BURRIANA | MEDI AMBIENT

Les famílies de Burriana reciclen més en temps de coronavirus

ELPERIODIC.COM - 16/05/2020

La producció de fem de residus sòlids urbans en l'actual situació de confinament per la Covid-19 a Burriana ha caigut un 2 per cent el mes d'abril d'enguany, amb 1.048 tones arreplegades, respecte al que es va retirar a l'abril de l’any passat, 2019, que van ser 1.070 tones.

Aquestes xifres corresponen a fem domèstic, segons ha indicat el regidor delegat de Serveis Públics, Vicent Aparisi, entenent com a tal no solament la de les llars, sinó també els residus procedents del xicotet comerç, hostaleria i restauració.

Aparisi ha explicat que el tancament domiciliari suposa que la quantitat de fem generat aquestes setmanes “siga més de l'habitual, perquè ara desdejunem, mengem i sopem a casa i això implica un important augment en la generació de residus domèstics, des del passat 15 de març”.

No obstant això, ha puntualitzat, que augmente el fem en els domicilis de Burriana no significa que estiga augmentant la generació de residus en general en el municipi. Més prompte sembla el contrari, “reflecteix una disminució d'un 2 per cent si es comparen els mesos d'abril de 2019 i 2020” i ho ha atribuït “al tancament d'activitats com l'hostaleria i restauració en l'estat d'alarma i a l'aturada decretada en tota l'activitat productiva”.

El que no queda molt clar amb les dades és si es recicla més o menys que abans. Segons es desprén de l'informe, ha precisat el responsable de l'àrea, “la ciutadania han incrementat en un 29,4 per cent l'ús del contenidor groc per a reciclar els seus envasos”. Una xifra que procedeix de la informació de la recollida comparant també el mes d'abril de l’any passat i l’actual.

Per a Aparisi, “tot apunta al fet que es recicla més perquè es generen més residus en general” i considera que l'augment de l'ús del contenidor groc respon “a un increment del consum dins de les llars com a conseqüència del confinament de la població, i confirma la fortalesa del compromís ciutadà amb el medi ambient, fins i tot, en situacions excepcionals com l'actual”.

Respecte als residus en els contenidors de paper i cartó (blau), han descendit concretament un 10,85% l'abril de 2020 respecte a l’abril de 2019, com a conseqüència “de l'aturada de l'activitat comercial i l'absència de la recollida del cartó porta a porta en els comerços del municipi”, ha incidit l'edil.

Una altra dada rellevant i sorprenent és la de la recollida de voluminosos, en què l'informe posa de manifest un “ampli” descens que s'eleva al 85,6 per cent del passat mes d'abril en comparació amb la recollida de l’any passat.

Aparisi ha destacat que entre les activitats essencials en el municipi “que no han cessat en cap moment” està la recollida de residus i ha aprofitat per a agrair als treballadors “el manteniment del servei de recollida de fem, un treball silenciós i que en l'actualitat realitzen en unes dures condicions”, ha assenyalat.

Gestió de residus

El Govern de l’Estat va publicar una sèrie d'instruccions sobre la gestió de residus en la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19. Així, per al maneig domiciliari dels residus en llars sense positius o quarantena, s'indica que la separació dels residus ha de realitzar-se com es fa habitualment.

En el moment de depositar el fem en el contenidor, recomana obrir-lo fent servir el pedal sempre que siga possible. En cas de ser un contenidor sense pedal, és preferible, fins i tot per higiene, usar guants. Sanitat recorda que els guants de làtex o nitril emprats per a fer la compra o altres usos no són envasos i, per tant no han de depositar-se en el contenidor d'envasos (groc), cal tirar-los en el contenidor de restes, el gris. Preferiblement, dins d'una bossa plàstica per a major seguretat en la recollida i tractament.

Residus, com ara piles usades, oli de cuina, bombetes velles o aparells elèctrics o electrònics en desús hauran de deixar-se a casa, fins que es reòbriguen els punts o centres de recollida. La seua acumulació pot acabar sent un bon exercici visual per a adonar-nos de la gran quantitat de desperdicis que generem.

MÉS FOTOS