Les falleres de Borriana arriben a un famós museu de Nova York
La tradició de Borriana, exposada en la ‘Hispanic Society’
A poques hores de saber qui serà la pròxima Reina Fallera de Borriana per a 2025, la tradició de la Plana s'expandix i arriba fins a la ciutat de Nova York.
I és que el prestigiós museu de la ‘Hispanic Society’ de la gran poma exposarà este mes de setembre en la seua pinacoteca una obra dedicada a unes falleres.
Es tracta del quadre ‘Les xiquetes de Borriana’ del pintor Hermenegildo Anglada, que el va pintar en la primera dècada del segle XX, només uns anys abans que es plantara la primera falla del municipi en 1928 arrancant les festes josefinas tal com hui les coneixem.
Com ha arribat esta imatge fins a Nova York?
Hermen, o Hermenegildo, Anglada Camarasa (Barcelona, 1871), va beure de les influències avantguardistes, del modernisme i del fauvisme de l'època mentres viatjava per tota Europa.
Precisament estant a París en 1912, quan el filantrop i hispanista americà Archer M. Huntington ho va conéixer i li va comprar el quadre de Borriana.
Unes falleres esperant una desfilada
L'obra, expliquen des de la Hispanic Society, forma part d'una important sèrie d'imatges sobre temes valencians, pintats entre 1904 i 1911, entre les quals hi ha revetles, carnestoltes, desfilades i sobretot falleres.
En el cas de la pintura que ara s'exposa, es tracta de tres joves perfectament vestides amb el vestit tradicional de Borriana i amb un cavall enjaezado esperant el començament d'una desfilada, al costat d'un gosset negre com a detall que es cola cap a l'espai de l'espectador.
La composició revela una clara influència de Gustav Klimt (1862-1918), conegut pel seu daurat quadre del #Bes, ja que eren contemporanis i fins i tot van arribar a exposar un al costat de l'altre. A més,
“Amb les seues vibrants harmonies de color, s'avança al cubisme òrfic (des de 1912), a l'abstracció no figurativa emergent en les obres d'artistes alemanys i russos com Vassily Kandinsky (1866-1944), i a les composicions d'un contemporani d'Anglada a París, František Kupka (1871-1957)”, expliquen en la pinacoteca novaiorquesa.