CABANES | CULTURA I ESPECTACLES

Cabanes enalteix les arrels històriques, patrimonials i ramaderes amb les XXVII Jornades Culturals a la Plana de l'Arc

ELPERIODIC.COM - 19/10/2024

Matí de ponències i conferències a les Escoles Velles de Cabanes. La segona sessió de les XXVII Jornades Culturals a la Plana de l'Arc ha posat el focus en les arrels de la comarca a partir de temes diversos com agricultura, espeleologia, llegat ramader o història local, com el Castell de Miravet. Un matí de diversitat cultural i protagonisme per a la quotidianitat de generacions i generacions que veuen, amb aquestes jornades, el seu llegat recuperat i homenatjat amb estudis exhaustius.

La investigadora Maria Pilar Pitarch ha encetat les ponències matinals del dissabte. Una presentació enfocada directament al món agrícola i que ha analitzat la importància de les llavors des d'una mirada mundial. Un estudi exhaustiu que ha informat sobre els bancs de llavors disponibles a Europa i els seus objectius i funcionament, amb especial menció per a la tradició de llavors que encara es conserva als pobles de la Plana de l'arc. L'espeleòleg Jesús Almela ha continuat el programa d'exposicions amb una intervenció sobre les coves i la biodiversitat que conserven a la província de Castelló i Cabanes, més concretament.

L'investigador local David Bellés ha aconseguit, amb un exhaustiu treball durant els últims mesos, examinar la memòria ramadera de Cabanes i els pobles veïns de la comarca amb un extraordinari estudi de segles de pasturatge entre les terres altes de Terol i les terres baixes litorals de Castelló. Amb el focus posat en les transhumàncies i la simbologia de construccions com abeuradors, pous o basses repartides per tot el territori castellonenc, des de localitats com Mosqueruela o Valdelinares fins a Cabanes.

La ponència del geògraf i gestor cultural Xavier Allepuz, natural de Vilafamés, ha versat sobre el Castell de Miravet amb una voluminosa documentació històrica que ha donat a conéixer la singularitat d'aquesta construcció medieval, ara jaciment històric únic en el terme de Cabanes. La ponència de l'acadèmic Enric Forner i Valls ha tractat la toponimia de Cabanes: l'origen del nom fent una retrospectiva històrica sobre el territori, els aiguamolls presents i la gent que ha habitat en el municipi durant els darrers segles. Finalment, el músic Àlex Torres va analitzar el sentit artístic comarcal a partir de les típiques albades, tradicionals composicions folklòriques compostes de manera original en cada comarca i localitat.

Vesprada en honor a Estellés

A les 19.45h hi haurà un homenatge a Vicent Andrés Estellés en el centenari del seu naixement amb lectura de poemes i concert de música en directe. Abans, a les 16.30h continuen les comunicacions i a les 17.30h es presentarà el Pla Director del Castell de Miravet. A les 18.30h Laia Pitarch Centelles, Maria Sánchez Murciano i Alba Saura Manzanares parlaran sobre 'Macroprojectes fotovoltaics en qüestió: estratègies mediàtiques, impactes ambientals i resposta social a les comarques de Castelló'. A les 20.30h arribarà la mostra gastronòmica amb l'actuació musical de Hit Partit.

El diumenge, a les 9.30h, Dídac Roman, Gustau Aguilella i Inés Domingo presentaran 'Viatge a la Prehistòria de Castelló', un nou canal per a la divulgació del Patrimoni de la Plana de l'Arc. Durant l'esmorzar, a les 10.30h, es visualitzarà el vídeo 'Viatge a la Prehistòria de Castelló'. A les 11h es visitarà el Museu Parroquial. Seguidament, serà conferència 'Campanes i campanars de la Plana de l'Arc' a càrrec de Joan Alepuz Chelet. En acabar hi haurà una mostra de tocs de campana i se celebrarà un acte d'agraïment i reconeixement al professor Joan Mateu Bellés per la seua trajectòria en la difusió de la cultural i la història dels pobles de la Plana de l'Arc. Les XXVII Jornades Culturals a la Plana de l'Arc finalitzarà amb un menjar.

MÉS FOTOS