Borriana comptarà amb una falla més... i molt singular
Es plantarà enguany i estarà realitzada per persones amb trastorn mental greu dins d'un projecte de rehabilitació que va a engegar l'Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental a Borriana
Tot va nàixer d'un Treball Final de Màster. Com poden participar les persones amb malaltia mental en un programa de rehabilitació a Borriana? Tenint en compte la importància que tenen les falles en una localitat com aquesta, la resposta els va eixir a Cristina i Rafael quasi sola: treballar en tallers fallers per a realitzar un falla el març vinent de 2019. Una idea que no existeix en tota la Comunitat Valenciana i que torna a demostrar com a Borriana les falles són molt més que una festa.
Cristina Vilar i Rafael Balaguer -els dos psicòlegs- són els pares d'aquest projecte que han engegat dins de la AFDEM (Associació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental). Aquesta associació té la seu a Castelló però aquesta setmana ha obert una nova delegació a Borriana. Un espai en el qual s'inclouran tasques d'ocupació, és a dir tallers, però també formació laboral. I és ací on entra el taller faller.
Però, en què consistirà? Ens ho explica Cristina Vilar en una entrevista amb elperiodic.com: "Els usuaris aniran a diferents tallers fallers -ja hi ha sis artistes que han confirmat que col·laboraran amb nosaltres- i realitzaran un monument faller. Al final, ajuntarem tots aqueixos monuments i farem una falla que plantarem i cremarem, com qualsevol altra". És a dir, enguany Borriana comptarà amb una falla més.
El característic del projecte, explica Cristina, és que la rehabilitació es realitza en entorns naturals, alguna cosa que no existeix fins ara a la Comunitat Valenciana: "No és un lloc de treball especialitzat per a l'usuari sinó un lloc de treball normal. Hem volgut que siga en tallers fallers perquè dins d'aquest entorn hi ha molts llocs de treball en els quals els usuaris puguen millorar les seues habilitats".
El projecte és tan únic i ha agradat tant que l'Ajuntament de Borriana s'ha sumat a l'amb una subvenció de 20.000€: "És un projecte nou i estem molt expectants perquè creiem que és una iniciativa molt bona", assegura el regidor de Serveis Socials, Manel Navarro. Una opinió en la qual també coincideix Lluïsa Monferrer, presidenta de la Junta Central Fallera.
De moment no es té confirmada la ubicació que tindrà aquesta nova falla, encara que podria situar-se en la zona del Centre de Salut de la carretera de Nules. El que si és clar és que es plantarà i es cremarà com la resta de monuments. A més, es vol aprofitar aquesta conjuntura perquè la temàtica de la falla siga un al·legat contra l'estigmatització de les malalties mentals: "La malaltia mental pot patir-la qualsevol persona i, ja que Les Falles mobilitzen a tanta gent, és necessari emprendre accions de conscienciació en aquest context per a així arribar al màxim de públic possible", expliquen Cristina i Rafael.
Un projecte en el qual també col·laboren la Unitat de Salut Mental de Borriana, qui derivarà els usuaris dels seus centres a aquesta associació, el Gremi d'Artistes Fallers de Borriana i sis artistes fallers: Javi Capella, José Luis Pascual, Paco Fuentes, Rafa Ibañez, Loren Fandos i Vicente Martinez. També col·laboren les empreses Satine i Mapfre.
Sobre l'associació
A.F.D.I.M és una associació sense ànim de lucre, formada per Familiars de Persones amb Malaltia Mental (*PCEM). Es va fundar en 1994 amb la finalitat de defensar els drets del malalt mental. La seu social està Castelló però l'associació atén a persones amb malaltia mental i familiars de tota la província. Aquesta setmana ha obert la seua primera delegació a Borriana.