OCUPACIÓ

6 de cada 10 treballadors de la Comunitat Valenciana deixarien el seu treball si tenen una altra oferta tancada

ELPERIODIC.COM - 27/08/2024

Un 17% de treballadors valencians es plantegen un canvi d'ocupació en l'any vinent, enfront del 15% a nivell nacional

Setembre és un mes clau per a la busca de noves oportunitats laborals. És molt comú que durant els períodes de descans els treballadors tinguen més temps per a la reflexió, avaluen la seua situació professional i reconsideren les seues expectatives de futur. Com a conseqüència, la volta a la rutina després de les vacacions d'estiu és un moment clau en les intencions de canvi de treball. Així mateix, setembre és un dels mesos de l'any (al costat de gener-febrer) en els quals les empreses comencen a definir els seus objectius i reprenen les contractacions.

Coincidint amb el període de tornada al treball i a partir d'una enquesta a la població activa, InfoJobs, la plataforma d'ocupació líder a Espanya, ha publicat un any més el seu Informe sobre Intenció de canvi d'ocupació, en el qual es revela que el 15% dels treballadors a Espanya es planteja canviar d'ocupació en els pròxims 12 mesos.

Esta dada exposa una tendència lleugerament descendent en els tres últims anys. En 2023 la intenció de canvi es va situar en el 16%, mentres que en 2022 va ser del 17%. Per a trobar el percentatge d'intenció de canvi d'ocupació més elevada dels últims anys cal remuntar-se al 2020, abans de l'inici de la pandèmia, quan es va registrar que el 23% dels professionals a Espanya valorava canviar de treball.

A nivell regional, la Comunitat Valenciana se situa per damunt de la mitjana nacional, amb un 17% de treballadors que es plantegen un canvi d'ocupació en l'any vinent.

6 de cada 10 valencians canviarien només si tenen una oferta en ferma i tancada

A l'hora de canviar de treball, la prudència s'imposa: 6 de cada 10 valencians (63%) que pensen fer el pas en l'any vinent només ho farien si abans compten amb una oferta en ferma i tancada. El percentatge general a Espanya és lleugerament inferior i se situa en el 61%.

El 27% dels enquestats en Comunitat Valenciana es troba en una posició intermèdia: deixaria el seu ús actual, però només amb l'expectativa de trobar un nou treball en el curt termini. A Espanya, este percentatge es reduïx al 26%.

Finalment, un 10% dels valencians enquestats estaria disposat a arriscar-se i canviar de treball sense encadenar-ho amb un altre. En este sentit, des de 2022, hi ha una tendència a l'alça a nivell nacional en la quantitat de persones disposades a prendre este risc. Eixe any la dada va ser del 8%; en 2023, del 10%; mentres que en 2024 ha ascendit al 13%.

El salari es manté com a principal motiu per a canviar d'ocupació, però gana força la salut mental
Que han canviat les prioritats i els treballadors busquen entorns laborals més amigables ha quedat palés en altres informes de *InfoJobs, en els quals es destacava que el 47% de les dones ha sentit ansietat laboral per la càrrega de treball o que el 32% dels treballadors es plantejava deixar el seu ús per salut mental, un aspecte cada vegada més rellevant, que ha portat a la plataforma ha incloure'l entre les motivacions per a canviar de treball en l'enquesta d'enguany. La salut mental (vinculada a la sensació d'ansietat o fatiga per la càrrega laboral, trastorns del son generats pel treball, etc.), ha registrat el 25% de les mencions en Comunitat Valenciana com a motiu per a canviar d'ocupació. No obstant això, la busca d'un millor salari continua sent la principal raó: el 50% dels professionals així ho indica. A esta motivació li seguixen treballar en un projecte que els motive més per a evitar l'estancament, amb el 32%; i la possibilitat d'ampliar competències, amb el 26%.

A nivell nacional, el principal motiu també és la millora salarial (51%), seguit de la conciliació familiar (32%) i la busca de projectes i reptes professionals més motivadors (30%). La salut mental ocupa el quart lloc amb un 28%.