Canvi d'hora: Quan passem a l'horari d'estiu?
Amb el canvi d'horari aquest cap de setmana, guanyarem més hores de sol
Com cada primavera, toca canviar l'hora en els rellotges, i és que aquesta setmana arriba l'horari d'estiu, que ens acompanyarà fins a la tardor. El canvi es farà aquesta setmana, en la matinada del dissabte 26 al diumenge 27 de març i s'avançarà una hora el rellotge, ja que a les 2.00 seran 3.00.
Així, ens alçarem amb menys llum però el dia s'allargarà més a la vesprada, un canvi que té molts detractors en considerar que ja no compleix el seu objectiu inicial: estalviar energia aprofitant les hores amb sol. I és que, encara que en 1918 ja va començar a fer-se al nostre país no va ser fins a 1973, amb la crisi del petroli, quan Espanya ho va fer oficial.
A més, el canvi d'hora forma part de la política europea, encara que des de 2018 hi ha un debat sobre la seua utilitat, ja que els canvis laborals han portat al fet que l'estalvi siga insignificant. Així, la Unió Europea planteja la seua eliminació en un futur al no ser efectiu per a l'estalvi energètic. De fet, en una enquesta feta a 4’6 milions d'europeus, un aclaparador 84% optava per acabar amb els canvis.
Uns canvis horaris que, encara que només són dues vegades a l'any, poden provocar alteracions del somni, un “jet lag” de diversos dies i fins i tot migranyes en els casos més extrems. Així, els experts es troben dividits entre els que prefereixen l'horari d'estiu, ja que permet fer més activitats a les vesprades, i els qui opinen que l'horari d'hivern va concorde al nostre rellotge biològic, que ens demana alçar-nos amb el sol i ficar-nos al llit prompte.
En qualsevol cas, tenim encara diversos anys més de canvi horari assegurats, ja que el Ministeri de Transició Ecològica ja ha publicat en el Boletín Oficial del Estado els canvis d'hora d'estiu i hivern fins a l'any 2026.