El conflicte pel cost de l'IES Jaume I de Borriana endarrereix l'eixida dels barracons
La constructora al·lega que els preus han augmentat però l'ajuntament ho desmenteix
Els alumnes de l'institut Jaume I de Borriana tenien previst deixar els barracons en els quals ara reben classes per a traslladar-se al nou centre en el curs 2023-2024.
I és que la idea inicial era que les obres conclogueren durant l'estiu de 2023, liquidant així l'ús dels barracons provisionals instal·lats des de gener de 2021 en els terrenys de l'antic IES Llombai.
No obstant això, l'alentiment que estan vivint les obres podria allargar aquesta situació un altre curs més, ja que l'empresa que duu a terme aquesta construcció, estaria alentint l'execució per una disputa pels costos de l'obra.
“Les obres estan quasi parades, només hi ha alguns operaris treballant i hi ha un retard gran, de set mesos”, lamenta el regidor d'Educació, J.Ramón Monferrer.
Així, només s'ha realitzat la fonamentació i l'estructura, per la qual cosa encara faltarien per edificar aproximadament dos terços d'una obra que hauria d'estar acabada a l'agost de 2023 i que es construeix amb el pla Edificant, que delega les competències autonòmiques en els municipis.
2’6 milions d'euros més
La constructora, Acciona, al·lega que l'augment dels preus per la guerra d'Ucraïna i algunes modificacions imprevistes en el projecte inicial han elevat el cost en 2’6 milions d'euros, encara que, segons s'ha explicat des de l'ajuntament a elperiodic.com, l'empresa va arribar a reclamar en reunions prèvies una desviació de fins a 5 milions d'euros.
Per tot això, la constructora ha demanat a l'ajuntament una modificació del projecte que contemple aquest augment del preu i, posteriorment, l'extinció del contracte, a més d'una suspensió temporal de les obres.
L'Ajuntament, per la seua banda, desmenteix aquests augments de preu i va desestimar totes les peticions de l'empresa en un ple extraordinari convocat la setmana passada.
L'empresa al·lega que aquests 2’6 milions que reclamen suposen un augment del 25% respecte al pressupost original, de 10’2 milions d'euros, la qual cosa donaria dret a una modificació, segons estableix la Llei de Contractes, que estableix el topall mínim en un 20%.
Incorreccions, partides duplicades i materials innecessaris
No obstant això, des de l'ajuntament han desestimat les pretensions de l'empresa, en considerar que els càlculs de la companyia incorren en errors, unflen els costos de manera indeguda, compten despeses sobre la base de suposicions i fins i tot comptabilitzen algunes de les partides per duplicat, sumant-se així dues vegades els costos.
Entre els costos que apunta l'empresa es troben canvis i imprevistos no contemplats, relacionats amb la xarxa de sanejament, amb la xarxa elèctrica o amb les diferents parts de l'edifici.
No obstant això, l'estudi del director facultatiu de l'obra contradiu les pretensions de l'empresa, argumentant que s'estan demanant contínuament canvis de materials o nous elements que la direcció considera “totalment innecessaris” i que pretendrien paralitzar el ritme de treball.
Sí que reconeixen des de l'ajuntament algunes pujades de preu per la inflació, però indiquen que la via perquè l'empresa compense aquesta pujada és el Reial decret 3/2022, creat pel Govern específicament per a la revisió excepcional de preus. Un decret que permet comparar els preus de 2022 amb els de 2021.
Amb aquesta via, segons expliquen des de l'ajuntament, l'empresa podria obtenir una compensació i, de pas, recuperar els diners “van perdre” en optar a la licitació amb una oferta a la baixa.
“Van optar amb una baixa del 5%, que no era una baixa temerària, per la qual cosa no va haver-hi problema per a adjudicar-ho, però uns mesos més tard es van adonar que l'obra els anava a costar més del que pensaven i no havien fet bé els seus càlculs”, explica Monferrer, que insisteix que “l'empresa té un compromís legal i si no el compleix pot patir una penalització i perdre la fiança que han depositat”.
El regidor argumenta que “volem defensar els interessos públics i complir la llei, perquè no és admissible legalment aquesta modificació que reclamen”. En qualsevol cas, indica que la voluntat és la de “solucionar-lo al més prompte possible, que no es paralitze l'obra i que els alumne puguen estrenar l'institut com més prompte millor”.
L'opció de cercar una altra empresa perquè seguisca amb l'obra queda descartada, segons explica, ja que “es va intentar amb dues constructores però era inviable fer una cessió amistosa”.
Ara, el consistori està a l'espera de saber si l'empresa presenta un recurs contenciós administratiu davant el jutjat, la qual cosa eternitzaria les obres i dificultaria l'eixida dels barracons provisionals.