La Universitat de València lliura els premis de la XVI Fira-Concurs Experimenta de Física i Tecnologia
La Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot ha acollit aquest divendres 14 de maig l’acte de lliurament de premis de la XVI Fira-Concurs Experimenta
Un total de 800 persones de forma presencial i més de 1.750 connectades a la retransmissió en temps real, van viure la fira el passat 25 d’abril, celebrada a l’aire lliure i amb estrictes mesures de prevenció i aforament, tant global com al voltant de cada taula expositora. El públic visitant i també els grups de jurats van poder veure els projectes experimentals exposats, preguntar i escoltar les explicacions de l’alumnat d’ESO i batxillerat, d’un total de 36 projectes admesos. El jurat va valorar especialment la comprensió que l’alumnat té del seu treball i la qualitat de la seua divulgació.
En l’acte d’aquest divendres es va lliurar els premis a l’alumnat integrant dels equips guanyadors en aquesta fira-concurs, equips formats al 50% per dones, en una activitat STEM centrada en la física en la seua relació amb la tecnologia. En l’acte es va poder sumar l’alumnat i professorat de secundària en un nombre limitat d’acompanyants per les mesures anti-COVID, com control d’aforament, control de flux i distanciament social. Per als que no no pogueren assistir-hi, la cerimònia es va retransmetre en streaming.
Com és tradició a la fira-concurs Experimenta, l’acte de lliurament de premis va estar precedit per un breu espectacle científic. Aquest any es titulava: “Per què apega el pegament?”, i ha estat preparat per alumnat de 4t de Grau en Física de la Universitat de València: Núria Falcó Moreno, Javier Reig Navarro i Pablo Rosillo Rodes.
Els grups guanyadors del premi de cadascuna de les quatre categories de concurs reberen 300 € en metàl·lic. Al seu torn, el premi basat en el vot del públic, que aquest any es va poder fer en modalitat online, va ser de 200 €. Aquests premis foren lliurats per representants de l’Associació de Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV) i de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la seua Divisió d’Ensenyament i Divulgació de la Física, entitats especialment involucrades en aquest vessant de la iniciativa. Participà, també, a la taula de l’acte el degà de la Facultat de Física, organitzadora de l’esdeveniment, i va presidir l’acte la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre.
A més, es va obsequiar el professorat tutor amb material docent, com experiments i demostracions de física i tecnologia. També reberen obsequis l’alumnat i professorat reconegut amb diferents Mencions d’Honor en cada categoria.
Treball col·laboratiu
La Fira-Concurs Experimenta d’experiments de Física i Tecnologia es du a terme gràcies al treball conjunt d’entitats i institucions públiques i privades, i professorat de la Facultat de Física-UVEG. A més, com sempre, hi ha col·laborat estudiantat de la mateixa facultat, 39 persones aquest any, ajudant a l’organització i als grups participants.
Les institucions que col·laboren són la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICINN), l’Ajuntament de València, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV, la Delegació per a la Incorporació a la UV, la Unitat d’Igualtat, el Grup de Treball de Física Arquímedes i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV). A més, s’hi sumen altres entitats externes com la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) i la seua Divisió d’Ensenyament i Divulgació de la Física (DEDF), Caixa Popular, l’Associació de Professorat de Tecnologia de la Comunitat Valenciana (APTCV), Analog Devices, PRODEL i Ventus, juntament amb els projectes IPN-Bio i ScienceFlows. També el Museu de les Ciències de València, on és habitual celebrar aquesta fira que s’ha hagut de reubicar aquest any, en ser la Ciutat de les Arts i les Ciències centre de vacunació massiva contra la COVID-19.
El comitè organitzador d’Experimenta està format per professorat de diferents departaments de la Facultat de Física de la Universitat de València, com Chantal Ferrer Roca, coordinadora de la fira i directora de departament de Física Aplicada i Electromagnetisme, Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona, degà d’aquesta facultat.
Cal assenyalar que aquesta iniciativa sorgeix de les relacions universitat-secundària que s’han forjat al llarg de més de vint anys de col·laboració, a través sobretot del Grup de Treball Arquímedes, existent des de 1999. De fet, els 19 membres del jurat –9 dones i 10 homes– són docents de la Facultat de Física-UVEG i també de diferents centres d’ensenyament secundari de la Comunitat Valenciana, a més d’un representant del Museu de les Ciències.
Grups guanyadors XVI Fira-Concurs Experimenta - versió breu
Els projectes premiats en la categoria de Demostracions i Experiments de Física, van ser “Ui! Quina tensió” de l’IES Peset Aleixandre de Paterna, i “Electromagnetisme i ressonància per a salvar vides” del Colegio San José de Calasanz. Pel que fa a la categoria d’Aplicacions Tecnològiques van ser guardonats els projectes “Classes sense COVID ni refredats” de l’IES Ramon Llull i “PÉSER 1.0.: Geolocalitzador-Orientador Làser” de l’IES La Canyada (Paterna). El premi del públic va recaure en el projecte “Coet d’Aigua” del Colegio Nuestra Señora del Pilar.
Grups guanyadors XVI Feria-Concurso Experimenta
El premi de la categoria Física-ESO és per al projecte “Ui quina tensió!”, de l’equip format per Sergio Alfonso Navarro, Sabrina El Ghazouni, Jorge Ortega Rosell i Adriana Vilreales Berga, alumnes i alumnes de l’IES Peset Aleixandre (Paterna). Les seues tutores són Mara Yuste Vila i Ana Segura Martín.
En la categoria Física-Batxillerat el projecte guanyador és “Electromagnetisme i ressonància per salvar vides”, de l’equip format per Alfredo Martínez Solaz, Christian Antero Montal i Olivia Montesinos Micó, alumnes del Colegio San José de Calasanz (València). El seu tutor és Antonio Moya Ansón.
En la categoria Aplicacions Tecnològiques-ESO el vencedor va ser el projecte “Classes sense COVID ni refredats”, de l’equip format per Macarena Hernández Torrent, Nadi Embuena Sudani, Martín Boegel Roger i Sergi Falcón Paucarina, alumnes de l’IES Ramon Llull (València). Els seus tutors són Martín Gómez Sánchez i Hermini Añó Quiles.
En la categoria Aplicacions Tecnològiques-Batxillerat/CFGM el projecte guanyador és “PÉSER 1.0.: Geolocalitzador-Orientador Làser”, de l’equip format per Miguel Pérez Reinoso i Pau Serneguet Sangüesa, alumnes de l’IES La Canyada (Paterna). Els seus tutors són Jaume Rolíndez Garayoa i Alejandro Fuestes Fernández de Mendiola.
Finalment, amb 891 vots, dels 4.222 registrats, el Premi del Públic és per al projecte “Coet d’Aigua” de Víctor Rubio Jiménez, alumne del Colegio Nuestra Señora del Pilar (València). La seua tutora es Pilar Guerrero Latorre.
Mencions d’Honor
La 1a menció d’honor de la categoria Física-ESO és per al projecte “A quina velocitat van les ones?”, d’Alejandro Canuto Chiva, Carlos Macías Gil, Jordi Alonso de Lelis i Diego Latorre Ros, alumnes del Colegio Nuestra Señora del Socorro (València). Els seus tutors són José María Ajenjo Vento i Antonio Molins Riera.
La 2a menció d’honor és per al projecte “El Mar Mort a la teua classe”, de les alumnes del Colegio San José de la Montaña Cheste (Xest) Sara Dalmau Sánchez, Claudia Morte Bae, Claudia Saiz Manzanera i Rocío Toledano. Els seus tutora i tutor són Asunción Navarro Pacheco i José Plaza Catalán.
La 3a menció d’honor és per al projecte “Viscositat en un gel hidroalcohòlic”, també de les alumnes del Colegio San José de la Montaña Cheste (Xest) María Casas Monzón, Claudia Morell Landeta, Carla Saiz Manzanera i Maria Sinisterra Arcos. La seua tutora i el seu tutor, igualment, són Asunción Navarro Pacheco i José Plaza Catalán.
Finalment, la 4a menció d’honor de la categoria Física-ESO és per al projecte “La música del Deu Pan”, de les alumnes i l’alumne del Centre Educatiu Gençana (Godella) Elisa Belda Muñoz, Ariadna Redón Fuentes y Carlos Celada Esteve. La seua tutora i tutor són María Luisa García Baños i Miguel Martínez Martí.
En el cas de la categoria Física-Batxillerat la menció d’honor recau en el projecte “Coet d’Aigua”, de Víctor Rubio Jiménez, alumne del Col·legi Nostra Senyora del Pilar (València). La seua tutora és Pilar Guerrero Latorre. Aquest projecte, també és guanyador del Premi del Públic.
En la categoria Aplicacions Tecnològiques-ESO la 1a menció d’honor és per al projecte “Llava’t bé les mans!”, novament per a alumnes del Colegio San José de la Montaña Cheste (Xest). Aquesta vegada, per a Carla Banacloy Vicent, Asier Fortea Alarcón, Clara Elorriaga Valenzuela i Javier Nieto Sánchez. Igualment, la seua tutora i el seu tutor foren Asunción Navarro Pacheco i José Plaza Catalán.
La 2a menció d’honor és per al projecte “Reciclar és fàcil”, dels alumnes del Centre Educatiu Gençana (Godella), Iván Maestro Pascual i Joan Monzó Ávila. Els seus tutor i tutora són Miguel Ángel Martínez Martí i Maria Luisa García.
El professorat i alumnat reconeguts amb una Menció d’Honor reberen obsequis i un diploma.