“Els clients no venen durant l'Arenal Sound”: L'hostaleria fa balanç del festival i lamenta la competència deslleial als carrers
Acaba un altre any més el festival Arenal Sound i toca fer balanç del seu pas per Borriana, amb diversitat d'opinions entre el sector de l'hostaleria.
I és que un esdeveniment que atrau a 300.000 persones en només una setmana és polèmic per naturalesa i, encara que s'estima un gran impacte econòmic a la ciutat, molts locals de la zona viuen una situació complicada amb taules buides i sense comensals en plena temporada alta.
Així, este divendres l'alcalde, Jorge Monferrer, ha mantingut una trobada amb els hostalers del litoral, on els propietaris de bars, restaurants i quiosquets han exposat algunes de les qüestions més problemàtiques.
Taules buides en ple estiu
La que se suposa que ha de ser una setmana amb desenes de milers de visitants i bars i restaurants a vessar, paradoxalment pot suposar el contrari.
I és que mentres que en els locals consultats en el Grau, a dos quilòmetres del festival, veuen l'esdeveniment com un al·licient més, a l'or extrem de la costa, els restaurants de la zona del Port oferien eixa setmana un panorama desolador, amb taules buides en plena nit d'estiu, com explica el president de l'associació que agrupa els hostalers, José Gargallo.
“Els nou restaurants del Port veiem l'Arenal com un problema molt gros”, explica Gargallo, que lamenta que “els clients no venen i els residents que baixaven a menjar habitualment es van per estes dates”. “Hem tingut tota la setmana moltes taules buides i el divendres a la nit nosaltres arribem fins i tot a tancar”, explica el gestor del Nàutic.
Per això, en la reunió d'este divendres han plantejat que les dates de l'Arenal Sound es moguen fins a Sant Joan, quan l'impacte seria menor. “Les dates del festival són dolentíssimes, perdem una setmana en ple estiu i molts locals ja es plantegen fins i tot tancar durant el festival per a anar-se de vacacions”, lamenta.
“Els primers anys l'Arenal era positiu -admet- però ara la gent que acudix ja no consumix fora del recinte, s'acte proveïx dins i els nostres clients habituals tampoc venen”, argumenta el president dels hostalers.
En la mateixa línia s'expressa Pedro Sancerni, secretari de l'associació, qui explica que la zona del Grau “queda lluny de la massificació i els problemes” i no té problemes amb el festival, mentres que en el Port sí que es patixen les conseqüències. A més, Sancerni apunta al fet que “els ‘sounders’ no solen acudir als llocs de més nivell, amb preus més elevats o on no es pot entrar sense samarreta”.
A més, explica que viu en els últims anys un canvi de tendència: “En general, la gent que venia a estiuejar i gastava eixa setmana ara no ve, preferix anar-se de viatge fora estes dates per a evitar el soroll i la gentada a les platges”.
Les graelles ambulants i lateros prenen el passeig
Una altra de les crítiques més repetides entre els hostalers ha sigut el malestar per la competència deslleial per les desenes de lateros i graelles ambulants que han pres el passeig marítim aprofitant l'augment dels potencials clients. Botelles d'aigua, però també cerveses i cubatas de tota mena en ple carrer han sigut la tònica habitual.
En este sentit, el consistori afirma que hi ha hagut “quantioses intervencions per part de la Policia Local sobre la venda no sedentària de beguda i menjar” i xifren en “quasi el doble” les confiscacions de productes respecte al 2023, quan l'Ajuntament va prendre nota d'esta problemàtica a erradicar.
Malgrat això, els hostalers creuen que s'hauria d'augmentar el control, al mateix temps que expressen cert malestar generat per la sancions rebudes en diversos locals per no complir amb els horaris de tancament, mentres es venia il·legalment al carrer, segons han expressat a elperiodic.com.
Tancar tots a la mateixa hora
“No té sentit que els locals hagen de tancar abans que l'Arenal, que tanca a última hora de matinada”, expressen des de l'Associació d'Hostaleria, que demana flexibilitat en els horaris per als locals enfront del greuge comparatiu d'un Arenal Sound que manté la música diverses hores més.
En este sentit, Sancerni fins i tot proposa estendre els horaris de l'hostaleria per a equiparar-los als del festival amb un decret d'alcaldia similar al que es dicta en festes.
El nus gordià de l'aparcament
Un dels problemes que no cessen, malgrat els esforços de l'Ajuntament és el d'aparcar en estes dates tan complicades. El consistori ha explicat que, malgrat les noves zones de pàrquing que s'han habilitat, esta ha sigut una altra de les qüestions més reclamades pels hostalers en la reunió.
“El client habitual no ve en estes dates”, explica Sancerni, que valora l'esforç del consistori per a situar un nou pàrquing només per a clients amb reserva prea en els locals, però que explica que només va arribar a omplir-se el dissabte a la nit.
Sobre aquest tema, Gargallo apunta que “molts clients no arriben a entrar perquè se'ls fa un món passar la rotonda d'entrada al Port, on està la seguretat del festival” en uns dies complicats per al trànsit.
En qualsevol cas, el primer edil, en la reunió a la qual també ha assistit el regidor de Via Pública i Poblats Marítims, Mario Trullen, ha traslladat a l'hostaleria les negociacions i decisions que s'estan duent a terme amb l'empresa organitzadora del festival amb la finalitat de transformar l'esdeveniment, “apostant per un turisme sostenible i pensant en el futur”.