BURRIANA | SANITAT I SALUT

Preocupació en la província de Castelló per la plaga de mosquits

ELPERIODIC.COM - 09/11/2018

Afecta a municipis com Burriana, Nules, Almenara, Xilxes i l'Alcora

Des de Sanitat expliquen que l'insecte que està causant aquests problemes és el mosquit de marjal, sobre el qual no tenen competència per a actuar

La persistent plaga de mosquits en les poblacions de la província de Castelló impedeix als seus ciutadans seguir amb el seu dia a dia a causa de les contínues picades d'aquests insectes. Són moltes les localitats que han posat el crit en el cel ja que labors agrícoles i d'algunes empreses s'han vist alterades per les picades d'aquest insecte.

De fet, ja han sigut diversos municipis els que han reclamat al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que prenga mesures sobre aquest tema, ja que la insostenibilitat de la situació és cada vegada major. Han sigut els episodis de pluges intenses a mitjan octubre, els que han provocat un augment de la proliferació de mosquits.

Per la seua banda, des de Conselleria de Sanitat declaren a elperiodic.com que el control de la presència de mosquits comuns en els municipis "siga considerada la seua presència o no com a plaga en termes entomològics, depèn directament dels ajuntaments".

Salut Pública assessora als ajuntaments sobre els plecs de contractació i sobre les condicions que han de complir les empreses especialitzades en aquest àmbit. A més, compta també amb subvencions per als ajuntaments amb la finalitat de col·laborar amb el cost dels tractaments contra el mosquit tigre, a causa de la seua rellevància per ser transmissor de malalties d'impacte en la salut pública, "encara que aquesta via de transmissió de malalties fins ara, afortunadament, ha tingut un impacte molt baix".

Mentre, en municipis com Burriana, Moncofa, Nules, Almenara, Xilxes i l'Alcora es fa impracticable la recollida de taronja, no és possible treballar en els magatzems, s'han de suspendre entrenaments, partits i competicions a l'aire lliure i les famílies ixen perjudicades quan porten als seus fills al col·legi per les constants picades d'aquests insectes.

Per açò, Wenceslao Alós, l'alcalde de Moncofa, ha declarat que es tracta d'una plaga que afecta a nivell econòmic, sanitari i turístic. Alós sol·licita una reunió amb els representants de les Conselleries d'Agricultura i Sanitat per a establir solucions que posen fi a aquesta plaga.

A Burriana, Juan Fuster, portaveu del PP en la localitat reclama al PSPV que exigisca a la Generalitat que prenga mesures per a solucionar la problemàtica. D'aquesta forma, Fuster insta a Ximo Puig a visitar les localitats afectades per a comprovar que la plaga segueix existint i "patir la tortura dels nostres agricultors i veïns".

També a l'Alcora, l'edil del PP Patricia Gil s'ha pronunciat sobre l'abandó d'un espai públic en la localitat on, a causa de l'estat putrefacte i d'abandó, resulta ser un brou de cultiu per a la proliferació del mosquit.

D'altra banda, l'alcalde de Nules, David García, ha enviat una carta a Ximo Puig, Conselleria de Medi Ambient i Sanitat i a la Diputació de Castelló declarant que els tractaments terrestres no estan sent eficaços a causa de "els escassos mitjans amb els quals contem el conjunt de municipis" i que una solució viable seria la dels tractaments aeris controlats. A més, també insta a introduir en l'ecosistema a animals que de forma natural mengen mosquits, com aus vàries, sargantanes, granotes, ratapinyades, etc. "El tema és greu i preocupant, i per descomptat, no podem seguir així", conclou.

Mentrestant, des de la Generalitat, declaren que els tractaments aeris requereixen autorització de Medi Ambient i Sanitat, ja que poden tenir un impacte negatiu sobre l'entorn ambiental i la salut humana quan no compleixen amb les condicions adequades. D'aquesta forma, si el tractament aeri no s'autoritza, "sempre que estiga indicada la intervenció per al control de l'espècie, els municipis han de recórrer als tractaments terrestres localitzats".

Al seu torn, segons Conselleria, en aquestes poblacions no és el mosquit tigre el que abunda, sinó el mosquit de marjal, un tipus de mosquit sobre el qual no intervé perquè és competència municipal. A diferència del mosquit tigre, aquest solament es pot tractar preventivament, és a dir, sobre la larva. "Encara que aquest mosquit és molt molest, no suposa risc per a la salut", i l'única forma de protegir-se d'ell és física, la qual cosa comporta portar màniga llarga, fer ús de mosquiteres, etc, a més dels repel·lents indicats per a aquest tipus de mosquit, afirmen.

El conjunt dels municipis demana coordinació i treball en equip. "Aquesta suma de forces permetrà que siguem eficaces", assenyala Alicia Bañuls, del PP a Almenara. Per la seua banda, el portaveu del PP de Xilxes assenyala que deuen ser capaços de treballar conjuntament "sense atendre colors polítics", perquè si açò no ocorre, "els que perden són els nostres veïns".

 

MÉS FOTOS