BURRIANA | SOCIETAT

Descobreixen la primera dona que va habitar a Borriana i té més de 3.000 anys

LAURA HERRERAS - 26/11/2022

Encara no té nom però sí una història per explicar i que ens podria dir molt de com era Borriana fa tres milenis

Els treballs d'excavació al jaciment arqueològic de Sant Gregori no deixen de sorprendre'ns i treure a la llum restes impressionants. Recentment s'ha descobert una necròpolis prehistòrica que per la densitat de les troballes és en aquests moments la més important de la Comunitat Valenciana.

Per si no n'hi haguera prou, en aquesta necròpolis s'ha trobat la que va ser la primera dona que va habitar a Borriana. Una borrianera que va caminar per aquestes mateixes terres i va veure aquest mateix mes fa, ni més ni menys, que 3.000 anys, segons ha explicat l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, a elperiodic.com: “Creiem que va morir amb 25 o 30 anys i el que més sorprendre és el bon estat de conservació en què es troba”.

Precisament aquest bon estat és el que permetrà esbrinar molt més sobre la primera veïna de la localitat: què menjava, si va emigrar o va viure a Borriana tota la vida… es pot esbrinar fins i tot la seua descendència fins arribar als nostres dies, encara que això és una cosa que es farà a mitjà termini ja que les investigacions són costoses: “Es pot estudiar el seu ADN i confrontar-lo amb el d'altres enterraments per veure si hi ha restes a les necròpolis que són família seua i fins i tot arribar fins a l'actualitat”.

El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l'arqueòleg José Manuel Melchor, és el que ha realitzat el seguiment i la coordinació de totes les excavacions realitzades al jaciment durant els darrers anys ia través del qual també s'ha descobert un jaciment inèdit amb importants restes iberes i musulmans, conjuntament amb una vil·la romana: “L'Ajuntament està per la tasca de donar suport a tots aquests estudis i investigacions però a llarg termini”, comenta.

Tal com els va explicar elperiodic.com, la importància d'aquest jaciment és tan gran que es podria convertir en un punt d'interès turístic per mostrar com es vivia en una vila marítima romana.

Entre altres troballes destaquen diverses urnes d'incineració, restes de ceràmica, marbre, un mural, o altres enterraments. Tot això està fent que diverses universitats i centres de recerca nacionals i estrangers s'hagin ofert a col·laborar amb el Museu Arqueològic de Borriana, que coordina els treballs.

Un nom per a la primera habitant de Borriana

La primera burrianera, per cert, encara no té nom encara que això és una cosa que podria canviar. Està previst que conformen avancen els treballs i les investigacions de les restes es plantege batejar com bé mereix la primera veïna que va habitar a Borriana.