BURRIANA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

El TSJ anula l'acord del ple de Borriana amb el qual es va reprendre el PAI Sant Gregori

CARLOS MEDINA - 24/05/2023

Des de l'Ajuntament recorreran la fallada, que no és ferma, al Tribunal Suprem

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha fallat contra l'acord de 2019 que va retornar la condició d'agent urbanitzador a l'empresa del PAI Sant Gregori de Borriana reprenent així el projecte de la urbanització i el seu camp de golf en la costa castellonenca.

Una qüestió que es trobava judicialitzada i que havia sigut avalada pel jutjat del contenciós l'any 2021, quan la justícia va donar la raó a l'Ajuntament.

No obstant això, un grup de veïns va recórrer aquesta sentència al TSJCV, que ara es mostra en contra del va fallar que va prendre en el seu moment el jutjat ordinari del contenciós.

Davant aquesta qüestió, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, explica que l'Ajuntament estudiarà la fallada judicial amb els tècnics i recorrerà la sentència, que no és ferma, al Tribunal Suprem, que tindrà l'última paraula.

La sentència s'ha donat a conèixer en la recta electoral dels comicis municipals del 28M encara que la fallada es va subscriure divendres passat, 19 de maig.

Per part seua, des de l'empresa asseguren que estan tractant el tema amb l'ajuntament i els seus advocats per a conèixer les conseqüències que podria tenir aquesta resolució

Un PAI en la justícia des de 2019
Cal recordar que va ser l'any 2019 quan l'Ajuntament va decidir prosseguir amb el projecte d'urbanització del PAI Sant Gregori retornant la condició d'agent urbanitzador a l'empresa que fins a 2016 gestionava el projecte, any en què li la va apartar per no haver iniciat els treballs en els anteriors deu anys.

Un grup de propietaris afectats per la decisió va recórrer a la justícia, que en 2021 es va pronunciar per primera vegada donant la raó a l'ajuntament.

A més, considerava que "tant l'interès públic com el dels propietaris se satsfacía en major i millor mesura amb la represa i efectiva execució del programa" i indicant que una nova tramitació des de zero es prolongaria amb els consegüents perjudicis. La sentència anterior valorava, a més, les millores imposades pel consistori i les garanties de viabilitat per al projecte, així com les noves condicions "més oneroses" per al contractista.

No obstant això, ara la màxima autoritat judicial de la Comunitat Valenciana ha resolt el recurs en contra l'anterior sentència donant raó als veïns i anul·lant l'acord plenari en considerar que “era contrari a l'ordenament jurídic” perquè “vulnerava la normativa de contractació de les Administracions Públiques, ja que (...) aqueix conveni transaccional modificava de manera substancial el contingut del conveni urbanístic de 2005 aprovat amb motiu de l'aprovació del programa d'actuació integrada per al desenvolupament del PAI Sant Gregori”.

La sentència argumenta que es "infringeix el principi de lliure concurrència en la contractació administrativa" en introduir "modificacions de caràcter substancial" respecte al conveni anterior del 2005, per la qual cosa la Sala addueix que s'hauria d'haver permès en el reinici del projecte "la participació d'altres licitadors a més dels inicialment admesos" ja que es podria haver seleccionat una empresa diferent de la triada.

Així, la nova sentència, emesa el passat 19 de maig, expressa que “no cap sinó concloure que l'acord municipal de 9 de maig de 2019 és contrari a dret, i que, per tant, procedeix la seua anul·lació”.