Així serà el permís menstrual de les funcionàries de Borriana
Es demanarà un certiicat mèdic que ho acredite
Borriana seguirà la ruta marcada per ciutats com Girona o Castelló i implantarà un permís menstrual per a les treballadores del seu Ajuntament. De moment, només aquests dos consistoris ho han posat en marxa, encara que uns altres per tota la geografia espanyola han anunciat que ho faran també.
És el cas de la capital de la Plana Baixa, que inclou aquesta mesura dins de l'II Pla d'Igualtat del personal de l'Ajuntament, aprovat en l'última sessió plenària del passat dijous. Així, Borriana es convertirà en un dels municipis pioners de la província en adoptar aquesta idea.
Segons ha explicat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, a elperiodic.com, “hem observat que s'estava generant una desigualtat, perquè les treballadores de l'Ajuntament s'estaven demanant dies d'assumptes propis els dies que tenien menstruació”.
“Per tant, s'estava generant una diferència per gènere, perquè els homes treballadors de l'Ajuntament no necessiten utilitzar els seus dies de lliure disposició per a quedar-se a casa per aquest problema mèdic, per la qual cosa l'Ajuntament intentarà equilibrar aquesta situació”, explica Romero.
Sobre aquest tema, la regidora de l'àrea afirma que “és una situació que no ens apareixia en el diagnòstic ni en les estadístiques, perquè quan s'agafen dies d'assumptes propis no s'indiquen els motius, en ser de lliure disposició, però en la comissió municipal de salut pública s'ha constatat de manera subjectiva que sí que s'estan donant casos”.
Però, quan podran les treballadores de l'Ajuntament començar a sol·licitar-lo? Romero explica que es posarà en marxa “enguany o a l'any següent”. Així, en l'horitzó de 2022-2023 hauria de posar-se en marxa aquesta mesura que podria aprovar-se bé per decret d'alcaldia bé per reglament. Una altra opció que no es descarta és la seua inclusió en el futur conveni, com va fer Castelló.
En qualsevol cas, explica que per a desenvolupar el Pla d'Igualtat “les primeres fases seran la de difusió del pla i les enquestes del pla de formació i el desenvolupament de totes les mesures del pla es farà a continuació”.
Com serà el permís menstrual?
Segons explica Romero, s'han establit contactes amb Castelló per a intentar seguir el model que van posar en marxa al setembre de 2021. Això és, permisos de 8 hores al mes recuperables en els següents 3 mesos. A més, per a poder sol·licitar-ho caldrà entregar “un certificat del metge de capçalera o de l'especialista que indique que durant els períodes menstruals es produeixen dolors, regles intenses o presència d'ovaris quístics”, indica Maria.
El Pla d'Igualtat
Es tracta, explica Romero, de “un instrument per a integrar la igualtat en la gestió del personal municipal que, a més, a través d'un total de 20 mesures pretén incloure la perspectiva de gènere i la igualtat com a eix transversal en el treball municipal i en l'atenció a la ciutadania”.
A més de la creació del permís menstrual per a les dones que acrediten necessitar-lo, ha destacat la creació d'una bústia de llenguatge inclusiu, tant físic com electrònic, perquè la ciutadania i el personal municipal puguen usar-lo si detecten qualsevol millora necessària, i la creació conjuntament amb la plantilla municipal d'un pla de formació a quatre anys.
Amb aquest document, ha manifestat la responsable municipal d'Igualtat, l'Ajuntament, com a administració pública i entitat que té al seu càrrec personal, “dona compliment al mandat legal de respectar i fer complir la igualtat entre dones i homes que emana de la legislació estatal i autonòmica vigent”.