BURRIANA | MEDI AMBIENT

Capten per primera vegada en vídeo una llúdria en el Clot a Burriana

ELPERIODIC.COM - 28/09/2021

Es tracta d'una fita ja que se sospitava de la seua presència però fins ara no se'ls havia vist

La Fundació Limne, encarregada de tasques de conservació del paratge, ha aconseguit obtindre les imatges

També s'ha vist per primer vegada un Picot Garser Gros o Pico Picapinos (Dendrocopos major)

Després dels primers indicis de la presència de llúdries en el Clot de la Mare de Déu a Burriana, aquests animals han pogut ser gravats gràcies a una càmera infraroja de trampeig fotogràfic que ha col·locat la Fundació Limne, encarregada de tasques de conservació en el paratge natural.

El mes de febrer passat les tècniques de la Fundació van trobar evidències del seu pas en forma de petjades i excrements, posteriorment van poder caçar un exemplar en una fotografia, al mes d'abril. Ara, per primera vegada, ha pogut ser gravat en vídeo un exemplar, amb una càmera equipada amb sensors de moviment que s'ha instal·lat en zones habituals de pas del mamífer.

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha destacat la importància de la troballa i ha explicat que “la restauració duta a terme aquests últims anys al costat de la Confederació Hidrogràfica i a Limne ha propiciat tindre un espai ben conservat que permet establir-se a espècies tan interessants com la llúdria, i incrementar la rellevància de la zona com a refugi de fauna vulnerable".

En aquest sentit, el regidor de l'àrea ha expressat el compromís de l'Ajuntament per continuar amb les tasques de conservació i millora del paratge, seguint el Pla d'Actuacions aprovat recentment per a la gestió d'aquest espai natural, que contempla, entre altres actuacions, la recuperació d'un meandre ja desaparegut que se situava en la capçalera del paratge.

Per part seua, Sales Tomás, directora de l'entitat conservacionista, ha ressaltat que si bé les llúdries van estar a punt de desaparèixer dels nostres rius durant la segona meitat del segle xx, en les últimes dos dècades han multiplicat per deu la seua presència al nostre territori”, tal com es desprèn d'una investigació realitzada entre els anys 2018 i 2019 per la fundació conjuntament amb la companyia de gestió d'aigües Global Omnium.

Així mateix, a més de l'enregistrament de la llúdria, aquesta setmana les biòlogues de Limne també han pogut albirar per primera vegada en el Clot un exemplar de Picot Garser Gros o Pico Picapinos (Dendrocopos major), una au de pelatges cridaners que es caracteritza pel peculiar so que genera el seu martelleig veloç contra els troncs dels arbres secs per a col·locar els nius.