Borriana s'interessa pel sistema de drenatge del Delta de l'Ebre
Per a comprovar-ne el funcionament i conèixer els models de caragols d'Arquimedes i decidir el més apropiat per a la Serratella
Representants de l'Ajuntament de Borriana han visitat la xarxa de desguassos del delta de l'Ebre per a comprovar el funcionament dels diferents models de caragols d'Arquimedes que utilitzen en la zona, amb l’objectiu de decidir quin serà el sistema més adequat de drenatge i el model de caragols més apropiat més adequat per a instal·lar a la Serratella, amb la finalitat de posar en marxa el sistema més apropiat contra inundacions en aquesta zona de Borriana.
El regidor de Zona Marítima i Serveis Públics, Vicent Aparisi, acompanyat del tècnic municipal i dels redactors del projecte del caragol d'Arquimedes, acompanyats per responsables del Sindicat de regs del Delta de l'Ebre, han pogut conèixer els diferents models d'aquest sistema hidràulic i el seu funcionament que, segons Aparisi, “marcarà un abans i un després a la zona de la Serratella”, tot i que ha reconegut que “mai podrem parlar d'evitar al cent per cent, però si de minimitzar en gran mesura, l'impacte de les inundacions en la zona”.
Els problemes que existeixen a la Serratella, ha indicat el responsable municipal, són bàsicament causats “pel poc pendent, i pel volum dels cabals que de manera puntual cal evacuar, especialment per les fortes tempestes que es produeixen.
L'aposta municipal passa per la instal·lació d'un sistema de drenatge d'aigües pluvials amb la instal·lació de dos caragols d'Arquimedes, que s'allotjaran en un solar al carrer de les Alqueries, en la zona del jardí al costat del camí Serratella 121. Ja s'ha adjudicat la redacció del projecte i Aparisi espera que “en uns mesos estiga l'obra finalitzada”.
Es tracta, ha assegurat, d'un mecanisme hidràulic “de gran ajuda per a l'extracció de grans cabals d'aigua en cas d'inundacions o de grans temporals de pluja”, i suposarà una inversió a l’entorn dels 720.000 euros.
Amb els dos caragols, ha concretat, “s'augmentarà considerablement la velocitat d'evacuació de les aigües pluvials a la mar, en una zona amb una capa freàtica molt pròxima a la superfície que necessita un drenatge ràpid” i, d'aquesta manera, ha continuat, “es mitigaran els efectes de les inundacions amb que han de bregar els veïns i les veïnes d'aquesta zona del litoral borrianenc”.
Un caragol d'Arquimedes de diàmetre 1.900 mm és capaç d'evacuar “fins a 1.000 litres per segon”, és a dir, ha matisat, “tres vegades més de capacitat de desguàs que la bomba de 70 CV de potència que l'Ajuntament va utilitzar per a drenar la séquia del Rajolí en l’eixida a la mar enguany, el mes de gener passat”.
Per a dur a terme aquesta “importantíssima” instal·lació hidràulica, prèviament, els tècnics municipals han realitzat un estudi per a determinar la ubicació òptima i el millor aprofitament del sistema de drenatge, que ha hagut de suportar també un llarg pelegrinatge de permisos administratius, i ara s'està valorant el model més adequat.