BURRIANA | FESTES

Els portadors de Borriana, guardians de la tradició de Sant Blai: "Cada vegada s'incorporen més dones, però necessitem als joves"

CARLOS MEDINA - 31/01/2024

L'associació porta ja 13 anys fent que la festa siga una realitat: “Sant Blai va estar a punt d'eixir amb rodes”

Un any més, Borriana es prepara per a viure este 3 de febrer el dia del seu patró Sant Blai. Un dia d'orgull per als burrianenses, que ja poden contemplar com oneja la seua bandera a la part alta del campanar. Pots consultar en este enllaç el programa de les festes de 2024.

En elperiodic.com hem parlat en els dies previs a la festa amb una associació que fa que l'engranatge dels festejos rode greixat i sense problemes. Es tracta de l'Agrupació de Portadors de Borriana, els encarregats de portar al sant i de preparar tots els detalls.

Conversem amb dos dels seus fundadors, Rafael Ríos i Francisco Sorolla, i amb el seu actual president, Francisco Badenes per a conéixer la història d'este grup d'homes (i ara també dones) que porta 13 anys darrere de les festes de Borriana.

Tot va començar un mes de gener de l'any 2011, quan es va fundar l'associació de la mà de Ríos, el seu primer president i soci més major; de Sorolla, qui des dels 18 anys treia als patrons de Borriana i va tindre la idea d'unir als portadors i del desaparegut Javier Vidal, el tercer fundador de la terna.

Com va sorgir l'agrupació?

Vam veure que conforme passaven els anys s'anava perdent la tradició i hi havia menys gent. Fins i tot va arribar un moment en el qual la trinca completa no es podia completar i decidim posar-nos a buscar gent. En una setmana sumem a 60 persones.

L'associació va nàixer per necessitat: Va arribar un punt en el qual fins i tot anaven a posar-li dues rodes a la peanya perquè no hi havia suficient gent per a portar al sant, quan en la resta de pobles de la zona sí que s'emporta al sant a coll.

De què us encarregau?

L'agrupació es va fundar per a portar al patró Sant Blai, però com cada vegada hi ha menys portadors també portem a la Mare de Déu dels Desamparats o la Puríssima.

A més, fa alguna obra de caritat amb la loteria que venem, hem aconseguit un elevador per a baixar a la Mare de Déu i hem arreglat les peanyes perquè els portadors no cabien per la calçada del carrer Major quan es van ampliar les voreres, per la qual cosa hem hagut de reduir l'ample.

Com s'esperen estes festes de 2024?

Normalment molta gent jove que treballa fora de Borriana, quan és festa local en Sant Blai estan treballant, mentre que en Misericòrdia en ser festes taurines demanen el dia lliure i tenim a més gent per a portar al sant.

No obstant això, enguany no no tindrem este problema perquè Sant Blai cau en festiu. Així, si tot va bé, serem dues trinques de 32 portadors, perquè l'ideal serien 64 per a canviar-se.

Hi ha relleu generacional?

Estem aconseguint augmentar el nombre de portadors encara que estem en constant cerca de portadors, perquè la gent que va fundar l'agrupació s'ha fet major, i ens falten joves.

Això sí, en els últims temps també hem incorporat a les dones: En estos moments tenim a tres dones i a cent homes i tant de bo cada vegada s'apunten més dones.

Qualsevol fill o filla de Borriana pot apuntar-se, fins i tot voluntaris d'altres municipis, recordem que tenim a membres de Les Alqueries, Alfondeguilla o fins i tot La Mata de Morella.

Això cal provar-ho, quan un ho prova contínua i que rar és el que ve i no torna, perquè quan veus a la Mare de Déu o al sant a un pam, t'entra un formigueig...

Quines novetats tindrem este Sant Blai?

Fins enguany no teníem un identificador que érem portadors i llevávamos les medalles de cada confraria, però enguany incorporem una peça que ens identifica, una corbata blava obligatòria per a eixir com a portador en qualsevol acte.

També és molt important que els últims anys hem aconseguit que quan salen els patrons de la Basílica es toque l'himne de Borriana, que s'havia perdut després de molts anys sense sonar.

És molt difícil portar una peanya de tant de pes pels carrers a coll?

Fem un canvi de trinca en diversos punts i, a més, una persona controla en tot moment com es troben els portadors i es poden fer més canvis.

Realment no sabem el que pesa Sant Blai, mai ha sigut pesat, però, com a exemple, la Misericòrdia pesa més de 1.000 quilos, més que el patró.

Per tradició, ens intentem organitzar per a portar els pesos i per a portar a Sant Blai els més alts van darrere per a fer l'efecte que dona la benedicció al poble, mentre que amb la Mare de Déu és a l'inrevés, i els membres més alts van davant, perquè la verge es moga mirant al cel.

MÉS FOTOS