Borriana agafa el testimoni del Consorci del Millars amb el repte de recaptar fons europeus i de posar fi a la plaga de la canya
Vila-real ha cedit la presidència a Borriana per als pròxims dos anys
Després de dos anys al capdavant de la presidència del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha cedit el testimoni de la institució al seu homòleg de Borriana, Jorge Monferrer.
Així, el pròxim període bianual estarà al capdavant d'este consorci que vela per este espai natural gestionat pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana.
Durant el traspàs de poders Monferrer ha destacat que “el Millars és el curs fluvial més important de la província” i rega en la seua desembocadura a municipis tan importants com Borriana, Vila-real o Almassora.
Per això, ha ressaltat que “millorar biodiversitat del Millars és millorar la dels paratges de voltant”, al mateix temps que apunta a la continuïtat dels projectes ja iniciats en els últims anys “perquè siguen una realitat”.
Fons europeus, una plaga de canyes i incompareixença de la Generalitat
En este sentit, Benlloch ha remarcat diversos reptes de futur com són aconseguir finançament dels fons europeus o sumar a la Generalitat perquè s'implique de manera activa en el consorci, ja que ha lamentat que en els últims anys “la Conselleria no ha fet acte de presència en els plens del Consorci”.
Cal recordar que el finançament del consorci es basa fins ara en els 270.000 euros que aporta la Diputació i els 90.000 dels tres municipis afectats.
D'altra banda, el problema que haurà d'afrontar el paratge és el de la lluita contra la plaga de canya invasora. “És un problema permanent que tenim”, ha lamentat Benlloch, que ha advertit del gran consum d'aigua que causen els canyars, a més de ser un perill en cas d'incendis, pluges torrencials o insalubritat, en amagar en el seu si tot tipus d'abocaments incontrolats.
La mitat de la població viu al costat del riu
En la roda de premsa, en la qual també ha participat el diputat de Medi Ambient, José María Andrés i el regidor d'Almassora, José Manuel Claramonte, s'ha recordat la importància d'un paratge que en 2025 complix 20 anys com a espai protegit i 25 des que va ser catalogat com ZEPA per les seues espècies d'aus.
A més, Benlloch ha recalcat com a president sortint que la mitat de la població de la província residix en l'àrea de 10 quilòmetres que envolta el riu Millars, per la qual cosa “el seu dinamisme econòmic i demogràfic impacta directament sobre este espai que ha de ser protegit”.