BURRIANA | SANITAT I SALUT

Una fundació de Burriana dóna 100.000 euros per a la investigació del càncer de mama

ELPERIODIC.COM - 26/12/2018

La Fundació Le Cado ha entregat aquesta setmana un xec per valor de 25.000 euros a l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA per a investigar en càncer de mama. Aquesta fundació de Burriana porta set anys col·laborant amb INCLIVA en un projecte d'investigació de Càncer de mama en dones joves. Des que s'iniciara la col·laboració, Le Cado ha donat 100.000 euros a aquest projecte.

En nom de INCLIVA van recollir l'aportació el Director Econòmic de INCLIVA, Vicente de Juan, i la doctora Gloria Ribas que dirigeix el projecte d'investigació que pretén demostrar que existeixen diferents tipus de càncer de mama segons l'edat: "Després dels primers resultats de la investigació en la qual vam demostrar que el càncer de les dones menors de 35 anys és diferent biològicament al càncer de les dones majors, en aquesta nova etapa estem identificant marcadors moleculars en càncer de mama de dones joves i pretenem estudiar l'evolució del càncer de mama i les resistències amb l'ajuda de la biòpsia líquida".

L'estudi es realitza en el Laboratori de Genòmica Funcional del Càncer dirigit per la Dra. Gloria Ribas, en col·laboració amb el Grup de Biologia del Càncer de Mama, que coordina la Dra. Ana Lluch.

La Fundació de Borriana Le Cado recull fons per a finançar institucions com les sanitàries, per al tractament d'aquest tipus de malaltia. De fet, la seua Presidenta Sra. Elvira Monferrer Daudí, a partir de la seua pròpia vivència com a afectada per la malaltia, va decidir en el seu moment ajudar al fet que aquesta malaltia que afecta a una de cada huit dones, per fi tinga un tractament que signifique curació.

El càncer de mama, el més freqüent en la dona

El càncer de mama és el tumor més freqüent en la dona, aquesta neoplàsia comença a presentar-se entorn dels 30 anys, augmentant de forma progressiva la seua incidència, fins a afectar el 9% de la població femenina als 70 anys d'edat. Suposa, en el nostre mitjà, la quarta causa de mort i la primera causa d'anys potencials de vida.

Encara que la seua major prevalença és en dones menopàusiques, existeixen un percentatge de casos de càncer de mama en dones menors de 40 (majoritàriament amb antecedents familiars). A aquestes pacients se'ls deriva a consell genètic per a l'estudi dels gens coneguts d'alta susceptibilitat al càncer (BRCA1 o BRCA2). No obstant això una fracció de les mateixes resulten tindre els gens funcionals i no ser portadores de mutacions en aquests.

La cerca de nous gens és llarga i tediosa i no ha donat resultats massa encoratjadors en aquest sentit. En aquests casos no es pot orientar a la pacient i família, les pacients segueixen el tractament convencional segons les característiques tumorals. Els tumors d'aquestes pacients joves solen ser més agressius, major grandària, més indiferenciat i era necessari buscar marcadors nous i més específics que permeten un tractament més eficaç.

Els primers resultats obtinguts en el projecte demostren que existeix un perfil molecular diferent entre el càncer de les dones menors de 35 anys i les dones majors de 45 anys. INCLIVA està realitzant un estudi complet de desregulació gènica, usant molècules xicotetes no codificants anomenatsmiRNAs, ja que s'ha vist que tenen un paper regulador que els fa una diana molt atractiva i que són claus en la detecció de nous mecanismes de tumorogenicidad. A més podrien tindre aplicacions potencials en la clínica com a marcadors per a diagnòstic i prognosi del càncer de mama.