ECONOMIA I NEGOCI

Set de cada deu empresaris valencians preveuen pujar els preus

ELPERIODIC.COM - 19/04/2022

D'aquesta manera, les empreses pretenen fer front a l'increment dels costos

Davant l'escalada dels costos de les matèries primeres, electricitat i energia, quasi el 70% dels empresaris valencians preveuen pujar preus per a fer front a l'increment de costos.

La mitjana empresa valenciana mostra la seua preocupació per la situació geopolítica i pels efectes de la inflació, dues dels principals riscos i reptes als quals ha de fer front el mid-market espanyol. Amb les últimes dades d'inflació situats en el 9,8% interanual, ajudats a pujar per la pujada dels preus de l'energia i un augment generalitzat dels costos, els empresaris del middle-market valencià plantegen immediates mesures per a fer front a la nova conjuntura.

En concret, el 67% preveu augmentar els seus preus durant els pròxims mesos en resposta a aquesta tensió inflacionista, una xifra que s'incrementa en 29 punts respecte a l'inici de 2021. Es tracta d'una tendència generalitzada entre el gruix dels directius valencians, en el qual només un 8% reconeix que compta amb marge per a reduir els seus preus en els pròxims mesos.

Aquesta és una de les claus que desprèn del primer Pols de la Mitjana Empresa Espanyola de Grant Thornton de 2022, que mesura la salut de les companyies mitjanes del nostre país, d'entre 50 i 500 empleats, comparant-les amb les d'Europa i les de la resta del món a partir d'una metodologia desenvolupada per Oxford Economics. Cada sis mesos, la signatura de serveis professionals analitza les perspectives i barreres per al creixement percebudes per més de 10.000 executius de 29 països, 400 d'ells a Espanya.

En comparació amb la resta de comunitats, la valenciana és la regió en la qual més empresaris reconeixen que augmentaran els seus preus, amb 16 punts més que la mitjana del conjunt d'Espanya.

Evolució del percentatge de mitjanes empreses que preveuen pujar els seus preus

En línies generals, la salut de la mitjana empresa a Espanya es manté encara en el terreny positiu que va aconseguir durant la primera meitat del passat any (0,3 punts en un barem entre -50 i 50) després de registrar durant tres exercicis consecutius números negatius. Encara que l'índex descendeix un punt respecte al primer semestre del passat any i se situa per davall de la mitjana europea (2,3) i global (1,2), la salut del mid-market espanyol es manté encara en la part positiva de la taula.

Per a Andrés Gurrea, soci director de Grant Thornton en la Comunitat Valenciana “just quan els indicadors auguraven l'inici d'un cicle de recuperació, les empreses mitjanes de la comunitat s'enfronten preocupades a un nou revés inesperat. Els directius fa uns mesos reconeixien sentir-se confiats en el que semblava el final definitiu del cicle pandèmic. No obstant això, en la nostra última onada, les expectatives de la mitjana empresa entorn del ritme de la recuperació s'alenteixen conseqüència principalment dels vaivens en tauler internacional i, sobretot, per la preocupació per la inflació”.

La preocupació per l'escalada del preu de l'energia en un context inflacionista apareix com el principal problema al qual enfronten els empresaris a curt termini. En concret, un 79% dels empresaris valencians ho consideren com un dels principals factors que limitaran la capacitat de les empreses per a créixer. Suposa un 36% d'increment respecte al semestre anterior i 17 punts més que la mitjana del conjunt del país. D'aquesta manera València se situa com la segona comunitat amb una major preocupació pel preu de l'energia, per davant de regions com Catalunya (67%) o País Basc (76%) i només superada per Galícia (86%).

Evolució de la preocupació sobre el cost energètic com a factor que limita la capacitat de les empreses per a créixer

Com a solució a l'entorn desafiador, la mitjana empresa valenciana confia encara en el mercat exterior i tal com revela l'últim informe de Grant Thornton, València és la comunitat més optimistes en relació amb l'impuls a les importacions. Així, mentre que a principis de l'any passat un 41% esperava que augmentara el nivell d'exportacions, aquesta xifra augmenta ara fins al 58%. Aquesta pujada de 17 punts situa a la regió per damunt de la mitjana global (45%) i de la mitjana europea (38%).

“Malgrat aquest aparent alentiment a la Comunitat Valenciana, nostre mid-market manté l'aposta per les exportacions com a palanca de creixement. Una dada rellevant que posa de manifest que la forta aposta pels mercats internacionals que detectem durant la pandèmia segueix el seu curs malgrat les dificultats. S'està afermant la idea que les empreses tenen tremendes oportunitats de negoci, però que han de saber detectar i afrontar amb la mateixa velocitat amb la qual està avançant aquest agitat entorn comercial a causa de la guerra d'Ucraïna, la tensió de les cadenes de subministrament i l'escassetat de certs subministraments”, explica Andrés Gurrea.

Més de la meitat de les empreses a València preveuen augmentar la seua inversió en ciberseguretat

La ciberseguretat i la transformació digital es posicionen en aquesta onada del Pulse de Grant Thornton com a àrees importants d'inversió per part de les mitjanes empreses valencianes. El 67% de les companyies catalanes considera necessari incrementar la inversió en ciberseguretat durant els pròxims mesos, set punts més que la mitjana espanyola. La regió se situa per damunt de Galícia (43%), Madrid (58%), Catalunya (58%) i Andalusia (67%). Només País Basc (76%) preveu realitzar majors esforços en matèria de ciberseguretat per a enguany.

En línies generals existeix preocupació i major interès dels directius valencians per la transformació digital, sent una de les principals àrees cap a la qual preveuen distribuir el pressupost de les mitjanes empreses. Un esforç que es mostra per damunt d'altres accions relacionades amb la igualtat i la diversitat laboral o la internacionalització de la companyia. Així, un 42% dels empresaris de la regió destinarà part dels fons disponibles a la transformació digital de la seua companyia, una xifra lleugerament per davall de la mitjana nacional, que se situa en el 46%.