La taronja de Burriana, en perill per l'increment de les importacions sud-africanes
Les poques collites que s'han salvat enguany han sigut venudes per davall de 0.15 cèntims el quilo
El cultiu de cítrics a la Comunitat Valenciana no travessa el seu millor moment. La baixada massiva dels preus, unida a una forta competència de la taronja sud-africana, ha produït pèrdues irreparables en tot el territori valencià. En concret, Burriana ha sigut una de les zones que més ha vist perillar les seues collites a causa de la importància del cultiu de cítrics en el sud de Castelló.
“Tenim un problema gravíssim. La gran quantitat de fruita que està entrant de països tercers provoca que els nostres cítrics es queden en el camp”. Qui parla és el director de la Cooperativa San José de Burriana, Juan Vicente *Moros, qui aquest matí ha participat en la protesta encapçalada per la Va unir de Llauradors i Ramaders davant la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana. En opinió de l'agricultor burrianense, la situació actual “fa que l'agricultor tinga unes pèrdues enormes, i amb això la dificultat de poder continuar treballant”.
I és que si l'any passat les clemenules es venien a Burriana entre 0.27 i 0.30 cèntims el quilo, en els últims mesos les més cares s'han venut a 0.21 cèntims. Això, amb sort. Perquè segons Moros, la majoria de collites de clementines enguany s'han perdut. Les poques que no ho han fet, s'han pagat per davall de 0.12 o 0.15 cèntims el quilo, un preu molt inferior al de cost que no cobreix les despeses de cultiu.
Un dels més afectats per la pèrdua de les taronges ha sigut el propi director de la cooperativa, que ha vist en primera persona com una partida de clemenules “s'ha quedat penjant”. “Vivim anys dolents que tindran pèrdues per al 90% dels agricultors o més”, lamenta. Per als llauradors de Borriana, és “impossible obtindre beneficis” si no recullen els cítrics o els paguen molt per davall de preu de cost”.
D'altra banda, el suport del Govern al conveni comercial amb Sud-àfrica ha perjudicat de forma notable les vendes de la taronja espanyola en incrementar les importacions dels cítrics procedents d'Àfrica. El suport de les autoritats, asseguren els agricultors de Burriana, és nul. “Han prioritzat més que els sud-africans facen negoci al fet que nosaltres donem eixida a la fruita en el nostre mercat natural que és Europa, del qual som socis”, informa el responsable de la cooperativa.
No obstant això, Moros reconeix que la qualitat de les taronges sud-africanes pot ser “tan bona” com l'espanyola, i fins i tot entén que en determinades èpoques de l'any a Europa no hi ha cítrics “i cal portar-los d'on siga”. Sempre que existisca reciprocitat en les negociacions amb el país importador, els agricultors de Borriana admeten que no els poden negar vendre ací les seues taronges. Però per als llauradors el principal problema és que a Europa resulta molt complicat cultivar, mentre que a Sud-àfrica “és molt fàcil”. “Porten la taronja d'allí i la nostra desapareix, així no es pot viure”, comenta Moros indignat.
Per a posar fi al que consideren una “falta de dignitat” per part dels polítics, els agricultors de Burriana van començar l'any passat a manifestar-se amb un objectiu clar: que es tinguen en compte els seus interessos per damunt dels d'altres països. “Volem que aquesta situació se soluciones i sabem que el Govern d'Espanya té capacitat per a poder fer-lo”, indiquen.
El director de la Cooperativa San José assegura orgullós que el poble castellonenc ja ha començat a eixir al carrer per a exigir els seus drets. Així, en la capital de la Plana Baixa es van concentrar per primera vegada enfront de l'Ajuntament el passat 18 de desembre. A aquesta protesta li van seguir altres dues: una el 21 de febrer, quan van eixir al carrer més de 4.000 llauradors, i una altra el 25 de febrer, quan tota la comarca es va manifestar a Nules. Després de la concentració de hui, a la qual han assistit agricultors de tot el territori valencià, la pròxima tindrà lloc el dia 4 d'abril també a València.