Borriana s'uneix a la creació d'un consorci que complemente la gestió dels aiguamolls de Castelló
Diputació de Castelló i ajuntaments de set municipis s'han reunit avui amb la Fundació Global Nature per a impulsar la creació d'un consorci que ajude a la governança dels aiguamolls
L'Ajuntament de Borriana i 6 municipis més, reunits en la Diputació de Castelló, han acordat la creació d'un consorci per a la gestió dels aiguamolls i coordinar l'execució de necessitats comunes aprofitant recursos propis, així com optar conjuntament a través del consorci a convocatòries que puguen aportar nous recursos.
En la reunió han participat per part de l'Ajuntament de Borriana el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, i un tècnic municipal. La proposta compta amb el suport de la Diputació de Castelló, la Fundació Global Nature que actua com a dinamitzadora i dels municipis de Peníscola, Cabanes, Torreblanca, Borriana, Vila-real, Almassora i Nules, i s'espera ampliar la xarxa a la resta de municipis amb aiguamolls de Castelló una camí estiguen constituïdes les bases del consorci.
Els aiguamolls precursors de la iniciativa són la marjal de Peníscola, el Prat de Cabanes-Torreblanca, la desembocadura del riu Millars i l'Estany de Nules. Espais amb diferents figures de protecció regits per les normes dictades per la Generalitat Valenciana, per la qual cosa la creació d'aquest consorci abordarà qüestions complementàries que es decidiran de forma consensuada.
També han assistit tècnics de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que han manifestat el seu interès a augmentar la participació de l'administració local en la gestió d'aquests espais protegits per la Generalitat Valenciana.
Segons ha explicat Bruno Arnandis, sobre la taula s'han exposat els inconvenients i elsâ¯avantatges de crear un nou consorci que millore aquests espais naturals, facilite la comunicació i col·laboració entre els municipis membres, augmente la capacitat d'accés a finançament i recursos per a projectes i oferisca major oportunitat de representació política i veu en la presa de decisions.
Així mateix, membres del Consorci de la Desembocadura del Riu Millars han exposat la seua experiència que porta en marxa des de 2007. A més, els edils participants han destacat la necessitat d'aquests fòrums que permeten la comunicació entre municipis veïns de manera que s'optimitzen els recursos propis en benefici del conjunt.
Per a la seua posada en marxa i coordinació, es compta amb la participació de Fundació Global Nature, entitat de referència a nivell nacional en gestió i conservació d'aiguamolls i amb una llarga trajectòria en la Comunitat Valenciana, i especialment a la província de Castelló, on desenvolupa projectes per a la recuperació d'aiguamolls, al costat de la resta d'actors, d'un territori amb un important desenvolupament agrari, turístic i industrial.