L'EPSAR licita el projecte de millora i modernització de les instal·lacions de la depuradora de Borriana
Com a part del procés d'actualització de la planta, el consistori ja va instal·lar cap a finals de 2021 una nova tremuja en l'estació depuradora de Borriana per a millorar la qualitat del servei
L'Entitat Pública de la Generalitat de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) ha licitat per 124.630 euros la redacció del projecte de millora i modernització de les instal·lacions de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Borriana, segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis.
Aquesta actuació, ha indicat, respon a una sol·licitud del govern municipal de l'any 2019 perquè l'entitat pública finance el 90% de la renovació de les infraestructures amb un cost aproximat d'1.800.000 euros, per a adequar la totalitat de les instal·lacions.
El projecte inclourà la modificació de la línia de procés, la substitució i adequació dels equips existents, la millora dels sistemes de desodoració i de protecció acústica, i la reparació de l'obra civil dels reactors biològics i la línia de fangs, entre altres intervencions.
Arnandis espera que el projecte, un camí redactat, contemple totes aquestes actuacions necessàries per a renovar les instal·lacions que “estan una miqueta obsoletes des de la seua ampliació l'any 2000, tant per a solucionar les queixes de males olors, com per qüestions d'emissions i eficiència en la gestió dels residus”.
Sobre aquest tema, ha recordat que com a part del procés d'actualització de la planta, dins d'aquest pla de renovació, l'EPSAR cap a finals de 2021 ja va instal·lar una nova tremuja (tolva) d'emmagatzematge de fangs en l'estació depuradora amb una inversió de 131.967 euros, el 90% finançat per l'Entitat de Sanejament d'Aigües (EPSAR) i el 10% restant amb aportació municipal.
L'EDAR de Borriana, construïda l'any 1982 i ampliada l'any 2000, rep tota l'aigua residual generada en la zona urbana i en el litoral marítim de la població, i està dissenyada per a tractar un cabal mitjà de 20.000 m³/dia, per a 80.000 habitants equivalents.
En l'actualitat es depura el 100% de l'aigua residual abocada a la xarxa de clavegueram, i el cabal mitjà diari rebut en la instal·lació és de 12.500 m³/dia.