POLÍTICA

Camarero apel·la a la responsabilitat entre periodistes i polítics per a una comunicació allunyada de la “la polarització i la confrontació”

ELPERIODIC.COM - 01/02/2024

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha participat en el III Congrés Nacional de Dones Periodistes del Mediterrani

Aposta per “un periodisme fort i independent i de qualitat” que contribuïsca a una comunicació política “més informada i reflexiva”

Valora la contribució de les dones periodistes a l'àmbit de la comunicació política i destaca l'oportunitat que oferix este fòrum per a “visibilitzar i enfortir” la seua presència

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha apel·lat a la responsabilitat compartida entre polítics, gabinets de comunicació, mitjans de comunicació i periodistes per a construir una “comunicació política responsable que s'allunye de la polarització política i la confrontació inútil i s'enfoque en el bé comú”. 

Durant la seua intervenció en el III Congrés Nacional de Dones Periodistes del Mediterrani, la vicepresidenta segona s'ha referit a les diferents perspectives de la relació entre la comunicació política i les polítiques de comunicació i ha fet una reflexió sobre la importància del periodisme i dels i les professionals “com a pilars essencials en la preservació del nostre sistema polític”.

Susana Camarero ha indicat que per a abordar la relació entre comunicació política i polítiques de comunicació és necessari aprofundir en els “desafiaments” que tenen per davant els mitjans de comunicació davant de l'actual context tecnològic i els canvis que imposa la intel·ligència artificial.

“Hem de ser conscients dels reptes als quals ens enfrontem perquè són oportunitats per a superar la polarització i la confrontació inútil”, ha assegurat. 

Sobre este aspecte, ha afegit que “vivim en una era de grans desafiaments per a la comunicació, l'era de la immediatesa, la de les fake news i de la intel·ligència artificial i en la qual la forma en què es comunica un missatge és tan important com el missatge en si”. 

Per a afrontar este escenari, la titular d'Igualtat ha apostat per fomentar “un periodisme de qualitat” que contribuïsca a una comunicació política “més informada i reflexiva” i per a això ha insistit en la necessitat de comptar amb “un periodisme fort i independent”.

En este sentit, ha recordat que els poders públics necessiten l'ajuda i la col·laboració del periodisme per a arribar a la ciutadania i que les accions “redunden en un benefici social”. Per això, ha instat els mitjans a “amplificar els missatges positius” en informacions sobre la lluita contra la violència de gènere o en qüestions com la salut mental i l'acollida familiar, on a més ha exigit “sensibilitat i rigor”.    

La consellera també ha reconegut que els mitjans de comunicació, a més d'informar, exercixen una altra la funció que se centra a “qüestionar i vigilar” les decisions, els projectes i compromisos polítics, “perquè amb la vostra visió crítica i imparcial sou el millor recordatori que el poder no és un xec en blanc”. 

Quant a este punt, la titular d'Igualtat ha considerat que esta jornada és una oportunitat que convida a aprofundir en la necessitat de comptar amb una professió periodística “forta, respectada i independent” perquè, en la seua opinió, “periodisme no és simplement una professió, és un contrapés necessari en l'escenari polític i, sense una premsa forta, la democràcia es diluïx entre la desinformació i la manipulació”. 

Per tot això, Susana Camarero ha demanat “respecte mutu” entre periodistes i poder polític davant de l'impacte que les informacions tenen en l'opinió pública i ha instat a evitar “les notícies falses i el sensacionalisme”, al mateix temps que ha recordat que “l'hemeroteca és la pitjor enemiga de qui centra la seua labor política en la mentida i el canvi de criteri permanent, com estem comprovant en la política nacional”. 

Presència de les dones en el periodisme

En la seua intervenció, la vicepresidenta segona ha destacat l'oportunitat que oferix este III Congrés Nacional de Dones Periodistes del Mediterrani per a “visibilitzar i enfortir” la presència de dones “que lideren, assumixen responsabilitats i prenen decisions”.

Així, ha agraït que en este fòrum “es reconega i celebre” el treball de la dona en l'àmbit de la comunicació política, “on també queda camí per recórrer respecte a l'eliminació de barreres i en la lluita per garantir la igualtat d'oportunitats”. 

La responsable d'Igualtat a més ha informat que, a pesar que en les facultats de Periodisme el 70 % de l'alumnat són dones, només un 10 % de dones lideren i dirigixen els mitjans de comunicació. Per tant, “encara que les dones representen prop de la meitat de les plantilles dels mitjans de comunicació a Espanya, només unes poques aconseguixen llocs directius”, ha lamentat Camarero. 

Com a mesura per a combatre esta situació, la consellera ha recordat que des de la Vicepresidència que dirigix es treballa en accions concretes per a lluitar contra el sostre de vidre i contra la violència sobre la dona, així com per a aconseguir una igualtat “plena i real”, en àrees com l'ocupació, l'emprenedoria, la reducció de la bretxa salarial, la conciliació i la corresponsabilitat.

“Per a aconseguir este objectiu, la direcció general d'Igualtat i de l'Institut de les Dones disposa d'un pressupost per a 2024 de 22,5 milions d'euros i amb els quals s'acceleraran la implantació de mesures que promouen i afavorixen major equilibri i diversitat”, ha explicat. 

Finalment, Susana Camarero ha felicitat l'Associació de Dones Periodistes del Mediterrani per “la qualitat” del programa de la jornada i la participació de grans figures del periodisme i ha agraït “l'oportunitat única” que ha brindat este fòrum per a reflexionar sobre la comunicació política i fer visible el treball de la dona periodista.