BURRIANA | POLÍTICA

On estan les revistes en valencià de Borriana?

CARLOS MEDINA - 18/07/2023

La polèmica ha arribat al debat nacional entre acusacions de "censura": Han sigut retirades?

En plena batalla pel 23J la llengua torna a estar en el punt de mira amb la polèmica per les acusacions de retirada de cinc revistes en valencià de la biblioteca de Borriana.

Una controvèrsia que ha travessat el riu Millars i s'ha colat en la política nacional, arribant a la primera plana de periòdics i televisions i fins i tot al ple de les Corts o als debats electorals.

En els últims dies Borriana ha sigut tendència en xarxes socials i hem escoltat reaccions de polítics com el ministre Miquel Iceta, el líder de Vox Santiago Abascal, l'exministre Salvador Illa, el portaveu d'ERC Gabriel Rufián, el síndic de Compromís Joan Baldoví, l'exfundador del PP Manuel Milián o la vicepresidenta del Govern Yolanda Díaz.

L'últim capítol ha sigut la manifestació convocada aquest dilluns, on el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat que se cesse el nou regidor de Cultura de Vox, Jesús Albiol, que habría decidit acabar amb la suscripció de les revistes en valencià i retindre els últims números per a que no arribaren a la biblioteca.

Però, què ha passat amb les revistes i on estan?

Elperiodic.com ha pogut comprovar com en estos moments les revistes segueixen en els expositors de la biblioteca i a la sala de lectura infantil pel que, almenys per ara, no han sigut retirades.

Es tracta de les revistes infantils Camacuc i Cavall Fort, el setmanari El Temps i les publicacions Enderrock i Llengua Nacional.

L'única que no està exposada en sala, encara que es pot consultar, és la de Llengua Nacional, que la biblioteca va decidir deixar fora per les competències que els confereix la llei autonòmica, en considerar-la massa especialitzada per a estar exposada a la sala de lectura juntament amb la resta de publicacions generalistes, per la qual cosa cal sol·licitar-la si es vol llegir.

De fet, hi ha dubtes sobre si l'Ajuntament podria ordenar la retirada d'una publicació, ja que llei 4/2011 de biblioteques de la Comunitat Valenciana assenyala en el seu article 20 que "el desenvolupament de la col·lecció (...) es basarà en el criteri professional independent del bibliotecari".

S'estan retenint les revistes?

Des de Compromís, el seu portaveu Vicent Granel va alertar que aquestes cinc publicacions, que compra el consistori des de fa més d'una década, estaven sent retingudes per l'Ajuntament i que els últims números no estaven sent entregats a la biblioteca. “Han sigut confiscades perquè no es puguen llegir”, ha assegurat Granel, qui lamentaba que aquestes publicaciones compradas amb diners públics estigueren en un caixó.

En qualsevol cas, des de la biblioteca expliquen que les revistes no els arriben amb una periodicitat regular, per la qual cosa de moment no poden assegurar que hagen sigut retingudes.

Així, en aquests moments es poden llegir els números fins al mes de juny, a l'espera de comprovar si continuen arribant els següents exemplars d'aquestes revistes a les quals està subscrit el consistori per un cost anual de 600 euros.

Com va començar la polèmica?

La polèmica va començar amb un tuit d'Albiol, on anunciava la fi de la subscripció a aquestes revistes per a no continuar “promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs”, segons les seues paraules, encara que aquestes subscripcions continuaran vigents almenys durant uns mesos fins que finalitzen.

Albiol ha argumentat en una entrevista radiofònica amb EsRadio que “es va a respectar la neutralitat municipal en tots els àmbits i també en la cultura, perquè cal despolititzar la cultura i això també toca a la biblioteca”.

En concret, sobre les revistes ha justificat que “es retiren aquestes cinc perquè promouen obertament el separatisme català i parlen de Països Catalans”.

D'altra banda, en alguns mitjans s'ha publicat que el mateix Albiol es va personar davant les bibliotecàries per a exigir la retirada de les revistes, una visita de la qual a la biblioteca no tienen constància, encara que des de Compromís s'ha explicat a elperiodic.com que sí que va acudir a interessar-se per les publicacions, en el punt de mira de Vox des de fa ja alguna mesos. I és que hi ha que recordar que Albiol ja va demanar anteriormente als ples municipals la fi d'aquestes suscripcions.

Siga com siga, la qüestió tornarà a l'actualitat amb el pròxim ple municipal, quan Compromís insistirà a demanar explicacions. A més, l'associació d'editors de revistes de Catalunya (APPEC) ha anunciat una demanda civil per aquest cas del que qualifiquen com a ”censura”, així com una queixa formal davant el Síndic de Greuges i fins i tot estudiaran acudir a les institucions europees.

Quines revistes són les afectades?

  • Cavall Fort: És una revista infantil quinzenal amb tallers, jocs, còmics, reportatges, concursos o manualitats.
  • Camacuc: Aquest històric còmic infantil en valencià recopila tires gràfiques, passatemps, contes, experiments i un apartat de notícies.
  • El Temps: És la revista degana d'actalidad en valencià, fundada en 1984 i que es publica amb periodicitat setmanal, abastant informació d'actualitat sobre la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears.
  • Enderrock: Aquesta revista mensual nascuda en 1993 dedica el seu contingut a la música catalana i valenciana.
  • Llengua Nacional: Es tracta d'una publicació trimestral especialitzada en qüestions relatives a la llengua catalana.

Granel recorda que “totes aquestes revistes ja s'adquirien per part del govern popular anterior i Compromís va continuar realitzant la subscripció”.

Sobre el seu origen, cal destacar que El Temps i Camacuc són dues històriques revistes valencianes, mentre que les altres quatre s'editen des de Barcelona.

A més, d'aquestes cinc publicacions, anteriorment l'Ajuntament de Borriana també estava subscrit a altres revistes com la publicació d'història Sàpiens o la gastronòmica Cuina, encara que van deixar de rebre's a la biblioteca des de fa temps.