METEOROLOGIA

Calor rècord i sequera extrema en la Comunitat Valenciana: abril va ser el més càlid i sec en dècades

ELPERIODIC.COM - 02/05/2024

Les precipitacions més significatives es van produir l'última setmana del mes, i van anar en general febles

El mes d'abril de 2024 ha sigut molt càlid i molt sec en la Comunitat Valenciana. La temperatura mitjana, 14.6 °C, és 1.2 °C superior a la de la climatologia de referència (13.4) i la precipitació acumulada ha sigut 10.0 l/m², que és un 80% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (50.7 l/m²).

Abril de 2024 és el sext més càlid en la Comunitat Valenciana des de 1950. Hi ha hagut una gran amplitud tèrmica (diferència entre màximes i mínimes), ja que mentres que l'anomalia de les màximes diürnes ha sigut de +2.2 °C, la de les mínimes nocturnes ha sigut lleugerament superior a la mitjana normal (+0.3). Esta situació de grans amplituds tèrmiques és típica de primavera quan predominen els vents fluixos i els cels buidats, en els mesos de l'any en què encara les nits són prou llargues perquè es produïsquen nits fredes a causa de la pèrdua de calor per irradiació nocturna.

El primer dia del mes va ser fred i també en l'última desena van predominar els dies amb temperatures inferiors a la mitjana, però en els dies centrals va haver-hi dos intensos pics càlids, el primer es va registrar entre els dies 3 i 8, i el segon entre el 12 i el 16. Va ser en este segon pic càlid quan es van registrar les temperatures més altes del mes, amb 31.0 °C a Sumacàrcer, 30.8 a Jalance, Pego i Carcaixent, 30.7 a Orihuela, 30.6 a Novelda i 30.5 a Xàtiva i Llíria.

En l'última desena va haver-hi gelades febles en zones altes de l'interior: Castellfort, -1.5 °C; Vilafranca i Fredes, -1.4 i en el Pic Esparver (la Puebla de San Miguel), la mínima del dia 24 va ser de -5.5 °C.

L'anomalia de temperatura més alta s'ha observat a l'interior, sobretot a l'interior nord, on la temperatura mitjana ha estat entre 1.5 i 2.0 °C per damunt de la mitjana normal. En zones del litoral l'anomalia va estar en general entre +0.5 i +1.0 °C.

La precipitació acumulada ha sigut 10.0 l/m², que és un 80% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (50.7 l/m²) i, globalment, el mes es qualifica com molt sec, el sèptim més sec des de 1950 i el tercer del segle, després d'abril de 2015 i del passat 2023.

Per províncies, el caràcter pluviomètric ha sigut sec a Alacant, amb un dèficit de precipitació del 71%, molt sec a València, amb un dèficit del 83%, i extremadament sec a Castelló, on el dèficit mig provincial ha sigut també del 83%. Al final d'este document s'adjunten els gràfics d'evolució de la precipitació acumulada en cada província.

Les precipitacions més significatives es van produir l'última setmana del mes, i van anar en general febles. 21.8 l/m² es van acumular a Benidorm el dia 28 i 16.7 a València el dia 29. També va haver-hi una intensa tempesta de curta duració amb graníssol quin que va afectar zones pròximes a Utiel, 26.4 l/m² es van acumular el pluviòmetre del Remei d'Utiel de la CH Xúquer el dia 30.

Els màxims acumulats en el mes s'han registrat a Benidorm, amb 29.6 l/m²; també s'han superat els 20 l/m² a Tibi (Maigmó), 28.5; Parcent, 25.6 i Petrer, 23.0. En l'altre extrem, en diverses zones de les 3 províncies, la precipitació mensual ha sigut inferior a 5 l/m². El mínim pluviomètric, amb 2.0 l/m², s'ha registrat a Carcaixent, i a Polinyà de Xúquer, amb 2.9.

Respecte al valor normal en cada punt, el mes es qualifica com molt sec o extremadament sec en el 80% del territori, que es correspon amb pràcticament tota la província de Castelló, València i nord d'Alacant. El mes ha sigut sec en el 16% del territori i normal o lleugerament humit en 4% restant.

Amb les dades d'abril ja han transcorregut set mesos de l'any hidrològic 2023-2024, i és l'inici d'any hidrològic més sec des de, almenys, 1950 en la Comunitat Valenciana. No hi ha precedents d'un començament d'any hidrològic (octubre-abril) tan sec com el d'este 2023-2024. En mitjana, durant el semestre s'han acumulat 92.5 l/m² quan el normal seria 337.4, amb el que el dèficit mitjà dels últims set mesos en la Comunitat Valenciana és del 73%.

En el mapa nacional de percentatge de precipitació acumulada en l'actual any hidrològic entre octubre i el 29 d'abril, veiem com a gran part del nostre territori està en la zona en la qual l'acumulat és inferior al 50%, fins i tot inferior al 25% en la zona litoral, la de més dèficit acumulat d'Espanya al costat d'altres zones de les comunitats del Mediterrani.

A més d'extremadament sec, el més sec des que hi ha registres, l'any hidrològic també està resultant extremadament càlid, el més càlid des que hi ha registres, per la qual cosa l'anòmala calor també ha afavorit els processos d'evapotranspiració i de pèrdua d'humitat del sòl i de la vegetació.

En el següent gràfic, en el qual es fa una classificació climàtica sobre la base de la precipitació acumulada i temperatura mitjana de la primera mitat de l'any hidrològic des de 1951 en la Comunitat Valenciana, l'any 2024 apareix en l'extrem superior esquerre, ja que és el període més càlid i més sec.

El balanç pluviomètric en les capitals i en altres observatoris seleccionats durant el mes d'abril és el que s'adjunta en la taula següent. Les dades de precipitació estan expressats en l/m² i estan ordenats de major a menor precipitació mensual acumulada.

MÉS FOTOS