BURRIANA | CULTURA I ESPECTACLES

Importants troballes arqueològiques a l'entorn de Sant Blai obliguen a modificar el projecte original

LAURA HERRERAS - 14/11/2019

S'han trobat restes arqueològiques de l'època medieval i fins i tot del període musulmà que s'estan estudiant per a veure el valor que podrien tindre

Com era la vida a Burriana en l'Edat mitjana i fins i tot en l'època musulmana? És la pregunta que sorgeix després de conéixer-se el que s'han trobat els arqueòlegs municipals en les excavacions que s'estan realitzant en la plaça de l'entorn de Sant Blai: restes de l'hospital, d'una ermita i d'un cementeri -tots de l'època medieval-, i fins i tot restes de l'època musulmana amb un pou. També s'han trobat restes de l'hospital modern i un altre contemporani que van anar substituint els centres anteriors.

Aquestes importants troballes, entre els quals es troben materials ceràmics com a plats, gots i bols d'èpoques medievals, han obligat l'ajuntament a canviar el projecte original: “Hem vist que la zona és molt rica arqueològicament i per això hem modificat el pla per a deixar una zona al descobert i que la gent puga trepitjar-lo, visitar-lo i apreciar el que ací hi havia”, ha explicat el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, a elperiodic.com.

De fet, tal és la riquesa que podria albergar el sòl que trepitgem per l'entorn de Sant Blai que s'habilitarà una reserva arqueològica, és a dir, un espai en el qual es continuarà excavant quan l'obra ja estiga finalitzada per a anar extraient informació i material de valor incalculable. Al mateix temps, s'està estudiant traure una publicació que reculla tot el trobat (materials, ceràmiques, estructures, ossos….) encara que això portarà més temps, expliquen fonts de l'estudi arqueològic a aquest digital.

Totes aquestes troballes s'han donat tant en les obres que es van realitzar aquest passat estiu com en les que s'estan realitzant actualment. Fa uns dies el responsable de l'àrea de Patrimoni, visitava les obres per a veure com estaven anant.

Així, els canvis en el projecte inicial consistiran a “mostrar les parts més interessants i didàctiques que s'han trobat” per a conservar-les a la vista dels veïns i visitants. Per exemple, part dels murs de l'hospital medieval, part de paviment de l'hospital modern així com la instal·lació d'un sistema visitable del pou musulmà: “També es posarà senyalització en tota la plaça per a anar explicant aquestes restes arqueològiques”, detallen els responsables del projecte. A més, l'entrada a la plaça des del carrer Sant Blai comptarà amb una gran reixa com a façana per a imitar a l'antic hospital.

L'objectiu és que per a les festes de Sant Blai es puga estrenar la plaça, és a dir, a principis de l'any que ve. Fins llavors, falta per acabar les obres, la finalització de les quals estan previstes abans que acabe l'any, i posteriorment s'iniciarà el procés de jardineria. “És el més important perquè la plaça en si serà un jardí i hi haurà una malla amb plantes enfiladisses que cobrirà tota la façana de les cases posteriors de manera que siga una paret verda”, explica l'edil de Patrimoni.

Obres dels Fons Feder

Un jardí vertical que donarà un impacte molt bonic, asseguren, i que s'enfrontarà, al costat contrari, amb la imatge de l'ermita de Sant Blai. Cal recordar que l'Ajuntament va començar la segona setmana de juliol les obres de condicionament de l'entorn de Sant Blai que, amb un import de 431.000 euros dins de l'Estratègia Edusi dels Fons Feder, permet reformar i rehabilitar l'ermita de Sant Blai, la plaça annexa i el carrer adjacent.

Concretament, les obres que s'estan realitzant consisteixen en la rehabilitació de les tres façanes exteriors  de l'ermita i, especialment, les dues que han romàs durant molts anys adossades a habitatges. A més de la instal·lació d'il·luminació nocturna i la rehabilitació de les façanes confrontants amb jardins verticals.

Respecte a la zona que ocupava la banda de música, es col·locarà una pèrgola per a realitzar activitats culturals i musicals -que està previst que s'instal·le en els pròxims dies- i es crearà un espai en el qual tindrà un especial protagonisme la popular Font del Vi, eix de les celebracions del matí del 3 de febrer durant la festivitat de Sant Blai. Per a llavors, l'obra ja estarà acabada i els veïns podran gaudir d'aquest nou espai.

MÉS FOTOS