Set centres educatius de Burriana participen en el programa Pilota a l’Escola
Els centres Josep Iturbi, Penyagolosa, Novenes de Calatrava, Villa Fàtima, Cardenal Tarancon, Pare Vilallonga i Illes Columbretes són els col·legis adherits al programa
Entre desembre i gener un tècnic de la Federació de Pilota valenciana i un jugador professional han realitzat sessions de pilota en els centres
El regidor d'Educació, Joan Ramon Monferrer, ha indicat que set centres educatius de la ciutat han participat en el programa ‘Pilota a l'Escola’ de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports, que coordina la Federació de Pilota Valenciana i organitza les diferents activitats i sessions.
Així, en els col·legis adherits al programa, Josep Iturbi, Penyagolosa, Pare Vilallonga, Villa Fàtima, Novenes de Calatrava, Cardenal Tarancon i Illes Columbretes, han realitzat, entre desembre i gener, diferents sessions de pilota amb la finalitat d'introduir l'esport “nacional dels valencians” en els centres educatius del municipi, ha assenyalat el responsable municipal d'Educació.
Jugadors professionals com Bueno, Mesquita, Pedro, Fageca i Álvaro han estat en els centres, al costat de tècnics de la Federació Valenciana de Pilota, per a proporcionar a l'alumnat dels últims cursos de Primària la possibilitat de tindre un primer contacte amb la pilota valenciana i amb tot el que envolta aquest esport autòcton valencià.
Un esport que, segons Monferrer, precisament a Burriana, “compta amb molta tradició, cultura, història, i de lluita per mantindre aquest joc viu, que encara té al nostre poble molts aficionats, experts i seguidors”.
El programa ‘Pilota a l’Escola’ suposa per a l'edil “el reconeixement de la pilota valenciana com a ferramenta educativa, amb la qual es transmet al professorat dels centres les possibilitats educatives, socials i culturals de l'esport de la pilota valenciana”.
Igualment, ha manifestat que aquest programa suposa per a la gran majoria de l'alumnat “el primer contacte amb la pilota valenciana, la primera vegada que la coneix i la practica”, i ha destacat els valors “culturals i històrics que deriven de la tradició centenària de les terres valencianes, acompanyats dels valors lingüístics, com ara, la riquesa de vocabulari o de la diversitat idiomàtica”.
D'altra banda, el regidor d'Educació ha determinat que amb aquest programa s'adquireixen els valors psicomotrius inherents a qualsevol esport però més concretament s'ha referit als que transmet la pilota valenciana, “els valors socials que es donen per l'ambient tradicional de la pilota, que es caracteritza per la falta d'individualisme i poc protagonisme de la competitivitat, la qual cosa propicia la solidaritat i la cooperació, el respecte, la integració i la tolerància”.
Sessions
En cada sessió en els centres educatius ha participat un tècnic de la Federació de Pilota valenciana i un jugador professional que s’han desplaçat fins als col·legis un dia i una hora preestablerts.
La sessió de Pilota Valenciana en els centres educatius consta d'una part teòrica de 30 i 40 minuts que consisteix en una explicació de la història, modalitats i material, i la manipulació per part de l'alumnat. També compta amb el desenvolupament del joc alumne-periodista, en què l’alumnat entrevista el jugador professional.
La segona part és eminentment pràctica amb 70 o 80 minuts, en què el tècnic, amb l'ajuda del jugador professional, proposen als alumnes una progressió a partir de jocs, fent incidència en aspectes tècnics i tàctics del joc. Es practiquen una o dos modalitats en funció de la disponibilitat d'instal·lacions. Mentrestant, el tècnic i el professional complementen l'experiència de l'alumnat fent-los indicacions.