eixida a les 14.20. És més, hi ha trens que sense ser Civis realitzen el recorregut amb menys temps que est.
El tren regular més lent tarda 1 hora i 32 minuts, partint a les 18.30 i arribant a les 20.02.
18 trens diaris en cap de setmana sentit València, dels quals:
El tren amb menor temps de viatge realitza el trajecte en 1 hora i 14 minuts, amb eixida de Castelló a les 15.07 i arribada a València a les 16.21.
El tren més lent és d'hora i 31 minuts a realitzar el recorregut, amb eixides de Castelló a les 10.27, 14.25, i 22.20.
18 trens diaris en cap de setmana sentit Castelló, dels quals:
El tren que dura menys minuts té un temps de viatge de 1h 16min, amb eixida a les 14.00 hores des de València.
tren que costa més temps a completar el trajecte dura 1 hora i 32 minuts, amb eixida a les 18.30 hores.