Burriana, entre les poblacions més vulnerables davant fenòmens meteorològics extrems
En pocs anys s'han batut diversos rècords de precipitació màxima i l'Ajuntament planteja un pla de local d'adaptació
Davant la vulnerabilitat de Burriana contra els fenòmens meteorològics extrems, l'Ajuntament planteja elaborar un pla municipal d'adaptació al canvi climàtic, segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el qual ha subratllat la necessitat de “comptar amb una estratègia local per a preveure i mitigar els canvis en el clima que poden afectar negativament la nostra localitat”.
És fonamental, ha destacat Arnandis, que el consistori dispose d'un projecte d'adaptació al canvi climàtic, i ha avançat que la regidoria de Sostenibilitat Ambiental impulsarà pròximament la seua redacció.
Un pla que, segons ha assegurat, englobarà al mateix temps alguns que ja existeixen, com el pla d'acció municipal davant del risc d'inundacions o el pla de prevenció d'incendis forestals, i també uns altres que l'Ajuntament està ultimant cofinançats pels Fons FEDER dins del marc de l'EDUSI, com el de mobilitat sostenible o d’eficiència energètica.
El responsable municipal de Sostenibilitat Ambiental ha indicat que en pocs anys s'han batut diversos rècords de precipitació màxima en 24 hores registrats a l'estació d'AEMET d'Almassora: al gener de 2017 (117mm), març de 2020 (150mm), octubre de 2018 (119mm), i desembre de 2019 (106mm).
Per a Arnandis, “aquestes dades són preocupants en una localitat que per les seues condicions és molt vulnerable a fenòmens meteorològics extrems” i, com a exemple, ha indicat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la situa com “la quarta més vulnerable davant del risc d'inundacions en tota la conca del Xúquer”.
Respecte a l'informe meteorològic corresponent a l'últim episodi de pluges intenses esdevingut el 5 de novembre, Arnandis ha assenyalat que ja està disponible en la pàgina web de l'ajuntament.
L'informe està realitzat per l'empresa Inforatge SL, actualment contractada per l'Ajuntament per a la gestió de les dos estacions meteorològiques municipals i d'una tercera, propietat de la cooperativa Sant Josep. Aquest servei, a més del manteniment de les estacions i d'oferir alertes personalitzades, també inclou la redacció d'informes en cas d'episodis extrems perquè qualsevol veí que haja patit danys a causa dels fenòmens meteorològics puga acreditar-lo on calga.
En aquesta ocasió, ha recalcat el responsable de l'àrea, si bé les quantitats totals de pluja no han sigut molt elevades, “si que s'han registrat intensitats torrencials en les tres estacions municipals de 96, 122 i 150 mm/hora en les estacions de l'Ajuntament, de Santa Bàrbara i de la Serratella, respectivament. De fet, ha precisat, en el cas de la Serratella es van registrar 40 litres en tan sols 20 minuts, intensitat que es pot assimilar a fenòmens que haurien de produir-se cada 100 anys”.