BURRIANA | MEDI AMBIENT

Burriana amplia la batalla biològica contra el cotonet amb un insectari en el municipi

ELPERIODIC.COM - 20/06/2022

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, ha assistit a la presentació de la iniciativa en la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Borriana, encarregada de la construcció i el manteniment amb l'ajuda del consistori

Burriana amplia la batalla biològica per a combatre una de les plagues més importants que ha afectat la citricultura valenciana, i especialment a la comarca de la Plana, com és el cotonet de Sud-àfrica, amb la construcció i manteniment d'un insectari que permet realitzar soltes de cryptoleamus, un insecte depredador del cotonet, per a la pròxima campanya de floració de les taronges.

L'alcaldessa de Burriana, Maria Josep Safont, amb el diputat provincial de l'àrea de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, i representants de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han assistit a la presentació de l'insectari per part del president de la cooperativa Agrícola Sant Josep de Burriana, José Montoliu, el seu director Juanvi Moros, i el tècnic de l’entitat, Armando Albert, en les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola Sant Josep.

En el transcurs de la inauguració s'ha exposat la “importància” de la posada en marxa de l'insectari per a “continuar avançant en la lluita biològica, amb aquesta iniciativa proposada on es pot dur a terme la cria d'insectes útils per a la nostra citricultura”, i ha destacat la necessitat que les administracions públiques “les recolzem econòmicament”.

El Consistori ha destinat 15.000 euros per a ajudar a la Cooperativa Agrícola Sant Josep en la construcció i manteniment de l'insectari. L'acord entre el consistori i la cooperativa té com a objectiu afavorir la lluita natural contra les plagues i, especialment, contra el cotonet de Sud-àfrica.

Safont ha agraït a la cooperativa l'impuls per a la instal·lació de l'insectari a Burriana i, per això, ha assegurat, el consistori ha volgut “donar suport a una mesura que pot ajudar a tot el terme municipal de la nostra ciutat”. Així, ha manifestat, “esperem que aquesta nova campanya citrícola puguem estar més preparats”.

L’alcaldessa ha sigut l'encarregada de la inauguració de l'insectari, que consta de dos mòduls de 30 metres quadrats preparats amb totes les mesures per a poder albergar i criar els insectes en condicions adequades, obrint les finestres de les instal·lacions, un sistema nou per a poder conèixer-lo però evitant riscos.

El tècnic de la Cooperativa, Armando Albert, ha explicat el procés d'obtenció del cryptolaemus que es cria a l'insectari i el procediment que es va iniciar aquest passat mes de febrer, amb una sembra de base en què s'ha reproduït la plaga del cotonet i, posteriorment, s'ha realitzat una solta de cryptoleamus a fi que es reproduïsquen, i realitzar a l'abril les soltes de tots els insectes obtinguts en les zones més afectades del terme municipal de Burriana.

A l'insectari se li han incorporat una sèrie de panells informatius, tant del cicle de vida del cryptolaemus com del cotonet de Sud-àfrica, a més de diversos panells amb fotografies molt didàctiques d'insectes útils per a les plagues dels cítrics.

En l’acte, Maria Josep Safont ha recordat que la lluita contra el cotonet de Sud-àfrica “no ha d'arribar només des dels ajuntaments; per part seua, la Generalitat Valenciana i el Ministeri també han de proposar mesures per a pal·liar una plaga que no han creat els nostres agricultors i que ens ha vingut de fora, pels escassos controls de la fruita que existeixen en països tercers”.

En aquesta línia, ha indicat que la participació de la resta d'institucions hauria de materialitzar-se en “ajudes i en programes per a poder lluitar contra aquesta plaga”. Finalment, ha afegit que des del consistori “continuarem secundant totes les iniciatives per a poder millorar la citricultura valenciana i borrianenca” i ha animat a “seguir treballant junts per a traure endavant la nostra citricultura, i d'aquesta manera ajudar els nostres llauradors i les seues famílies, que dediquen molts recursos i treball”.

Per part seua, des de la cooperativa Agrícola Sant Josep, José Montoliu ha explicat que l'insectari, a més de la cria d'insectes útils, també servirà per a aproximar a agricultors i persones interessades el coneixement d'aquesta pràctica i, alhora, també a l'alumnat de col·legis i instituts.

MÉS FOTOS