Canons anti pluges en la Comunitat: Què són i com funcionen?
La canonada es dispara cada 5 segons i cobreix fins a un quilòmetre de diàmetre
L'obsessió de l'home per controlar el temps, des de temps immemorials, ha portat a investigar tècniques que trenquen les tempestes que posen en perill les collites del camp.
El que podria ser una teoria de la conspiració és, gràcies a la labor de denúncia realitzada des de Compromís, una realitat en la Comunitat Valenciana després que hagen sigut localitzats, almenys, quatre canons anticalamarsa o antipluges a San Rafael del Río (Castelló) i Gavarda (València).
Però, què són i com funcionen?
Canonades cada 5 o 6 segons
Aquestes canons sònics, així és el seu nom real, consten de dues parts: una cambra de combustió i una altra amb una eixida cònica allargada que mesura 6 metres, que acaba en una obertura de 60 centímetres.
Aquests canons disparen cada 5 o 6 segons, i si s'aquesta a prop -com es pot veure en el vídeo que s'adjunta compartit en l'Instagram de @juancampa7- la canonada és potent.
Ver esta publicación en Instagram
Amb els seus trets poden arribar a cobrir un quilòmetre de diàmetre al voltant del canó.
Quant temps abans de la tempesta han de disparar?
Encara que poden disparar-se de manera manual, també poden ser controlats per radiocomunicació. I per a desfer les tempestes, han de llançar els trets des d'un quart d'hora fins a mitja hora abans que s'inicie la tempesta, perquè ja no és eficaç sobre la calamarsa formada, per això és necessari usar-se de manera prèvia. D'aquesta manera tracten d'evitar la calamarsa de grans dimensions.
Com funcionen?
Els canons sònics funcionen a través d'explosions de gas acetilé i aire, que provoquen ones de xoc que es desplacen a la velocitat del so, xoquen amb els núvols i intervenen en la cristal·lització de la calamarsa, perquè aquest siga de menor grandària i més pluja.
La finalitat és que danye el menys possible a les collites.