3 de cada 4 espanyols són més conscients de seguir una dieta sana després del COVID-19
El 88% ho espera per raons de salut, seguit d'un 23% que prioritza la cura animal i del medi ambient
La pandèmia ha tingut un impacte en la cura i la preocupació per la salut dels espanyols, segons reflecteix la nova edició del Baròmetre FOOD. Així, 3 de cada 4 espanyols són més conscients de la seva salut i de seguir una dieta sana després de la crisi del COVID-19. Per això, la majoria (88%) espera que els restaurants ofereixin opcions més saludables i el 37% expressa que ara s'alimenta de manera més sana després d'aquest període de crisi (mentre que més de la meitat no ha canviat la seva dieta).
Entre les raons per les quals els espanyols esperen que els restaurants tinguin opcions saludables als seus menús, hi ha la salut en la majoria dels casos (un 88%), però també un 23% ho atribueix a qüestions vinculades a la cura animal i del medi ambient.
En preguntar-los pel que ells consideren què és una dieta saludable, per al 73% significa productes frescos, mentre que per a un 47% és quan hi ha una indicació clara de “Opció saludable” al menú d'un restaurant i per a un 43% quan hi ha una indicació clara de l'etiquetatge nutricional. També, el 26% considera saludable un menú quan hi ha més amanides i un 24% quan hi ha opcions vegetarianes i/o veganes.
Menys clients als restaurants
L'estudi reflecteix l'impacte als restaurants espanyols a conseqüència de les restriccions dutes a terme a les diferents comunitats autònomes per la pandèmia. Així, el 50% dels hostalers enquestats declara haver tingut menys clients en la reobertura després dels tancaments, un 28% ha tingut més i un 22% els mateixos. Tot i això, el 65% dels restaurants que no van tancar han notat més clients durant la pandèmia, cosa que atribueixen als vals de menjar: el 48% creu que els serveix per atraure nous clients i el 52% per retenir-los. Els consumidors donen una valoració positiva sobre la tornada a la normalitat: un 96% ha tornat a anar a restaurants després de la reobertura pel confinament.
A més, els restaurants han mantingut els canvis realitzats per adaptar-se durant el confinament i alguns han modificat els seus processos de venda durant el 2021. Mentre que el 31% va llançar un servei delivery, un 30% va llançar un servei de take away. Tot això és la resposta a la demanda dels espanyols, que a l'anterior baròmetre reclamaven que els restaurants desenvolupessin aquest tipus de serveis.
Així mateix, durant la pandèmia, un 36% dels espanyols han demanat menjar a domicili de restaurants que ja coneixia, cosa que demostra la fidelitat dels usuaris de vals de menjar i el 31% ho va fer a través de la plataforma Delivery. A més, demostren la voluntat de continuar fent ús d'aquests serveis: un 77% afirma que després de la pandèmia continuarà demanant a domicili, encara que també anirà a restaurants.
Els espanyols, més conscients sobre el malbaratament d'aliments
El baròmetre també ha consultat els consumidors espanyols sobre el malbaratament de menjar i la necessitat de protegir el medi ambient. Al 84% el preocupa el malbaratament de menjar i un 72% reconeix ser-ne més conscient després de la COVID-19.
En aquest sentit, al 89% dels enquestats els agradaria saber quins restaurants actuen contra el malbaratament d'aliments.