La Universitat clausura Micromón-Tiny Earth-Small World Initiative, un projecte de divulgació biomèdica per a alumnat de secundària
La Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna acull aquest dijous 5 a les 9.30 hores la clausura del projecte Micromón-Universitat de València (UV)
En la primera fase, al final de juny de 2021, 13 professors d’educació secundària van iniciar un programa de formació pròpia en col·laboració amb el CEFIRE-CTEM (Generalitat Valenciana). En una segona fase, durant el mes de novembre, 48 estudiants de les facultats de Biologia i Farmàcia van fer formació específica sobre el programa. Durant els mesos de febrer-març d’aquest any, l’alumnat universitari i el seu professorat (del Departament de Microbiologia i Ecologia) es van desplaçar a tretze instituts i col·legis valencians on van guiar la realització d’experiments que tenen com a objectiu descobrir nous ceps bacterians productors d’antibiòtics.
En l’acte d’aquest dijous participen J. Javier Navarro, director del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV; Hortensia Rico, degana de la Facultat de Farmàcia; Sergi Maicas, coordinador de Micromón UV; Helena Rausell, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la institució acadèmica; Belén Fouz, co-coordinadora de Micromón 21/22; Carmen Bañó, degana de la Facultat de Ciències Biològiques; i Elena Thibaut, directora del CEFIRE CTEM (Generalitat Valenciana).
Small World Initiative és un projecte científic d’àmbit internacional que va sorgir a la Universitat de Yale (EUA) el 2012 com una estratègia per fomentar la vocació per la investigació científica dels joves i tracta un problema urgent de salut com és la necessitat de trobar nous antibiòtics eficaços contra les malalties infeccioses. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquest problema i promou des del 2015 la setmana mundial de sensibilització sobre l’ús d’antibiòtics, que se celebra cada mes de novembre.
L’èxit al seu país d’origen va portar el projecte a expandir-se els anys següents per nombrosos països, incloent-hi Espanya, on va començar a desenvolupar-se el 2017 per mitjà de la xarxa Micromundo@Spain, constituïda per 30 universitats, i de la qual la Universitat de València és cofundadora.
Durant la realització del projecte, a cadascun dels centres d’educació secundària, els grups formats per 4-5 estudiants universitaris o MITAS (MIcromón Training Assistant) i un professor o MIPI (MIcromón Partner Intructor) van dur a terme cinc sessions en col·laboració amb el professorat del centre, en què l’estudiantat d’educació secundària va aprendre nocions sobre el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics i el seu impacte socioeconòmic, i van assimilar diverses metodologies experimentals.
El projecte Micromón@Universitat de València involucra, en cadascuna de les edicions, vora 500 persones/any incloent-hi MITES, MITES SÈNIOR, MIPIS, estudiantat i professorat d’educació secundària. En l’edició del curs 2021/22 s’han incorporat al projecte nous centres: IES Veles e Vents (Torrent), IES Didín Puig (Guadassuar), IES Massamagrell, IES Escultor Francesc Badia (Foios), IES Tierno Galván (Montcada), IES Guillem d’Alcalà (La Pobla de Farnals), IES Nou Derramador (Ibi) i IES Francesc Ribalta (Castelló de Plana), que s’han unit a altres que ja van participar a edicions anteriors. La xarxa Micromón@Universitat de València integra actualment 40 centres educatius de la Comunitat Valenciana.
El projecte Micromón@Universitat de València és membre de consorcis internacionals (Small World Initiative, Tiny Earth) i hispano-lusità (MicroMundo). Es tracta d’un projecte cofinançat pel Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, la Unitat d’Igualtat, el Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València i de la difusió de les quals s’encarrega la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació. A més, està avalat per la Societat Espanyola de Microbiologia i el Pla Nacional de Resistència a Antibiòtics (Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat).