BURRIANA | FALLES

Demanen retirar una Falla de Borriana per “masclista”

ELPERIODIC.COM - 16/03/2022

Un grup ‘radfem’ inicia una campanya contra el monument

Unes Falles sense polèmica no són Falles i enguany no podria ser menys. Circula per les xarxes socials i grups de Whatsapp una campanya que ha iniciat un grup de feministes valencianes contra el monument faller de la Falla Barri l’Escorredor de Borriana en considerar-la masclista.

En la publicació, publicada per ‘Radfem España’ es pregunten “per a quan la misogínia delicte d'odi?” i afigen: “Ja ens imaginem què passaria si el monument fora considerat transfòbic”, en referència a un dels principals conflictes que divideixen al feminisme en aquests moments. A més, indiquen una llista de correus i xarxes socials del món faller i municipal de Borriana per a enviar massivament sol·licituds de retirada i fer així pressió per a demanar que ho traguen dels carrers.

 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de RADFEM ESPAÑA (@radfem_espana)

Un altre grup de docents feministes que ha compartit la imatge de la falla ho considera “un exemple de la normalització de la cultura de la violació, la hipersexualizació i la pornificació de la societat”. “Aquest és l'exemple per a la nostra joventut?”, rematen en un tuit.

Des de la Falla el president de la seua comissió, Iván Barrio, explica que el monument ‘Què bé viu Batiste el primitiu’ “és una crítica i una sàtira per a riure's i criticar la política municipal” i considera “absurda” la campanya en contra seua.

“La crítica de la falla no té res a veure amb la volta que li han donat”, afirma Barri, que explica que “ningú pensava que podria crear aquest rebombori”. Segons explica a elperiodic.com, el sentit de la falla d'enguany no és un altre que “criticar l'incompliment de les promeses polítiques, el repartiment de subvencions falleres o temes locals com la polèmica per l'Arenal Sound”.

Així mateix, explica que aquest monument no és la primera vegada que es planta. “Ja ha eixit cinc vegades al carrer”. I és que l'artista Luis Herrero ja la va plantar a València a Cuba-Literat Azorín, i en Cabanyal i en altres municipis, amb diferents grandàries en funció del pressupost de cada comissió. “La peça central ha sigut exactament igual diversos anys”, explica sorprés Barri.

Analitzant la crítica de l’Escorredor, el president de la comissió explica que “la xica i el troglodita que la persegueix representen el colp que es peguen els polítics cada vegada que entren a un càrrec i ixen per la porta gran”. “És una crítica de Pepe Esteban, que es va realitzar al desconfinar-nos de la pandèmia, fa més d'un any”, indica.

“No li hem donat importància i no estem preocupats, perquè és un monument satíric com qualsevol altre”, expressa Barri, que avança que “el monument sí que es retirarà, però el dia 19 de març, quan ho cremem com totes les altres”.

A més, explica que “la comissió ha tire un esforç molt gran per a plantar aquest monument de 10 metres”, “Fa molts anys que no muntem un així, amb el doble del pressupost que solem manejar”, destaca.

Al final, Barri valora el costat positiu de la polèmica: “Més propaganda per a la falla i perquè la gent s'acoste a conéixer-la, per la qual cosa animem que vegen a visitar el monument, a llegir la crítica i a entendre el que critiquem del poble, que és del que es tracta, d'assenyalar els problemes per a intentar millorar les coses que no s'estan fent bé”.

D'altra banda, respecte a la sexualización de la imatge, comenta que “al final un monument és una sàtira i pits ixen en totes les falles i qui no haja vist una mamella és que no té mare”. Es podria dir que 'no sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas', com resa la cançó de Rigoberta Bandini.

 

MÉS FOTOS