Agustín Navalón: “El masclisme és l'enemic en comú”
Se presenta el llibre Hombres para el siglo XXI: semblanzas de hombres feministas, amb motiu de la campanya del 25-N
Aquest dimecres el Naraniga va oferir la seua sala taronja per a la presentació de Hombres para el siglo XXI: semblanzas de hombres feministas, una de les activitats de la programació de la campanya pel 25-N, dia internacional contra la violència de gènere. Un llibre que recopila 19 històries de 19 homes que expressen des del seu punt de vista els efectes del masclisme en la nostra societat.
AgustÃn Navalón Sánchez, professor de secundà ria, col·laborador amb la Fundació Isonomia i membre de l'associació AHIGE (Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere), que ha publicat l'obra, va dirigir la presentació. Va expressar que el masclisme, a més d'afectar, indiscutiblement, de forma directa a les dones, també té un impacte negatiu en els homes.
Navalón sent la necessitat de dirigir-se cap als homes âperquè les dones ja estan fent el seu camÃ, molt interessant, mentre nosaltres seguim mirant-nos el melicâ. Per açò, creu necessari que els homes es reunisquen per a parlar sobre feminisme.
El llibre parteix de la idea base feminista que el personal és polÃtic i que, per açò, la revolució interior pendent dels homes té i tindrà conseqüències polÃtiques. Té com a objectiu âremoure les estructures de poder que han mantingut durant segles als homes en una posició de privilegi i a les dones en una posició subordinadaâ, recalca Navalón.
Per a dur a terme aquesta revolució interior, segons el membre de l'associació, són necessà ries tres etapes. La primera consisteix en una presa de consciència sobre âcom hem sigut educatsâ i sobre com la masculinitat apresa és tòxica. En segon lloc, la segona etapa se centra a passar al malestar ètic, és a dir, no estar conforme amb els rols assignats de gènere. Finalment, la tercera etapa consisteix a prendre partit cap a una âsocietat més lliure, igualità ria i, en definitiva, més feministaâ.
El conferenciant va deixar clar que el masclisme és tòxic tant per a les dones com per als homes i per açò ho va denominar com âl'enemic en comúâ. A més, és el brou de la violència de gènere, i per açò, Navalón no s'explica per què tots els espots publicitaris contra la violència de gènere van dirigits cap a la dona, en lloc d'anar dirigides cap als homes: âper què no dirigim la publicitat cap als homes instant-los al fet que el masclisme no és una opció?â, es planteja.
âAquest es tracta d'un tema pel qual haurien d'haver faltat cadires per als assistents, però, desgraciadament, no ha sigut aixÃâ, diu MarÃa Romero, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana, lamentant l'escà s nivell d'assistència.
Per a concloure, Navalón anima a tots els homes al fet que es reunisquen per a parlar sobre feminisme. Aclareix que els homes han de ser militants actius en la âdesactivació i deslegitimació de tot tipus de violència contra les dones, contra tot tipus de prà ctiques que atempten contra la dignitat de les donesâ, en lloc de realitzar les heroïcitats que han ensenyat a realitzar als homes des de sempre. âPer a açò és necessari llegir i escoltar a les donesâ, finalitza.